Από τούτη τη στήλη έχουμε προβλέψει πως η κόντρα Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά δεν θα κοπάσει έτσι εύκολα. Χθες από το Twitter του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έγραψε «ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ… Ρήμα αναφερόμενο ενίοτε στο εσωτερικό και συχνά μετά το 2017 στο εξωτερικό» και η προφανής αιχμή ήταν για τον πρώην ΥΠΕΞ και την πολιτική του κίνηση Πράττω. Πάντως χθες το Πράττω αποφάσισε ομόφωνα πως θα συμμετάσχει στις λίστες των εκλογών συμπράττοντας με τον ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει συμφωνία πάνω σε αρχές και αν η Κουμουνδούρου ηγηθεί, αλλά χωρίς ηγεμονισμούς της διαδικασίας της συγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης. Για τον πόλεμο με τον Καμμένο αναμένω την αντίδραση της κίνησης Κοτζιά, ενώ δεν έχω αμφιβολία ότι ο Καμμένος θα επανέλθει.

Μηνύσεις

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, το παιχνίδι χοντραίνει. Το λέω γιατί στη Δικαιοσύνη φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία διά του προέδρου της Ιωάννη Αθανασιάδη. Η αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της δωροληψίας πολιτικών, παθητική και ενεργητική δωροδοκία, όπως και (προσέξτε) ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εκτενής αναφορά γίνεται σε όσα φέρεται ότι είπε ο Πάνος Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο (20/10/2018) και σύμφωνα με τα οποία ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδότησε με 50 εκατ. ευρώ την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την εξαγορά πολιτικών προσώπων στη χώρα μας και τα Σκόπια. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά (Κρήτη TV και Open TV), ενώ επισημαίνεται ότι στο Twitter ο Καμμένος έκανε λόγο για μπόνους μαύρου χρήματος  των δύο εκατ. ευρώ. Η  Συνομοσπονδία ζητεί η μήνυση να διαβαστεί στη Βουλή και να αρθεί το απόρρητο της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζία στον Αλέξη Τσίπρα

Εν αναμονή του ΚΥΣΕΑ

Μέχρι τις ώρες που γράφονταν ετούτες οι γραμμές ήμασταν εν αναμονή της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Μάλιστα, οι πληροφορίες ήθελαν αργά το απόγευμα χθες να γινόταν κάτι τέτοιο, αφού αρχικώς είχε ακουστεί πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή θα είχαμε και κρίσεις. Μια άλλη εκδοχή στα πηγαδάκια των στρατιωτικών συντακτών ήθελε τις αλλαγές σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο μετά την ψήφιση (ή μη) της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εχει δε τεράστια σημασία το ΚΥΣΕΑ αυτό, αφού σε αυτό θα οριστεί ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη. Κι εδώ αρχίζουν τα σενάρια και τα ονόματα που συνέλεξα και είπα σήμερα να σας παραθέσω.

Αγριο παρασκήνιο

Κατ’ αρχάς αν ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ είναι νεότερος – σε τάξη – από τους τρεις αρχηγούς Οπλων, αυτό θα συμπαρασύρει ευρύτερες αλλαγές, αφού πιθανώς θα αλλάξουν όλοι. Και πάμε τώρα στα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ: Κατ’ αρχάς ο υπαρχηγός σήμερα ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Με μετεκπαίδευση σε ΗΠΑ στις Ειδικές Δυνάμεις και με διακρίσεις. Είναι αυτός που συνόδευσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Επίσης ο αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου. Χαμηλών τόνων, με ελάχιστες παρεμβατικές δηλώσεις και με επιχειρησιακό προφίλ. Αλλά και ο Α/ΓΕΝ Νίκος Τσούνης με διοικητική εμπειρία. Βεβαίως, στα ονόματα συγκαταλέγεται και αυτό του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Πάντως, χθες, επιθεώρησε τα τεθωρακισμένα στον Αυλώνα και μάλιστα φωτογραφίστηκε σε άρμα. Να πω ότι το όνομά του ακουγόταν για υπηρεσιακός Α/ΓΕΕΘΑ, όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Αποστολάκης αντιμετώπισε θέμα υγείας – αν και το σενάριο μάλλον ανακινήθηκε από άσπονδους εχθρούς του Στεφανή που στόχευαν έτσι να τον «κάψουν» μέχρι τις επόμενες κρίσεις.

Εκπλήξεις

Τυπικά, η πηγή μου λέει πως και οι τρεις αρχηγοί έχουν τα κριτήρια για τη θέση. Σφήνα – ακούω – μπαίνει και ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, δηλαδή ο σημερινός αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας. Ατυπα δε, υπάρχει μια σειρά. Είχαμε Α/ΓΕΕΘΑ από αέρα (Γιάγκος), ξηρά (Κωσταράκος), θάλασσα (Αποστολάκης). Με αυτή τη λογική, θα μπορούσε να έχει σειρά η Αεροπορία…

Δημοψήφισμα

Δεν είναι έκπληξη αλλά το σημειώνω γιατί έχει τη σημασία του. Οι αγιορείτες μοναχοί θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Λέω πως δεν είναι έκπληξη αφού είχαν συμμετάσχει και στο προηγούμενο της Αθήνας. Τώρα βέβαια με κείμενό τους μιλούν για την αναγκαιότητα δημοψηφίσματος. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο ελληνικός λαός», υπογραμμίζουν.

Μετρώντας βουλευτές

Αφήνω όμως τα του Στρατού και επιστρέφω στην πολιτική. Το κλίμα στη Βουλή, την Πέμπτη το βράδυ, στις τάξεις των συριζαίων βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας, είχε διάχυτο φόβο. Μου το μετέφερε πηγή μου από τα έδρανα της συμπολίτευσης. Μου έλεγε δε πως δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτιμούσαν πως η κυβέρνηση δεν θα έβρισκε τους 151 βουλευτές για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως η μεγαλύτερη – ταυτοτική – πίεση που αυτός διέκρινε ήταν πάνω στους Σταύρο Θεοδωράκη και Θανάση Θεοχαρόπουλο. Α, ένα άγχος υπάρχει για τον Μάρκο Μπόλαρη και το τι θα πράξει, οφείλω να σας το μεταφέρω…

Μπούλινγκ

Χθες είχαμε και την τυπική παραίτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη από τους ΑΝΕΛ και μάλιστα με επιστολή προς τον Καμμένο. Μάλιστα η υφυπουργός Εσωτερικών αφήνει και μια μπηχτή για την «ατομική συμπεριφορά» του πρώην αρχηγού της έναντι της ίδιας και άλλων συναδέλφων της, όπως αναφέρει. Πάντως η Χρυσοβελώνη υπογράφει την επιστολή της ως υφυπουργός αλλά και ως μάχιμη δικηγόρος, σύζυγος και μητέρα, κάτι που δεν νομίζω πάντως να προμηνύει την ιδιώτευσή της.