Μοιραία ήταν η κατάληξη και της τρίτης ασθενούς στο νοσοκομείο Ζακύνθου, που περίμενε μάταια επί 15 ημέρες να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί συνολικά τρεις θάνατοι ασθενών, οι οποίοι στερήθηκαν εντατικής θεραπείας λόγω των τραγικών ελλείψεων στο ΕΣΥ.

Το παράδοξο δε είναι ότι από το 2012 – χρονιά μετεγκατάστασης του νοσοκομείου Ζακύνθου σε σύγχρονο κτίριο – έχει παραδοθεί ΜΕΘ δυναμικότητας πέντε κλινών, πλήρως εξοπλισμένων, που όμως δεν λειτούργησε ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα σημάδια κατάρρευσης του ίδιου νοσοκομείου δεν σταματούν εδώ. «Παραμένουν αχρησιμοποίητα, στα κουτιά, ένας μαστογράφος και ένα μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, τα οποία στο τέλος θα αχρηστευτούν», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο νοσηλευτής και πρόεδρος των εργαζομένων, Βαγγέλης Τσόλας.

Ο ίδιος δε, αποδίδει την αδυναμία λειτουργίας των σύγχρονων πλην όμως παροπλισμένων μηχανημάτων (και) «στην οικονομική ασφυξία, στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την  κάλυψη των αναλώσιμων και του κόστους συντήρησης». Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το αποδεκατισμένο προσωπικό της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στέκεται «αρωγός» για τη λειτουργία του επίσης αποδυναμωμένου νοσοκομείου στη Ζάκυνθο. Ετσι, μετά την αποχώρηση τεσσάρων ιατρών της Παιδιατρικής Κλινικής (μεταξύ των οποίων και του διευθυντή) «το τμήμα λειτουργεί με τρεις ειδικευόμενους, τους οποίους εποπτεύει μία επιμελήτρια Β’, αποσπασμένη από την Τοπική Μονάδα Υγείας», διευκρινίζει ο Βαγγέλης Τσόλας, προβλέποντας ότι σύντομα θα μπει αναγκαστικά λουκέτο στην κλινική.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, εκφράζει την αγωνία της για τις αρρυθμίες που προκαλεί η κατάσταση αυτή στον τουρισμό.

«Η θλιβερή είδηση του θανάτου τριών συμπολιτών μας, λόγω της «αχρηστίας» στην οποία έχει περιέλθει η ΜΕΘ Ζακύνθου, ανέδειξε και πάλι, με τον χειρότερο τρόπο, την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το νοσοκομείο του νησιού, με κλειστή παιδιατρική κλινική, σε «αναστολή» λειτουργίας την καρδιολογική, χωρίς δερματολόγο και οφθαλμίατρο και αποδεκατισμένο από προσωπικό και γιατρούς. Ως επαγγελματίες του τουρισμού, κρούουμε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.