Πρόκειται για πραγματική πολιτική πρεμιέρα στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Ποτέ μέχρι τώρα ένα κόμμα, το οποίο εκπροσωπείται στην Ομοσπονδιακή Βουλή, έχει βουλευτές σε όλα τα τοπικά Κοινοβούλια των ομόσπονδων χωρών, όπως και στην Ευρωβουλή, δεν μπήκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με τον τρόπο που συμβαίνει για το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD). Ο νέος αρχηγός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Τόμας Χάλντενβανγκ ανακοίνωσε προχθές ότι το ΑfD είναι «περίπτωση προς έρευνα» για την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Ενα βήμα παραπάνω κάνει η Υπηρεσία για την ακροδεξιά Πτέρυγα του AfD υπό τον Μπγερντ Χοέκε, αρχηγό του AfD στη Θουριγγία, όπως και για την οργάνωση νεολαίας του κόμματος Νέα Εναλλακτική. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις αποφασίστηκε εντατικότερη παρακολούθηση γιατί αξιολογούνται ως «ύποπτες περιπτώσεις». Αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές θεωρούν πως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για «εξτρεμιστικές τάσεις» στη δράση τους. Για την παρακολούθησή τους επιτρέπεται η συγκέντρωση και αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων. Ο ιδρυτής της Πτέρυγας Χοέκε χαίρει της υποστήριξης του «πατέρα», προέδρου του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές από τις εκδηλώσεις της Πτέρυγας.

Το 2015, η Πτέρυγα του Χοέκε είχε καταλήξει στη Διακήρυξη της Ερφούρτης, στην οποία οι υπογράφοντες τόνιζαν ότι «λόγος ύπαρξης του κόμματος είναι η θεμελιώδης πολιτική αλλαγή στη Γερμανία». Την περίοδο εκείνη ήταν στο αποκορύφωμα η εσωτερική αντιπαράθεση για τη στρατηγική του AfD, η οποία κατέληξε στην εκπαραθύρωση του τότε προέδρου Μπερντ Λούκε και την ακροδεξιά στροφή με αντιευρωπαϊκά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά που φάνηκαν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Κείμενα όπως η Διακήρυξη της Ερφούρτης αλλά και η δράση στελεχών, όπως ο Xoέκε και η νεολαία του κόμματος που συμπορεύονται και με νεοναζιστικά στοιχεία, κρατούν συνεχώς επίκαιρο το ζήτημα εάν πρέπει να απαγορευτεί η δράση του AfD αυτού ή όχι.

O πήχης για την απαγόρευση ενός κόμματος στη Γερμανία για αντισυνταγματική δράση είναι πολύ ψηλά, μετά το ιστορικό τραύμα του ναζισμού και τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων. Το ενδεχόμενο να απορριφθεί η απαγόρευση του AfD στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ως μη αρκούντως θεμελιωμένη ήταν πάντα υπαρκτό και λειτουργεί αποτρεπτικά στη δρομολόγηση μιας τέτοιας διαδικασίας. Το ΑfD υποστηρίζει ότι αδίκως διώκεται. Η ηγεσία του κόμματος ανήγγειλε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του κατά της απόφασης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλις Βάιντελ καταγγέλλει ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του κόμματος με επιχειρήματα που αγγίζουν τα όρια της συνωμοσιολογίας.

Πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2018, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είχε ζητήσει από τις επιμέρους υπηρεσίες των κρατιδίων να συγκεντρώσουν υλικό που θα χρησιμοποιούνταν στην αξιολόγηση για ενδεχόμενη παρακολούθηση του AfD. Τότε αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ήταν ο Χανς – Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος είχε τη στήριξη του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αποπέμφθηκε όμως τελικά επειδή αμφισβητούσε τα ρατσιστικά πογκρόμ που έγιναν στο Κέμνιτς της Ανατολικής Γερμανίας στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η Αλις Βάιντελ συνδέει την παρακολούθηση του AfD με την αλλαγή ηγεσίας των μυστικών υπηρεσιών στα τέλη του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, στα στελέχη του AfD διευρύνεται η ανησυχία, ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή, θα έχει κόστος για το AfD. Και όχι μόνο σε ψηφοφόρους όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης – σε τρεις ομόσπονδες χώρες της Ανατολικής Γερμανίας πραγματοποιούνται κρίσιμες τοπικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο. Θα έχει κόστος σε μέλη για τα οποία θα είναι δύσκολο να βρίσκονται σε ένα κόμμα που παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Για τον ίδιο λόγο θα έχει απώλειες και στους χρηματοδότες του κόμματος.