Μοιάζει ξεκάθαρο σαν το κρυστάλλινο νερό. Η νίκη του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, που διατήρησε το αβαντάζ των οκτώ βαθμών και μείωσε σε ένα λιγότερο τα δύσκολα ματς προς τον τίτλο, δημιούργησε νέα δεδομένα στην Τούμπα. Και από τον Μπεργκ και διάφορους άλλους στόχους, που ήταν ούτως ή άλλως ακριβοθώρητοι, φτάνουμε στον άσημο πολωνό κυνηγό με το όνομα Σβιντέρσκι.

Η ΠΑΕ έχει αποφασίσει να μην ξοδεύει αλόγιστα πολλά χρήματα. Ακόμη κι αν αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα πώλησης ενός κορυφαίου ποδοσφαιριστή (Πρίγιοβιτς) και φτάνουν και περισσεύουν (10 εκατ. ευρώ) για να βγει κάποιος με αξιώσεις στην αγορά. Αλλη η λογική που θα είχε ο ΠΑΟΚ αν βρισκόταν σε πίεση ύστερα από το φινάλε των πρώτων 15 αγωνιστικών του πρωταθλήματος και άλλη είναι η τωρινή.

Το φανερώνουν οι πράξεις, μολονότι όλοι μπορεί να διαψευστούν καθόσον έχουμε ημέρες αρκετές έως τη λήξη της περιόδου των μεταγραφών.

Τώρα, πάντως, ο ΠΑΟΚ μπορεί να υποστηρίζει οτιδήποτε επιθυμεί. Πως θα δούμε τον Ακπομ που ανοίγει διαδρόμους, ότι θα δοθεί χρόνος στον Καρέλη, ότι στην τελική θα αξιοποιηθεί παραπάνω ο Λημνιός, η επικοινωνία είναι κάτι που πολλοί ποντάρουν σε σημαντικό βαθμό. Αν ήταν έτσι, όμως, γιατί δεν τα είδαμε όλα τα ανωτέρω στον πρώτο γύρο; Προφανώς θέλουν με ψύχραιμη ματιά να κάνουν τις κινήσεις τους και να εξετάσουν τα δεδομένα της αγοράς ενόψει και της προσεχούς περιόδου. Δεν είναι κακό. Ούτε μπορεί κάποιος να πει πως μόνοι τους στον ΠΑΟΚ ύψωσαν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και των προσδοκιών. Ωστόσο, άλλο Μπεργκ και άλλο Σβιντέρσκι.

Ο Σουηδός είναι για το σήμερα. Ο Πολωνός για το αύριο, μια επένδυση με θέα το μέλλον. Και επειδή πολλοί θα εγείρουν ενστάσεις για τη χρησιμότητα μιας μεταγραφής που σίγουρα δεν προκαλεί φρενίτιδα ενθουσιασμού, καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι οι Πολωνοί ως λαός έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: επαγγελματίες με όσα καταπιάνονται, δουλευταράδες, τιμούν το ψωμί τους.

Στη χώρα μας ήρθαν άσημοι τόσοι και τόσοι, ενώ ακόμη και σταρ ονόματα (Οκόσνκι το τρανταχτό παράδειγμα) δεν κορόιδεψαν, αλλά πάλεψαν και τελικά άφησαν το στίγμα τους.

Τι σημαίνει τούτο; Ας μη βιαζόμαστε για συμπεράσματα. Μπορεί ένας νεαρός φέρελπις ποδοσφαιριστής από μια χώρα που διαχρονικά ταιριάζει στην Ελλάδα στον αθλητισμό να βγει κελεπούρι. Και τότε ο ΠΑΟΚ θα έχει κάνει διάνα, πείθοντας πως το προφίλ που εισάγει ο νέος του τεχνικός διευθυντής φέρνει αποτελέσματα.