Οταν έχεις δει πέρυσι τον ιδιοκτήτη μιας ομάδας να μπουκάρει στο γήπεδο με «φουσκωτούς» και κουμπούρια, σίγουρα δεν σοκάρεσαι όταν βλέπεις μπράβους να διαμαρτύρονται στον διαιτητή Σκουλά στο ημίχρονο του παιχνιδιού Αστέρας – ΠΑΟΚ. Η σκηνή που διαδραματίστηκε σε απευθείας μετάδοση στο ημίχρονο του αγώνα, όταν ο Κωνσταντινίδης, ο Σαραϊδάρης και ο Λουτσέσκου μπήκαν στο γήπεδο κι άρχισαν να ουρλιάζουν στον διαιτητή, παρουσία «φουσκωτών», δεν είναι τίποτα καινούργιο: είναι εύκολο μια λάθος υπόδειξη διαιτητή να σε βγάλει από τα ρούχα σου. Απαράδεκτο είναι ότι, καθώς φαίνεται, ο διαιτητής δεν έγραψε τίποτα στο φύλλο αγώνα!

Πρόβλημα

Θα περίμενα στον διαιτητή να κάνουν συστάσεις για την παράλειψή του όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το bullying που δέχονται οι διαιτητές από τους παράγοντες: πώς αυτό θα σταματήσει όταν οι διαιτητές δεν έχουν το κουράγιο να το καταγγείλουν; Ομως ο αρχιδιαιτητής Περέιρα, ο μεγαλύτερος διακινητής της θεωρίας ότι το μεγάλο πρόβλημα της διαιτησίας είναι το bullying, όχι μόνο δεν συνέτισε τον διεθνή πλέον Σκουλά, αλλά φρόντισε και να κάνει γνωστό ότι θα τιμωρηθεί ο επόπτης που (κακώς) δεν μέτρησε το γκολ του Μπίσεσβαρ! Ξαφνικά το πρόβλημα έγιναν οι κακοί επόπτες: τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Κουβέντα

Φυσικά, δεν περίμενα να πει κουβέντα για όλα αυτά που είδαμε και κανένας άλλος. Η ΕΠΟ δεν τόλμησε να βγάλει ανακοίνωση κατά του ΠΑΟΚ, όταν πέρυσι ο Ιβάν Σαββίδης μπούκαρε στο γήπεδο με κουμπούρια – σιγά μην το έκανε τώρα! Ο δε υφυπουργός Αθλητισμού, ο άνθρωπος που έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ συνεντεύξεων στην Ελλάδα, αυτή τη φορά δεν είπε τίποτα. Μου λένε ότι είχε πάει εκδρομή στις Πρέσπες. Γιατί όχι; Οι Πρέσπες αυτόν τον καιρό είναι

υπέροχες για ένα weekend. Δεν το πιστεύω πάντως: μάλλον ο υφυπουργός μελετούσε τον φάκελο που θα καταθέσουμε για την ανάληψη του Μουντιάλ και ήταν εξαιρετικά κουρασμένος. Θα μιλήσει προσεχώς όταν δεν θα υπάρχει τίποτα στην επικαιρότητα που μπορεί να στενοχωρήσει τον ΠΑΟΚ.

Κανένας

Δεν θέλω επίσης να κινηθεί και από μόνος του κανένας αθλητικός εισαγγελέας. Αν θέλει ντε και καλά να κάνει κάτι, ας κάνει μία ακόμα δίωξη στον Αλέξη τον Κούγια ή στον πρόεδρο της Λαμίας Πανουργιά Παπαϊωάννου: αυτοί είναι πραγματικά επικίνδυνοι άνθρωποι κι όχι οι «φουσκωτοί» που ένας Θεός ξέρει με τι ιδιότητα ήταν στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Επίσης μπορεί ο εισαγγελέας να κάνει μια δίωξη στον Κισσαμικό γιατί έβγαλε ανακοίνωση εναντίον διαιτητή: αυτές οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά εκφοβιστικές – μιλάμε για μάστιγα. Φυσικά αστειεύομαι: όλοι αυτοί είναι απολύτως συμβατοί με τους ρόλους τους. Ο Γραμμένος, ο Βασιλειάδης, οι διαιτητές που δεν τολμάνε να κάνουν κιχ μολονότι βλέπουν έναν πρώην συνάδελφό τους, τον Σαραϊδάρη, να επιτίθεται σε διαιτητή, υπηρετούν την ίδια ακριβώς αποστολή: πρέπει να μη βγάζουν άχνα, όταν σε οτιδήποτε εμπλέκεται ο ΠΑΟΚ. Το κάνουν για ολότελα διαφορετικούς λόγους, αλλά η συμπεριφορά τους έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Κι όχι ότι φταίει ο ΠΑΟΚ: οι ομάδες βρίσκουν και τα κάνουν – πάντα έτσι συνέβαινε. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι παράγοντες των ομάδων παραφέρονται: το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι έντασης και μπορούν σε ένα ματς να συμβούν πολλά. Επιβάλλεται όμως να πληρώνεις για τα νεύρα σου τα προβλεπόμενα. Αν αυτό δεν συμβαίνει, όποιος δεν σε τιμωρεί, δεν σε προστατεύει: απλά ευτελίζει ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο.

Κυνήγι

Στο μεταξύ, είναι ωραίο ότι ενώ οι «φουσκωτοί» παίρνουν στο κυνήγι τους διαιτητές εντός των γηπέδων και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, οι παράγοντες της ΕΠΟ συζητάνε ακόμα για το VAR (!) κάνοντας προβλέψεις για το πότε θα το δούμε – λες κι αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας! Προχθές ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών Δημητρίου προέβλεψε ότι θα το δούμε να λειτουργεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Λίγοι συμμερίζονται την αισιοδοξία του, αλλά εγώ ελπίζω να έχει δίκιο: ας το δούμε για να το κατεξευτελίσουν κι αυτό σε χρόνο ρεκόρ! Οχι, δεν εννοώ ότι οι «φουσκωτοί» θα κυνηγούν και τους σκηνοθέτες: λέω ότι θα έχουμε ματς στα οποία οι τηλεδιαιτητές, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν «όποιον κάνει κουμάντο» (η έκφραση είναι εντός εισαγωγικών γιατί χρησιμοποιείται από τους διαιτητές στα τηλέφωνα…), απλά δεν θα βλέπουν τίποτα. Αν νομίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, βρείτε το μαγικό τηλεοπτικό στιγμιότυπο στο οποίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς πώς ολοκληρώθηκε το κυριακάτικο παιχνίδι του μπάσκετ ανάμεσα στον Προμηθέα και τον Ολυμπιακό.

Παπ

Οι τηλεοπτικές λήψεις μπορεί να είναι συχνά προβληματικές, ωστόσο ένα από τα πράγματα τα οποία εύκολα ξεδιαλύνουν είναι αν ένας παίκτης πατάει ή δεν πατάει τη γραμμή. Δεν είναι ούτε θέμα επαφής παικτών ούτε κάτι σύνθετο. Στο ματς της Πάτρας, στην τελευταία φάση του αγώνα, ο ψύχραιμος παίκτης του Ολυμπιακού Κώστας Πανανικολάου προλαβαίνει την μπάλα πριν αυτή βγει εκτός γηπέδου και στη συνέχεια ο αντίπαλός του, ο Αμερικανός Ελις, του κάνει φάουλ.

Τρεις διαιτητές (τα ονόματα των οποίων μικρή σημασία έχουν, αφού στο μπάσκετ το 85% των διαιτητών στην Ελλάδα κάνει τα ίδια ακριβώς…) είδαν το ριπλέι και αποφάσισαν ότι ο παίκτης του Ολυμπιακού πατούσε γραμμή, θεωρώντας το σύνολο των τηλεθεατών τυφλούς! Οι άνθρωποι χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα έδωσαν την μπάλα στον Προμηθέα για να σουτάρει και να ισοφαρίσει, αλλά οι παίκτες της εξαιρετικής ομάδας της Πάτρας δεν τα κατάφεραν.

Σκέψη

Η όλη σκηνή είναι τόσο εξωφρενική που με έβαλε σε σκέψη. Προτού καν έρθει το VAR στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το ποιοι πρέπει να το στελεχώσουν: ακούγονται του κόσμου τα εξωφρενικά πράγματα, όπως ότι θα το στελεχώσουν παλιοί διαιτητές κ.τ.λ. Νομίζω ότι η λύση είναι μπροστά μας: οι καλύτεροι για να το στελεχώσουν είναι οι διαιτητές του μπάσκετ, που έχουν και πείρα, αφού το τηλεοπτικό ριπλέι το χρησιμοποιούν καιρό τώρα. Νομίζω ότι αυτοί που ήταν στην Πάτρα έχουν ένα σπάνιο προσόν: μπορούν να πάρουν την πλέον εξωφρενική απόφαση χωρίς να τους νοιάζει ότι γελάει ο κόσμος! Τέτοιοι χρειάζονται στο ποδόσφαιρο.

Κουράγιο

Ο Βασιλειάδης πρέπει να κάνει τώρα, όσο προλαβαίνει, με σχετική νομοθετική ρύθμιση μια νόρμα που να δίνει στους διαιτητές του μπάσκετ το δικαίωμα να γίνουν διαχειριστές του VAR λόγω πείρας. Αλλωστε, το ότι προέρχονται από τον χώρο του μπάσκετ που είναι άσπιλος και αμόλυντος λύνει τα χέρια του υφυπουργού. Κουράγιο, που λέει και μια ψυχή…