Για να είμαστε δίκαιοι εξ αρχής: Δεν είναι απαραίτητα κατάλληλο μέτρο σύγκρισης το περσινό. Διότι όσα έκαναν πέρυσι οι Ερυθρόλευκοι στη Σούπερ Λίγκα είναι από εκείνα που συμβαίνουν μια φορά στα είκοσι χρόνια. Εστω από την… ανάποδη. Από την άλλη όμως, αν ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει να εξηγήσει στους ποδοσφαιριστές του γιατί ο Ολυμπιακός το… χαρτί του τίτλου το παίζει Ιανουάριο και πιο συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, φτάνει να ζητήσει από τον Κώστα Φορτούνη, τον Ομάρ Ελαμπντελαουί και τους άλλους Ερυθρόλευκους που βρίσκονταν και στο περσινό ρόστερ να του διηγηθούν τι συνέβη στο «τρίγωνο» Λιβαδειά, Γιάννινα και Τρίπολη. Εκεί όπου οι Πειραιώτες μάζεψαν μόλις δύο βαθμούς και έχασαν επτά!

Αυτό το ίδιο τρίγωνο σχηματίζεται μπροστά. Τρεις εκτός έδρας αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα από αύριο ώς τις 27 Ιανουαρίου. Και ο Ολυμπιακός, έστω και αν είναι κοινά αποδεκτό ότι φέτος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αν θέλει να μείνει στην κουβέντα του τίτλου, περιθώριο για άλλες απώλειες δεν έχει. Πρέπει να… σκουπίσει όλους τους βαθμούς μέχρι να φτάσει στα ντέρμπι. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μαζέψει και τη διαφορά από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ που είναι στο +8, έχοντας μάλιστα επικρατήσει στο Γεώργιος Καραϊσκάκης (έχοντας πλεονέκτημα σε πιθανή ισοβαθμία).

Αύριο Λεβαδειακός, το Σάββατο Γιάννινα (ΠΑΣ), στις 27/1 Τρίπολη (Αστέρας). Και έστω και αν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν βέβαιο, μέσα στην εβδομάδα που είναι μπροστά πιθανότατα θα διεξαχθεί και η 15η αγωνιστική ως εμβόλιμη (ΑΕΛ εντός). Αν υπολογίσουμε και τη ρεβάνς Κυπέλλου με την Ξάνθη (22-24/1) που είναι ανοιχτή έπειτα από το 0-0 του πρώτου ματς, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πως κόντρα στους… φρουρούς της περιφέρειας ο Ολυμπιακός σε αυτόν τον πρώτο μήνα του 2019 διαπραγματεύεται την τύχη της σεζόν σε ό,τι αφορά τους δύο εγχώριους στόχους του. Και μάλιστα με ένα πρόγραμμα με ματς κάθε τρεις ημέρες, με πολλές μετακινήσεις, με ελάχιστο χρόνο για να γίνουν έστω τρεις-τέσσερις κανονικές προπονήσεις στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη.

Ειδική διαδρομή

Ετσι είναι τα πράγματα όμως και οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να δείξουν χαρακτήρα. Οι πρώτες απόπειρες σε Κρήτη (ΟΦΗ) και Ξάνθη έβαλαν στο σακούλι μόλις έναν βαθμό και άφησαν πέντε έξω από αυτό. Εχει τεράστια σημασία στην οικονομία του τίτλου αυτή η ειδική διαδρομή κόντρα στις ομάδες της περιφέρειας και ειδικά στα εκτός έδρας ματς. Το αυριανό ας πούμε είναι ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα. Αν o Ολυμπιακός (17.15) περάσει από την έδρα του Λεβαδειακού μειώνει τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ στους πέντε βαθμούς. Και περιμένει… νέα από την Τρίπολη μιας και λίγο αργότερα (19.30) ο Δικέφαλος δοκιμάζεται στην έδρα του Αστέρα. Εκεί όπου γνώρισε την τελευταία ήττα του στο πρωτάθλημα πριν από δέκα ολόκληρους μήνες (3-2, στις 4/3/2018). Αυτή είναι η μοναδική αποστολή εκτός έδρας για τον ΠΑΟΚ ώς τις 27/1. Η ομάδα του Λουτσέσκου έχει μαζεμένα στην Τούμπα τα ματς με Πανιώνιο, ΟΦΗ και ΠΑΣ (εξ αναβολής). Αν οι Πειραιώτες λοιπόν δεν κάνουν τη δουλειά, μπορεί κάλλιστα ο Ιανουάριος αντί να τους φέρει πιο κοντά στην κορυφή, να τους απομακρύνει. Και αυτό είναι ένα σενάριο που προφανώς δεν θέλει κανείς να σκέφτεται.

Τα καλά νέα είναι πως ο Ολυμπιακός δούλεψε εξαιρετικά το κομμάτι του χειμερινού σχεδιασμού και ουσιαστικά δεν χρειάζεται άλλη ενίσχυση (πέρα από μια πιθανή απόκτηση δεύτερου τερματοφύλακα). Ο Μαρτίνς έλεγε την Τρίτη στην Ξάνθη πως η ομάδα του είναι όπως τη θέλει σε αυτόν τον τομέα. Τα άσχημα; Οτι μόλις πέρασε μια διακοπή 25 ημερών που σαφώς και επηρέασε πολύ τον αγωνιστικό ρυθμό. Μια.. ζημία που την καταλαβαίνουν κυρίως εκείνες οι ομάδες που βάζουν την μπάλα κάτω φιλοδοξώντας να παίξουν ποδόσφαιρο. Εχει τεράστια σημασία η επιστροφή των Ερυθρολεύκων στην εικόνα του Δεκεμβρίου να γίνει μια ώρα αρχύτερα. Ακόμη μεγαλύτερη όμως έχει να έρθουν νίκες.