Πώς τους αφήσαμε και πώς θα τους βρούμε; Τι μεσολάβησε όλο αυτό το – μεγάλο είναι η αλήθεια – διάστημα που δεν είχαμε δράση στο ελληνικό πρωτάθλημα; Τι συνέβη από τις 17 Δεκεμβρίου έως σήμερα που έχουμε την επανέναρξη, τι έγινε στις μεταγραφές και πόσο καθοριστικές μπορούν να αποδειχθούν μερικές απ’ αυτές; Η «Ομάδα» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο τι περιμένουμε από εδώ και στο εξής και ποια πρόσωπα μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά.

Ολυμπιακός

Το μεγάλο του πρόβλημα ήταν – και παραμένει, όπως είδαμε και κόντρα στην Ξάνθη – ο παίκτης που θα έφερνε το εύκολο γκολ. Ενας σέντερ φορ που θα μετουσίωνε τις πολλές ευκαιρίες που δημιουργεί σε αποτελεσματικότητα. Η διαφορά από τον ΠΑΟΚ είναι στους 8 βαθμούς, αλλά αν σκεφτούμε πως το ντέρμπι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η νίκη του Δικεφάλου εκεί ήταν… μαγική εικόνα, θα μπορούσε αυτή η διαφορά να είναι τώρα στους 2 βαθμούς. Με ένα μόνο ματς. Ο Ολυμπιακός σε εκείνο το παιχνίδι είχε κάνει 23 τελικές εκ των οποίων οι περισσότερες κλασικές ευκαιρίες, δίχως να σκοράρει, ο ΠΑΟΚ μπήκε δύο φορές στην περιοχή και σκόραρε τη μία (με αυτογκόλ). Αν αυτό το αποτέλεσμα ήταν… ανάποδο, δεν θα υπήρχε αυτή η διαφορά.

Ο Σολδάνο ήταν ο παίκτης που ήρθε για να δώσει λύση στο πρόβλημα του Ολυμπιακού. Αν ο Αργεντινός καταφέρει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες, τότε είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του στη μάχη για τον τίτλο. Εκτός του Σολδάνο, οι Ερυθρόλευκοι προχώρησαν και στη μεταγραφή του Μασούρα, που στη… μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει πολλά, τουλάχιστον άμεσα. Ομως είναι ένας από τους έλληνες παίκτες που έχουν ξεχωρίσει και μπορεί να δώσει βοήθειες.

ΠΑΟΚ

Στη σκέψη και μόνο της απώλειας του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ο ΠΑΟΚ πήγε στην Πάτρα για να παίξει με την Παναχαϊκή της Football League και έκανε την πρώτη του ήττα έπειτα από 24 αγώνες που διατηρούσε το αήττητο σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές έμοιαζαν να έχουν χάσει το μεγάλο τους στήριγμα, τον παίκτη στον οποίο θα… ακουμπήσουν στη δύσκολη στιγμή.

Είναι μεγάλη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ το «νούμερο 9» τη φετινή σεζόν και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι όλα λειτουργούν γύρω από τον βασικό του φορ. Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει το ποδόσφαιρο που έπαιζε πέρυσι, δεν είναι εντυπωσιακός, δεν είναι θεαματικός. Είναι κυνικός. Και προσηλωμένος σε έναν συγκεκριμένο στόχο. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος με… κάθε κόστος. Εστω κι αν χρειαστεί να κερδίσει όλα τα παιχνίδια με μισό μηδέν.

Ο ΠΑΟΚ που βρίσκουμε μετά τις γιορτές έχει κι άλλο ένα θέμα να αντιμετωπίσει. Τον παίκτη που θα έρθει για να αντικαταστήσει τον Βέρνμπλουμ. Ο Σουηδός ανέβαζε στροφές όσο περνούσε ο καιρός, είχε γίνει βασικός ποδοσφαιριστής του κορμού της ομάδας και πολύτιμος στα πλάνα/σχέδια του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η απουσία του είναι σημαντική, όσο κι αν ο Δικέφαλος έχει λύσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής του και μπορεί να καμουφλάρει τα όποια κενά δημιουργούνται.

Παναθηναϊκός

Αγωνιστικά για τον Παναθηναϊκό η περίοδος των γιορτών δεν έφερε σημαντικές αλλαγές. Οι Πράσινοι έκαναν ξεκάθαρο με κάθε τρόπο πως η ενίσχυση θα περιοριστεί στον Πάνο Αρμενάκα κι από κει και πέρα θα ψάξουν τρόπο να αποσυμφοριστεί το ρόστερ. Ωστόσο, η εβδομάδα η οποία έρχεται είναι η εβδομάδα που αναμένεται να μπει οριστικό τέλος στο θέμα του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και της πώλησης της ομάδας στον ταϊλανδό επιχειρηματία.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, στην οποία υποτίθεται πως θα έμπαινε ο Παϊρότζ, ολοκληρώνεται την 21η Ιανουαρίου. Μαζί θα ολοκληρωθεί και μια ιστορία που κράτησε πολλούς μήνες και η οποία ταλαιπώρησε αρκετά τον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της ομάδας, αλλά και τον ίδιο τον σύλλογο στο εσωτερικό του.

Η λογική λέει πως με το τέλος της ιστορίας του Παϊρότζ ο σύλλογος θα μπει σε μια άλλη κουβέντα, θα αλλάξει την… ατζέντα στα διοικητικά του και θα γίνει πλέον πιο ξεκάθαρο πώς πορεύεται. Τι σκοπούς έχει ο Αλαφούζος, αν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, τι θα κάνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πώς θα πορευτεί η ομάδα όχι μονάχα μέχρι τον Μάιο, που υπάρχουν οι εγγυήσεις του Αλαφούζου, αλλά και μετά τον συγκεκριμένο μήνα.

ΑΕΚ

Την αφήσαμε χωρίς Μπακασέτα, τη βρίσκουμε με Μπακασέτα. Την αφήσαμε χωρίς αμυντικό μέσο, τη βρίσκουμε με αμυντικό μέσο. Στην ΑΕΚ οι αλλαγές είναι αρκετές και σίγουρα δίνουν περισσότερες λύσεις στα χέρια του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο οποίος έκανε γιορτές με προβληματισμό, αλλά επιστρέφει απ’ αυτές με περισσότερη αισιοδοξία και σίγουρα πιο ικανοποιημένος.

Η έλευση του Νέναντ Κρίστιτσιτς δίνει μια αξιόπιστη και ποιοτική λύση στον έλληνα προπονητή, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του άξονα της μεσαίας γραμμής. Και είχε ζητήσει και έναν ακραίο, ωστόσο είδε εντελώς ξαφνικά τον Τάσο Μπακασέτα να τίθεται και πάλι στη διάθεσή του. Ενας παίκτης που έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση ο Ουζουνίδης όσον αφορά τις ικανότητές του.

Κινητικότητα σε Αρη, Ατρόμητο και Λάρισα

Κινήθηκε αρκετά κατά την περίοδο των γιορτών ο Αρης, περισσότερο όμως κατάφερε να μειώσει το ρόστερ του και να φύγουν ποδοσφαιριστές χωρίς χρόνο συμμετοχής, παρά να ενισχυθεί. Οι άνθρωποι των Κίτρινων συνεχίζουν τις αναζητήσεις, τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν οι επαφές τους και είναι δεδομένο πως θα βλέπουμε πλέον μια ομάδα με αρκετές αλλαγές και αρκετά νέα πρόσωπα. Μια ομάδα περισσότερο στα «θέλω» του Παντελίδη (φωτογραφία κάτω), αφού μόνο έτσι δεν ήταν μέχρι τη διακοπή των εορτών.

Ποιότητα στη μεσαία του γραμμή έδωσε ο Ατρόμητος με την απόκτηση του 23χρονου πολωνού χαφ Νταβίντ Κορτ, σημαντική απώλεια για τον Παναιτωλικό με την αποχώρηση του Ρότσα που θα συνεχίσει στη Λέγκια Βαρσοβίας.

Ντεμαράζ μεταγραφών από τη Λάρισα, η οποία πήρε Ζίφκοβιτς, Σεσέροβιτς, Σικάφκα και Γιακιμόφσκιμ, ενώ αποχώρησε ο Μορσί. Πάντελιτς και Μυστακίδης αποχώρησαν από τον ΠΑΣ Γιάννινα, με τον Πετράκη να περιμένει ενίσχυση. Μπουλά και Ορφανίδης αποχαιρέτησαν την Ξάνθη, που πήρε τον Μπαριέντος, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή στους Ακρίτες είναι η διοικητική η οποία… έρχεται τις επόμενες ημέρες.