Νέα κρίση φαίνεται ότι ξεσπά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σχετικά με τους όρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την οποία ανακοίνωσε – προς μεγάλη έκπληξη των συμμάχων του αλλά ακόμα και κάποιων συμβούλων του – ο πρόεδρος Τραμπ τον προηγούμενο μήνα. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Τζον Μπόλτον βρέθηκε χθες στην Αγκυρα, έχοντας κάνει μία ημέρα νωρίτερα δηλώσεις από το Ισραήλ που έδειχναν πως η Ουάσιγκτον έχει δεύτερες σκέψεις για την αποχώρηση αυτή. Ο Μπόλτον έθεσε ως όρο να συμφωνήσει η Αγκυρα για την προστασία των κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία, στους οποίους η Αγκυρα σκοπεύει να επιτεθεί, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει η ηγεσία της Τουρκίας. Ο τούρκος πρόεδρος εξανέστη και δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τα σχόλια του Μπόλτον. «Οι δηλώσεις του είναι για εμάς απαράδεκτες και δύσκολο να τις χωνέψουμε» τόνισε ο Ερντογάν ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ακριβώς την ώρα που ο Μπόλτον συναντιόταν στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Ιμπραχίμ Καλίν. Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν συναντήθηκε όπως είχε συζητηθεί με τον Μπόλτον, πρόσθεσε ότι ο αμερικανός σύμβουλος «έκανε σοβαρό λάθος» θέτοντας όρους για τον στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας στη Συρία μετά την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών. Η Τουρκία θεωρεί τους κούρδους μαχητές της YPG «τρομοκράτες», όπως και αυτούς του ΡΚΚ. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση, χωρίς να συμφωνούν με αυτό στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος και παραιτήθηκε. Τώρα φαίνεται ότι αποφασίστηκε να τεθούν όροι προκειμένου να προστατευθούν οι κούρδοι μαχητές που σήκωσαν το βάρος της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όμως οι διαφωνίες στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης είναι έντονες. Μάλιστα, τις ανέδειξε και ο πρόεδρος Ερντογάν. «Εγώ συμφώνησα με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνομιλία μας, όμως στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης λένε διάφορα πράγματα» ανέφερε και κατέληξε δείχνοντας ότι αδιαφορεί για τα όσα είπε ο Μπόλτον: «Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε δράση για να εξουδετερώσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία», υπονοώντας την YPG.

Η Τουρκία προειδοποιεί εδώ και πολλές εβδομάδες ότι θα εξαπολύσει επίθεση κατά των θέσεων του Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη και μετά τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν και την ανακοίνωση της απόφασης για την αποχώρηση των ΗΠΑ η Αγκυρα έχει εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες. Πάντως χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Καλίν είπε στον Μπόλτον πως δεν θα υπάρξει τουρκική επίθεση όσο βρίσκονται ακόμα αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. Από την πλευρά του ο Μπόλτον ενημέρωσε ότι προς το παρόν οι Αμερικανοί δεν θα αποσυρθούν από τη βάση Αλ Τανφ στη Συρία, στην οποία ήθελαν να μεταφερθούν οι Τούρκοι. Πρόσθεσε επίσης πως το άρθρο του Ερντογάν που δημοσίευσαν χθες οι «New York Times» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν «λανθασμένο και προσβλητικό».

Σε αυτό ο Ερντογάν χαρακτήριζε «ορθή» την απόφαση για την απόσυρση, σημείωνε όμως ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά με τη συνεργασία των «σωστών εταίρων» ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της διεθνούς κοινότητας και του συριακού λαού. Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, η χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, είναι η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει αυτό το έργο».

Οι αμερικανικές βάσεις

Η εφημερίδα «Χουριέτ» έγραψε χθες πως η Αγκυρα ζητά από τις ΗΠΑ είτε να της παραδώσουν τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία ή να τις καταστρέψουν. Αναφέρεται επίσης πως η Αγκυρα δεν θα δεχθεί με τίποτα να παραδώσει η Ουάσιγκτον κάποια από τις 22 στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία στους κούρδους μαχητές