Οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι η τελευταία μεγάλη μάχη για την Ανγκελα Μέρκελ. Εκλεισε το κεφάλαιο της διαδοχής της στο κόμμα, αλλά παραμένει καγκελάριος. Και θα προτάξει τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες βαθύτατα πεπεισμένη ότι η πορεία της Γερμανίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία της Ευρώπης. Αυτή θα είναι η ευρωπαϊκή της παρακαταθήκη στην τελευταία της θητεία στην καγκελαρία.

Με καθυστέρηση έξι μηνών το Βερολίνο απάντησε τον περασμένο Απρίλιο με τη συμφωνία του Μέζενμπεργκ στα σχέδια Μακρόν για ΕΕ και ευρωζώνη. Φυσικά, χωρίς μεγαλόπνοους στόχους και μεγαλόστομες εξαγγελίες. Η Μέρκελ είναι πολιτικός των μικρών βημάτων, όχι των μεγάλων λόγων. Το ίδιο και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου για την Ευρώπη στις 28 Νοεμβρίου 2018, αντί μεγαλόσχημων οραμάτων, προέταξε τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, τη βασική ασφάλιση, αλλά και τη μετατροπή της μόνιμης θέσης της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μόνιμη θέση της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης παίρνει σάρκα και οστά, αν και όχι όπως τον είχε φανταστεί ο Μακρόν. Και η γερμανική οικονομία χρειάζεται την Ευρώπη για να παραμείνει παγκόσμιος παίκτης.

Στην ευρωκρίση ,ο πραγματισμός της Μέρκελ, η φυσική της αυτοσυγκράτηση και η μετριοπάθειά της λείαναν – σε κάθε περίπτωση δεν όξυναν – το κύμα αντιγερμανισμού που εκδηλώθηκε με το δίλημμα «ευρωπαϊκή Γερμανία ή γερμανική Ευρώπη;». Η Γερμανία, λόγω της οικονομικής της ισχύος, θα παραμείνει ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη. Ο γαλλογερμανικός άξονας αναβαθμίζεται με την αποχώρηση της Βρετανίας. Αλλά λόγω και της γεωγραφικής της θέσης στο κέντρο της Ευρώπης, ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Γερμανίας ως μεσολαβητή μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής, Βόρειας και Νότιας Ευρώπης. Και είναι ευτύχημα ότι σε αυτή τη συγκυρία καγκελάριος της Γερμανίας παραμένει η Μέρκελ κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: διαμεσολάβηση και εξισορρόπηση συμφερόντων.

Η μάχη των ευρωεκλογών στη Γερμανία θα είναι σκληρή. Το 35,3% που είχε η Χριστιανική Ενωση στις προηγούμενες εκλογές φαίνεται σήμερα μακρινό. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει το γεγονός ότι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ο Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ, που φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα, τα ποσοστά των προηγούμενων ευρωεκλογών (SPD 27,3%, Πράσινοι 10,7%, ΑfD 7,1%) φαντάζουν σήμερα εξωπραγματικά. Το SPD είναι στο 15%, οι Πράσινοι πάνω από 19%.

Στις ευρωεκλογές του 2019 τα γερμανικά κόμματα θα έχουν και τον ανταγωνισμό του Γιάνη Βαρουφάκη, που κατεβαίνει υποψήφιος στη Γερμανία. «Δεν έπεσα κάτω από τον φόβο μου με την υποψηφιότητα Βαρουφάκη» έλεγε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Αλλά ο Βαρουφάκης έχει διείσδυση σε ένα αριστερό ακροατήριο στη Γερμανία και αρκεί ένα 0,6% για να γίνει, μέσω Γερμανίας, ευρωβουλευτής.