Ο Νίκος Φίλης είχε ήδη δημιουργήσει κλίμα χθες το μεσημέρι στη Βουλή, με δημόσια παρέμβαση για την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη, με την οποία επιβεβαίωνε ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο στελεχών, κοχλάζει και βλέπει με μισό μάτι τον Νίκο Παππά. «Τον γνώριζα (τον Πετσίτη) ως φιγούρα, δεν είχα προσωπικές σχέσεις, δεν έχω εικόνα, ήταν βοηθός του Νίκου Παππά» ανέφερε (Θέμα FM) ο πρώην υπουργός Παιδείας, καλώντας παράλληλα τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να δώσει εξηγήσεις. «Στον βαθμό που αναφέρεται συγκεκριμένα, τότε ναι, πρέπει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις» ήταν ειδικότερα το χθεσινό «χτύπημα» Φίλη στον Παππά.

ΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μπορεί το όνομα Πετσίτης να μην ακούστηκε πολλές φορές χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας, ωστόσο αιωρείτο σαν «φάντασμα» πάνω από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν έκρυβαν την απορία τους – και κάποιοι τη δυσφορία τους – για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον βίο και την πολιτεία του πρώην συνεργάτη του Νίκου Παππά. Ετσι ο Πετσίτης ήταν από τους αφανείς «πρωταγωνιστές» της αντιπαράθεσης, η οποία θα κορυφωθεί την προσεχή Παρασκευή κατά τη συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ με θέμα τις «αποκαλύψεις αναφορικά με τη δράση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρου Κιτσάκου και το «αόρατο χέρι» που προκάλεσε ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων στη ΔΕΠΑ».

Από κυβερνητικής πλευράς πάντως χθες τηρήθηκε σιγή ιχθύος. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις βολές Φίλη και όσα του προσάπτονται, ο Νίκος Παππάς δεν αναφέρθηκε καν στην ομιλία του για τον ρόλο του «εκπροσώπου των υπηρεσιών του Μαξίμου» κατά δήλωση του Κιτσάκου.

Δεν έλειψαν κάποιες προσπάθειες να διακωμωδηθεί ο ρόλος του Πετσίτη, όπως από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος ανέφερε το εξής περιστατικό: «Αυτός ο τύπος», όπως τον αποκάλεσε, πλησίασε έναν εφοπλιστή ως άνθρωπος του Μεγάρου Μαξίμου κι εκείνος πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη για να μάθει περί τίνος πρόκειται. Ο Βενιάμης ρώτησε το Μαξίμου και του είπαν ότι «ουδεμία σχέση έχει με την κυβέρνηση».

ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Βέβαια η αντιπολίτευση δεν πείστηκε από το επιχείρημα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο των ενοικούντων στο Μαξίμου», ενώ πιο αιχμηρή η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου είπε: «Ζωή, Πετσίτη και ρεμούλα, σαν αυτή του Καλιγούλα». Αλλά και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου εμφανίστηκε καυστικός κάνοντας λόγο για «πέτσινο προϋπολογισμό». «Δεν έχει καμία σχέση με τον Πετσίτη, έχει περισσότερη σχέση με τις «πέτσινες», τις ακάλυπτες επιταγές» είπε, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης, πιο ευθύς, αναφέρθηκε στην «αμήχανη και εκκωφαντική σιωπή» του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι «ο Πετσίτης, συμμαθητής και κολλητός του Νίκου Παππά, δεν ήταν απλώς δίπλα σε έναν υπουργό αλλά εγκαταβιούσε στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου».