Κάτι τα μέτρα κατευνασμού, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση και το ύφος ταπεινότητας που υιοθέτησε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, κάτι η τρομοκρατική επίθεση με τους τέσσερις νεκρούς και τους 11 τραυματίες που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο, κάτι και το κρύο ή η κόπωση, η 5η Πράξη της διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων, το Σάββατο, ήταν σαφώς πιο υποτονική από τις προηγούμενες. Συνολικά 66.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία έναντι 126.000 το προηγούμενο Σάββατο, στους 4.000 υπολογίστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι στο Παρίσι έναντι 10.000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Εντάσεις υπήρξαν και αυτή τη φορά αλλά και οι τραυματίες (επτά στο Παρίσι) και οι προσαγωγές (168 στο Παρίσι) και τα αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στην πυρά ήταν σαφώς λιγότερα.

Με δημοσκόπους όπως ο Ζερόμ Σεντ-Μαρί, από το Pollingvox, να μιλούν για «το τέλος ενός κύκλου κινητοποιήσεων», προειδοποιώντας παράλληλα τη γαλλική κυβέρνηση να κρατήσει τις υποσχέσεις της «ειδάλλως υπάρχει ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος επανάληψης των κινητοποιήσεων, γιατί ο κόσμος έχει πια συνειδητοποιήσει τη δύναμή του», η γαλλική κυβέρνηση δεν κρύβει την ανακούφισή της, φροντίζει ωστόσο να απόσχει από την οποιαδήποτε θριαμβολογία – προτιμά να δίνει έμφαση στη «μεγάλη εθνική συζήτηση» που έχει προαναγγείλει, λεπτομέρειες για την οποία αναμένεται να γίνουν γνωστές εντός της εβδομάδας. Στην πραγματικότητα, δεδομένων των ποικίλων και ενίοτε αντιφατικών διεκδικήσεων ενός κινήματος τόσο λίγο οργανωμένου όπως αυτό των Κίτρινων Γιλέκων, είναι πολύ δύσκολο ακόμα και σήμερα να προβλέψει κανείς τη συνέχεια. Εκείνο που καταγράφουν πάντως οι έρευνες της κοινής γνώμης, είναι μία συνεχής ενίσχυση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Μία δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για τον περιφερειακό Τύπο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, εμφάνισε το κόμμα της Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, να προηγείται στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές με 21% έναντι 20% του LREM, του κόμματος του γάλλου προέδρου. Μία άλλη δημοσκόπηση, ωστόσο, του ινστιτούτου Ifop αυτή τη φορά, θέλει για πρώτη φορά τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, πάντα σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, να φτάνει τις έξι ποσοστιαίες μονάδες, με 24% για τον Εθνικό Συναγερμό έναντι μόλις 18% για το LREM. Και μία τρίτη δημοσκόπηση, και πάλι του Ifop, που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, θέλει τη Λεπέν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν αυτός διεξαγόταν τώρα: από 21,3% των ψήφων που απέσπασε η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς στον πρώτο προεδρικό γύρο τον Απρίλιο του 2017, «ανέβηκε» στο 27%, έναντι 25% υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, που αυξάνει μεν ελαφρά το ποσοστό του στον πρώτο προεδρικό γύρο του 2017 (24%), έρχεται όμως πλέον δεύτερος.

Πόσα βάσιμα συμπεράσματα μπορεί να εξαγάγει άραγε κάποιος από αυτές τις στιγμιαίες έρευνες της κοινής γνώμης; Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να πει με σχετική ασφάλεια, είναι πως η μεγάλη κρίση την οποία διέρχεται η Γαλλία λειτουργεί υπέρ της Ακροδεξιάς. Και ας επέμενε χθες ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, πως τα Κίτρινα Γιλέκα, «μία διαδικασία επανάστασης των πολιτών», «μία εξέγερση των λαών εναντίον μιας άδικης τάξης», είναι «ένα κίνημα που του δίνει απόλυτα δίκιο», αφού «το 70%» των διεκδικήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προκήρυξης δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία που διεκδικούν, «συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμά του».

Ενός λεπτού θόρυβος

Με «ένα λεπτό θορύβου», «αφού η σιωπή βάρυνε πάνω από την πόλη μας για υπερβολικά πολλές ημέρες», ολοκληρώθηκε χθες στην Πλατεία Κλεμπέρ, στο ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, ο φόρος τιμής που απέτισαν εκατοντάδες πολίτες στα θύματα της επίθεσης που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ, ένας εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στη φυλακή και έπεσε τελικά νεκρός από αστυνομικά πυρά την περασμένη Πέμπτη.