Επειτα από τη βίαιη διήμερη διακοπή, η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου άνοιξε και πάλι χθες το πρωί, τα αρώματα του ζεστού κόκκινου κρασιού και των παραδοσιακών αλσατικών μπισκότων πλημμύρισαν και πάλι το ιστορικό κέντρο της Ευρωμητρόπολης – όπως θέλει να αποκαλείται το Στρασβούργο, η έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. «Αυτή η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι η ιστορία μας, το κοινό μας, κάτι που ανήκει σε όλους τους Γάλλους… Ξέρουμε πώς να σηκωνόμαστε όρθιοι» δήλωσε επιτόπου ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, λίγες ώρες πριν από την προαναγγελθείσα άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν. Ο τρομοκράτης είναι νεκρός. Η Γαλλία πήρε μια ανάσα. Με την απειλή πάντα ορατή, ωστόσο, πολλά κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απάντηση.

Ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ, ένας εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, με 27 καταδίκες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία, που ριζοσπαστικοποιήθηκε σύμφωνα με τις Αρχές στη φυλακή και παρακολουθούνταν εδώ και δύο χρόνια από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), κατάφερε το βράδυ της Τρίτης να εισβάλει από μια γέφυρα οπλισμένος στο ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, της επονομαζόμενης και Πρωτεύουσας των Χριστουγέννων, και να σκοτώσει συνολικά τρεις ανθρώπους, αφήνοντας επιπλέον πίσω του έναν εγκεφαλικά νεκρό και δώδεκα τραυματίες, οι πέντε σε κρίσιμη κατάσταση. Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 6 το πρωί της Τρίτης, αστυνομικοί και μέλη της DGSI είχαν πάει σπίτι του να τον συλλάβουν, για μια ένοπλη ληστεία που κατέληξε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, τον Αύγουστο. Ολα τα υπόλοιπα μέρη της συμμορίας συνελήφθησαν. Αλλά στο σπίτι του Σεκάτ βρέθηκαν μόνο όπλα: μία χειροβομβίδα, ένα τουφέκι και τέσσερα μαχαίρια.

Ενας ριζοσπαστικοποιημένος εγκληματίας που παθαίνει αμόκ στην προοπτική να ξαναμπεί φυλακή: αυτή είναι η θεωρία που πριμοδοτούν, μέχρι στιγμής οι γάλλοι ερευνητές. Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν, το βράδυ της Τρίτης, τον Σεκάτ, να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ!». Στον ταξιτζή που τον μετέφερε, τραυματισμένο στο μπράτσο έπειτα από μια πρώτη του συμπλοκή με στρατιώτες, στη λαϊκή συνοικία Νεντόρφ, εκεί όπου έπεσε τελικά νεκρός από πυρά αστυνομικών το βράδυ της Πέμπτης, είπε πως ήθελε να εκδικηθεί τους «άπιστους». Λίγο αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, το ISIS ανέλαβε, μέσω του προπαγανδιστικού του πρακτορείου, την ευθύνη, μιλώντας για έναν «στρατιώτη» της οργάνωσης. «Η ανάληψη της ευθύνης από το Daech», διαβεβαίωσε χθες ο Κριστόφ Καστανέρ χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ISIS, «είναι απολύτως οπορτουνιστική».

Δεν θα ήταν ασφαλώς η πρώτη φορά που η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σπεύδει να διεκδικήσει καιροσκοπικά τα εύσημα για επιθέσεις απλώς εμπνευσμένες από την προπαγάνδα του, που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ή συντονιστεί από κάποιον πυρήνα του – ή και επιθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν, όπως η επίθεση της 1ης Οκτωβρίου του 2017 με τους 58 νεκρούς σε ένα φεστιβάλ κάντρι μουσικής στο Λας Βέγκας. Η έρευνα γύρω από τον Σεκάτ, και την επίθεση στο Στρασβούργο, συνεχίζεται. Οι Αρχές θέλουν να διαπιστώσουν, μεταξύ άλλων, αν είχε συνεργούς τόσο πριν όσο και μετά την επίθεση (προς το παρόν έχουν τεθεί υπό κράτηση επτά άτομα, ανάμεσά τους οι γονείς του, δύο αδελφοί, και ένας φίλος του που του προσέφερε καταφύγιο τα δύο εικοσιτετράωρα που διέφευγε, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος ενός άλλου, «ιδιαίτερα ριζοσπαστικοποιημένου» αδελφού του που βρίσκεται στην Αλγερία), καθώς και την προέλευση του όπλου που χρησιμοποίησε το βράδυ της Τρίτης, αλλά και το βράδυ της Πέμπτης, όταν άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον περιπόλου της αστυνομίας. Μια μεγάλη συζήτηση όμως έχει ήδη ξεκινήσει στη Γαλλία όσον αφορά στα επιπλέον μέτρα που πρέπει ενδεχομένως να ληφθούν ως ασπίδα στην ισλαμική τρομοκρατία.

Κάποιοι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά ζητούν για μια ακόμα φορά προληπτικό εγκλεισμό ή απέλαση όλων (είναι περίπου 20.000) όσοι περιλαμβάνονται στο περιβόητο «αρχείο S», ως ύποπτοι για την ασφάλεια του κράτους. Αλλες φωνές, σαφώς πιο νηφάλιες ωστόσο, όπως ο γαλλοϊρανός κοινωνιολόγος Φαράντ Κοσροκαβάρ, διευθυντής Ερευνών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) του Παρισιού, εκτιμούν πως ο 29χρονος που εντάχθηκε πολύ γρήγορα στην κατηγορία των «τζιχαντιστών γκάνγκστερ» είναι στην πραγματικότητα ένας «ψευτοτζιχαντιστής», ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει κυρίαρχο τον τελευταίο χρόνο, μετά την πτώση του ISIS: άνθρωποι του περιθωρίου, υποκινούμενοι από ένα συναίσθημα προσωπικής αποτυχίας και αδικίας, εν μέρει φανταστικής, που «ντύνουν» με ολίγη τζιχάντ το μίσος που ξεσπούν κάποια στιγμή, με κάποια αφορμή, για την κοινωνία ώστε να δώσουν μια επίφαση νομιμότητας στη δίψα τους για εκδίκηση, να γίνουν εν μια νυκτί σταρ σε ολόκληρο τον κόσμο και να συνδαυλίσουν ακόμα περισσότερο τον τρόμο.

Μόλις οι αστυνομικοί τον πλησίασαν στράφηκε και άνοιξε πρώτος πυρ

Δύο πληροφορίες από ισάριθμους κατοίκους του Νεντόρφ, σε σύνολο 795 τηλεφωνημάτων που δέχθηκε η αστυνομία, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη τις υποψίες των Αρχών ότι ο Σερίφ Σεκάτ κρυβόταν σε αυτή τη λαϊκή συνοικία του Στρασβούργου και δεν είχε διαφύγει στη Γερμανία. Μια πρώτη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δεν απέδωσε καρπούς. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ωστόσο, περίπολος εντόπισε έναν άνδρα που ταίριαζε στο προφίλ του στην οδό Λαζαρέτ,

πολύ κοντά στο στάδιο του Μεϊνό. Αντιλαμβανόμενος τους αστυνομικούς, ο Σεκάτ έκανε κίνηση να μπει σε ένα κτίριο, δεν είχε όμως τον απαραίτητο κωδικό εισόδου. Μόλις οι αστυνομικοί τον πλησίασαν για έλεγχο, στράφηκε και άνοιξε πρώτος πυρ. Δευτερόλεπτα αργότερα, έπεσε νεκρός.