Με την προσφώνησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι το ζητούμενο είναι μια συμφωνία για λύση, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Καταθέτοντας τον οραματισμό μας για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, απέναντι στη σωρεία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα και κάτω από τη βαριά σκιά της νέας τυφλής τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τον ρόλο που μπορεί και οφείλει να παίξει η ΕE στο Κυπριακό. Τόσο γενικά, ως προς τη διαδικασία επίλυσης, όσο και ειδικότερα ως προς το περιεχόμενο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λύσης, η οποία πρέπει να διαπνέεται από τους κανόνες και τις αρχές της ενωμένης Ευρώπης. Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνει το ότι, έπειτα από πολλές προσπάθειες, ολοένα και περισσότερο οι εταίροι μας αναγνωρίζουν πλέον ότι το Κυπριακό είναι (και) ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επειδή όμως γίνεται δημόσια λόγος ως προς τον προσδιορισμό της επιδιωκόμενης λύσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι η δική μας πλευρά, αλλά η Τουρκία που θέτει εν αμφιβόλω τις δεδομένες έως τώρα προδιαγραφές της λύσης του Κυπριακού. Μετά το αδιέξοδο που προκάλεσε στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία – συνοδευόμενη από σημαντικό μέρος και του τουρκοκυπριακού πολιτικού κόσμου – μιλά είτε για συνομοσπονδία είτε για λύση δυο κρατών, αντί για ομοσπονδία.

Ωστόσο, αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες και με τις διαβουλεύσεις με την ειδική σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ στη Λευκωσία, θα έχουμε μια καθαρότερη εικόνα για τη συνέχεια. Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με τρόπο που να αξιοποιηθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες. Προσδοκούμε ότι αν η Τουρκία αλλάξει στάση και εφόσον υπάρξει σωστή προετοιμασία, θα μπορέσουμε να έχουμε μια λυσιτελή διαδικασία. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η Τουρκία αποφασίζει να αφήσει εμάς τους Κυπρίους να βρούμε ένα λογικό και έντιμο συμβιβασμό για μια πραγματικά λειτουργική λύση, που θα εξασφαλίζει ένα μέλλον συνεργασίας και κοινής ευημερίας, μέσα σε ένα δημοκρατικό κράτος που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών του, χωρίς την αξίωση να ελέγχει τη χώρα μας.

Από αυτή την άποψη, η επιθετική ρητορική της Αγκυρας όπως και κάποια τουρκικά δημοσιεύματα για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα κατεχόμενα, επαναβεβαιώνει εκείνο που ξέρουμε. Οτι δηλαδή η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγιση που έχει στο κυπριακό πρόβλημα. Μια τέτοια λογική για στρατιωτική βάση σημαίνει ουσιαστικά προέκταση της κατοχικής λογικής και του στρατιωτικού ελέγχου και είναι κάτι που σίγουρα δεν είναι συμβατό με τη λύση του Κυπριακού. Επαναφέρει ένα από τα βασικά αίτια που οδήγησαν σε ναυάγιο τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Διότι αυτή η αξίωση για μόνιμη στρατιωτική βάση, σε συνδυασμό με την απαίτηση για διατήρηση των εγγυήσεων, ανέτρεψε πλήρως την κατευθυντήρια γραμμή που έδινε το Πλαίσιο Γκουτέρες για την αντικατάσταση του παρωχημένου συστήματος του 1960 με ένα σύγχρονο, κοινώς αποδεκτό σύστημα ασφάλειας.