Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκλεψε την παράσταση στα τουρνουά της ATP, καθώς εκτοξεύτηκε μέσα στο 2018 και από το Νο 91 στην αρχή της χρονιάς τερμάτισε στο Νο 15. Μία σπουδαία χρονιά για τον 20χρονο πρωταθλητή τένις, που απέσπασε τα πλέον κολακευτικά σχόλια απ’ όλους τους μεγάλους του τένις.

Ωστόσο, ανάλογες περιπτώσεις έχουμε και στην WTA. Κορίτσια σχεδόν στην ηλικία του Στέφανου, που εντυπωσίασαν, φτάνοντας ακόμα και στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Ναόμι Οσάκα

Η πιο σημαντική περίπτωση είναι της 21χρονης Ναόμι Οσάκα από την Ιαπωνία. Είναι η πρώτη αθλήτρια από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου που κατακτά τίτλο Γκραν Σλαμ στην Open Era. Ηταν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Αμερικανικό Οπεν στη Νέα Υόρκη, όταν νίκησε στον τελικό το μεγάλο ίνδαλμά της, τη Σερένα Ουίλιαμς.

Η Ναόμι Οσάκα άρχισε τη χρονιά στο Νο 68 της παγκόσμιας κατάταξης. Τώρα είναι στο Νο 5. Μία ονειρική σεζόν για την 21χρονη που έγινε το πρόσωπο της χρονιάς στην πατρίδα της.

Εκτός από τη Νέα Υόρκη, η Οσάκα νίκησε και στο Masters του Ιντιαν Γουέλς, το οποίο αποκαλείται  πέμπτο Γκραν Σλαμ. Στον τελικό νίκησε τη Ρωσίδα Ντάρια Κασάτκινα, ωστόσο στον δρόμο προς το τρόπαιο είχε αποκλείσει διαδοχικά τη δική μας Μαρία Σάκκαρη, την Κατερίνα Πλίσκοβα (Νο 5) και την κορυφαία στον κόσμο για το 2018, τη Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ. Μετά το Αμερικανικό Οπεν ταξίδεψε στον Ειρηνικό, όπου διεκδίκησε το τρόπαιο στην πατρίδα της (Τόκιο), αλλά και στο Πεκίνο. Και στα δύο τουρνουά προχώρησε, αλλά δεν τα κατάφερε. Στο Τόκιο έχασε στον τελικό από την Πλίσκοβα, ενώ στο Πεκίνο αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Σεβάστοβα. Κι όλα αυτά τα οφείλει στον Αλεξάνταρ Μπάγκιν, ο οποίος μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής για το 2018. Η συνεργασία τους ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται σύντομα. Η Οσάκα είναι η κορυφαία νεαρή αθλήτρια στο τένις.

Αρίνα Σαμπαλένκα

Δεύτερη περίπτωση δυναμικής εκτόξευσης στην παγκόσμια κατάταξη είναι η 20χρονη Αρίνα Σαμπαλένκα, γεννημένη τον Μάιο του 1998 στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Μια αθλήτρια που άρχισε τη χρονιά στο Νο 73 της παγκόσμιας κατάταξης και τερμάτισε στο Νο 11!

Μια σεζόν στην οποία κατέκτησε δύο τίτλους σε σκληρή επιφάνεια. Πρώτα στο Γουχάν, όπου επικράτησε στον τελικό της Ανετ Κονταβέιτ από την Εσθονία, ενώ νωρίτερα είχε αφήσει έξω έμπειρες αθλήτριες όπως η Σβιτόλινα και η Τσιμπούλκοβα. Επίσης, στο Νιου Χέιβεν όταν νίκησε στον τελικό την Ισπανίδα Ναβάρο. Είχε δύο ακόμα προσπάθειες για τρόπαιο, αλλά ηττήθηκε από τη Βοζνιάκι (στα χωμάτινα γήπεδα του Ιστμπουρν) και τη Μέρτενς (στο Λουγκάνο, χώμα). Η καλύτερη παρουσία της σε Γκραν Σλαμ ήταν στο Αμερικανικό Οπεν, όταν αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο από την Οσάκα. Στον προηγούμενο γύρο είχε αποκλείσει ένα σπουδαίο όνομα, την Πέτρα Κβίτοβα. Μετά τον τίτλο στο Γουχάν, της υπενθύμισαν πως είχε καταφέρει να νικήσει επτά κορυφαίες αθλήτριες και απάντησε με ένα χαμόγελο: «Ηταν ένα απίθανο καλοκαίρι. Με αυτές τις επιτυχίες αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου. Πιστεύεις στον εαυτό σου και καταλαβαίνεις πως μπορείς να πετύχεις ακόμα περισσότερα», σχολίασε.

Στο Αμερικανικό Οπεν απέσπασε πολλά κολακευτικά σχόλια με τη δυναμική στο παιχνίδι της και σε κάποιους θύμισε τη Μόνικα Σέλες. Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με σουηδούς προπονητές, όπως ο Μάγκνους Νόρμαν και ο Μάγκνους Τίντεμαν.