«Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα. Απλά δεν θα πρέπει να χαλαρώσει στο ελάχιστο στη συνέχεια».

Ο Χρήστος Δημόπουλος, ο «Φονιάς» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν που πήρε το δεύτερο – και τελευταίο μέχρι σήμερα – πρωτάθλημα, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εξηγεί γιατί ο Δικέφαλος του Βορρά είναι άξια πρωταθλητής χειμώνα και γιατί κατά τη γνώμη του θα είναι και πρωταθλητής την άνοιξη!

«Είναι η καλύτερη ομάδα συνδυάζοντας το θέαμα με την ουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι πήρε και τα τέσσερα ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Αρη, είτε έπαιξε καλύτερα είτε όχι.

Με τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ καλός, με την ΑΕΚ και τον Αρη αρκετά καλός και με τον Ολυμπιακό όχι τόσο, έχοντας και δόση τύχης. Ομως σε όλα τα παιχνίδια είχε ουσία και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που του έδωσε το δικαίωμα να πανηγυρίσει νίκες σχεδόν σε όλους τους αγώνες του ώς τώρα» λέει ο 59χρονος βετεράνος άσος που είχε μεγαλουργήσει τόσο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ όσο και του Παναθηναϊκού.

Ομως χτυπάει το καμπανάκι στους παίκτες των κυπελλούχων Ελλάδος.

«Η διαφορά των 7 πόντων από τον Ατρόμητο και των 8 από τον Ολυμπιακό, αν θέλεις και των 12 από την ΑΕΚ είναι σημαντική. Δεν βάζω τον Παναθηναϊκό γιατί από την αρχή δεν μπορούσε να διεκδικήσει πρωτάθλημα. Ομως δεν εξασφαλίζει από μόνη της τον τίτλο και θέλει οι παίκτες του ΠΑΟΚ να είναι σε εγρήγορση. Για μένα είναι πολύ βασικό να πάνε στη διακοπή με δύο νίκες για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τη διαφορά από τους διώκτες τους. Διότι μην ξεχνάμε ότι οι ομάδες θα κάνουν μεταγραφές και στον δεύτερο γύρο θα έχουμε άλλη εικόνα των αντιπάλων του ίσως προς το καλύτερο. Είναι ευκαιρία λοιπόν τώρα και μάλιστα εάν μπορεί μέχρι το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Αθήνα να μη χάσει πόντο, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό» λέει ο Χρήστος Δημόπουλος.

«Επιτομή του σέντερ φορ»

Εχοντας «κεντήσει» ως επιθετικός και γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα, στάζει μέλι για τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς: «Ο άνθρωπος είναι αυτό που λέμε η επιτομή του σέντερ φορ, με μισή – μην πω και καμία – ευκαιρία σου κάνει γκολ, σου κάνει ζημιά. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις κλασικό σέντερ φορ όταν κυνηγάς το πρωτάθλημα και να έχεις το εύκολο γκολ. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που έχει δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στον ΠΑΟΚ. Επίσης ένα άλλο θέμα είναι ότι έχει παικταράδες, τόσο ξένους, όσο και Ελληνες. Μάλιστα οι ξένοι είναι ποιοτικοί και δεν επηρεάζονται ούτε κοιτάνε έδρες. Παλαιότερα όταν η ομάδα περνούσε τα Τέμπη είχε… χάσει πριν μπει στο γήπεδο. Αυτό ήταν κλειδί και ο ΠΑΟΚ άρχισε να το χτίζει από πέρυσι στον δεύτερο γύρο και σιγά σιγά μεγαλώνει και η αυτοπεποίθηση των παικτών. Η ομάδα έχει πλέον νοοτροπία νικητή και αυτό είναι σπουδαίο. Το είχα ζήσει και εγώ όταν πήγα αρχικά στον ΠΑΟΚ. Τα παιδιά που είναι από τη Βόρεια Ελλάδα επηρεάζονταν πάρα πολύ όταν κατεβαίναμε στην Αθήνα, άλλαζε εντελώς η ψυχολογία τους. Εγώ πάλι δεν καταλάβαινα τίποτα γιατί ήμουν Πελοποννήσιος και είτε έπαιζα πάνω είτε κάτω ήταν το ίδιο» λέει γελώντας ο δεινός αυτός σκόρερ, που έχει αφήσει το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ελληνικός κορμός

Δεν κρύβει δε την ικανοποίησή του που βλέπει τον ΠΑΟΚ να χτίζει και έναν κορμό από καλούς έλληνες παίκτες. «Βλέπεις τον Πέλκα, τον Λημνιό, τον Πασχαλάκη και στέκονται ως ίσοι προς ίσους με τους ξένους. Κανείς δεν τους χαρίστηκε και αυτά τα παιδιά παίζουν με την αξία τους στον ΠΑΟΚ και κάνουν τη διαφορά. Χαίρεσαι να τους παρακολουθείς. Ο Πασχαλάκης είχε μια άτυχη στιγμή το καλοκαίρι με την Μπενφίκα αλλά είναι πολύ δυνατός και το ξεπέρασε παίζοντας εξαιρετικά και μετά το λάθος. Παράλληλα αυτά τα παιδιά είναι πλαισιωμένα από εξαιρετικούς ξένους, όπως ο Πρίγιοβιτς, ο Βιεϊρίνια, ο Κρέσπο, ο Βαρέλα, ο Λεο Μάτος και άλλοι που αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα της ομάδας».

Οι αναμνήσεις από το 1985 και η εποχή Σαββίδη

«Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι απλά ένας μεγάλος ηγέτης, που ανάλογου μεγέθους δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ. Είναι το Α και το Ω της ομάδας, από αυτόν ξεκινάνε και τελειώνουν όλα».

Ο Χρήστος Δημόπουλος που είχε ζήσει μεγάλους παράγοντες (όπως ο Παντελάκης, ο Καλαφάτης κ.λπ.) δεν σκέφτεται στιγμή όταν πρέπει να τους συγκρίνει με τον νυν ισχυρό άνδρα του Δικεφάλου.

«Αυτά που γίνονται επί προεδρίας του είναι κοσμογονικά. Εχει βάλει μπροστά το νέο γήπεδο, κάνει μεγάλες μεταγραφές και λύνει τα χέρια του Λουτσέσκου. Του λέει: “Ποιους θέλεις, πάρ’ τους και πάρε το πρωτάθλημα”. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ίσως το βασικότερο. Σε μια μέρα έσβησε τον μεγάλο βραχνά των χρεών της ομάδας πληρώνοντας ντούκου τόσα εκατομμύρια. Ας δούμε τι περιπέτεια τράβηξαν η ΑΕΚ και ο Αρης με υποβιβασμό, ή ο Παναθηναϊκός που ακόμα περιμένει τον Ταϊλανδό. Λυπάμαι για αυτόν τον άνθρωπο που δίνει τόσα για την ομάδα του, να μην μπορεί να την παρακολουθήσει από κοντά. Από μια άτυχη στιγμή που ήταν 100% λάθος και την καταδίκασε και ο ίδιος» λέει ο Χρήστος Δημόπουλος, που φυσικά θυμάται και το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ.

«Χρυσή» ομάδα

«Απίστευτες στιγμές, μοναδικές. Και να φανταστείς ότι δεν είχαμε ξεκινήσει για πρωτάθλημα έχοντας μείνει εκτός Ευρώπης την προηγούμενη χρονιά. Μεγάλοι παίκτες όπως ο Κούδας ή ο Φορτούλα είχαν σταματήσει και ο πρώτος ήταν τεχνικός διευθυντής στην ομάδα και ο δεύτερος προπονητής τερματοφυλάκων. Είχαμε όμως ακόμα μεγάλους παίκτες, τον Δαμανάκη, τον Κωστίκο, τον Ιωσηφίδη, τον Σκαρτάδο, τον Αλαβάντα, τον Βασιλάκο. Και δύο πολύ καλούς ξένους, τον Πάπριτσα που είχε βάλει το γκολ της νίκης με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με κεφαλιά ψαράκι και τον Γιούρισιτς. Εγώ είχα βγει πρώτος σκόρερ με 12 γκολ, αλλά τα πιο σημαντικά ήταν τα δύο στη Λάρισα. Αυτό το παιχνίδι στο Αλκαζάρ με εκείνη την ομαδάρα που είχε να χάσει κοντά δύο χρόνια στην έδρα της. Τους αιφνιδιάσαμε και προηγηθήκαμε με 2-0 και τελικά νικήσαμε με 2-1.

Εκεί πιστέψαμε ότι μπορούμε να πάρουμε τον τίτλο, ήταν ο αγώνας-κλειδί που τα άλλαξε όλα.

Επίσης, στη Δράμα από 0-2 ισοφαρίσαμε 2-2, εκείνη η ομάδα είχε μέταλλο νικητή και είχε αποβάλει το κόμπλεξ μόλις περνούσε τα Τέμπη. Είχαμε και έναν μεγάλο διοικητικό ηγέτη στο ξεκίνημα, τον Παντελάκη. Προπονητής ήταν ο Αυστριακός ο Σκότσικ, ήρεμη δύναμη, αλλά ξέρεις κάτι, τον προπονητή τον φτιάχνουν τις περισσότερες φορές οι παίκτες» λέει ο δεινός επιθετικός.

«Πατέρας»

Φυσικά, από κάποια εποχή και μετά είχε πάρει υπό την προστασία του τα νέα παιδιά του Δικεφάλου.

«Ναι, τον Μαλιούφα, τον Καρασαββίδη και τον Μαυρομμάτη, τους πείραζα λέγοντάς τους “στρουμφάκια” αλλά τους είχε δίπλα μου και τους βοήθησα πολύ. Εξελίχθηκαν γιατί είχαν ταλέντο».

Τι δεν θα ξεχάσει ποτέ;

«Τον απίστευτο κόσμο της ομάδας. Πάντα τον νιώθεις, ακόμα και σήμερα, αλλά τότε ήταν τρομερό. Είχαμε 5.000 παοκτζήδες στη Λάρισα, 4.000 στην Καβάλα, το ίδιο και στη Δράμα, ενώ στην Κατερίνη είχαν μετατρέψει το γήπεδο του Πιερικού σε μικρή Τούμπα.

Αξέχαστη η στιγμή όταν σφραγίσαμε τον τίτλο μία αγωνιστική πριν από το τέλος με την ισοπαλία 0-0 στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο. Μοναδικές αναμνήσεις πραγματικά».