Απογοήτευση και αποδοκιμασίες στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ, στο χειρότερο α’ μέρος της φετινής περιόδου, ηττήθηκε 3-1 από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ και αποχαιρέτησε το Γιουρόπα Λιγκ με τη χειρότερη συγκομιδή στην ιστορία του στη διοργάνωση. Μόλις τρεις βαθμοί, μία νίκη και πέντε ήττες, από τις οποίες οι τρεις ήταν στην Τούμπα! Αποτυχία χωρίς αμφιβολία, καθώς ο αποκλεισμός ήρθε σε έναν όμιλο που προσφερόταν για να συνεχίσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.  Οι λιγότεροι βαθμοί που είχε σε φάση ομίλων ήταν επτά, τις περιόδους 2014-2015 και 2015-2016. Και κάτι ακόμα: είναι η πρώτη φορά που είχε τέσσερις συνεχόμενες ήττες στην Ευρώπη. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε στο τέλος για «λάθος προσέγγιση και κακή ψυχολογία όταν η ομάδα δεχόταν γκολ». Ωστόσο το γεγονός είναι ότι στο πιο κρίσιμο ματς της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κάνει σωστή διαχείριση. Η αγωνιστική εικόνα μετά το πρώτο γκολ της ΜΠΑΤΕ (17′) εξόργισε τους οπαδούς του, που ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες, οι οποίες έγιναν εντονότερες με το σφύριγμα της λήξης του α’ μέρους και το σκορ να έχει διαμορφωθεί ήδη στο 3-0! Η ομάδα της Λευκορωσίας μπήκε στο γήπεδο για να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα πρόκρισης. Το γεγονός ότι τα κατάφερε δεν οφείλεται μόνο στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες της, αλλά και σε κρίσιμα λάθη της άμυνας του ΠΑΟΚ. Ασχημη αντίδραση στο πρώτο γκολ, αλλά και αψυχολόγητο πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Μάτος, γκρεμίζοντας στην περιοχή τον Ιγκόρ Στάσεβιτς. Ο 33χρονος μέσος της ΜΠΑΤΕ έκανε όλη τη ζημιά στην ελληνική ομάδα. Ασίστ στο πρώτο και στο τρίτο γκολ (17′ Σκάβις και 45′ Σίγκνεβιτς) και φυσικά το κερδισμένο πέναλτι με το οποίο έγινε το 2-0 (41′ Σίγκνεβιτς). Ηταν το διάστημα στο οποίο ο ΠΑΟΚ ήταν ασύνδετος, με εύκολο λάθος και δύσκολη κυκλοφορία της μπάλας. Η αμυντική λειτουργία της ΜΠΑΤΕ ήταν εξαιρετική, με τις γραμμές να είναι πολύ κοντά και να μη μένουν ελεύθεροι διάδρομοι.

«Μας αποσυντόνισε»

«Το πρώτο γκολ μας αποσυντόνισε. Ετσι δικαιολογείται η εμφάνιση του α’ μέρους», υποστήριξε ο Λουτσέσκου, ο οποίος άρχισε το β’ μέρος με δύο αλλαγές (Τόσκα αντί Βιεϊρίνια που είχε πρόβλημα τραυματισμού και Ουάρντα αντί Λημνιού). Λίγο αργότερα αποχώρησε επίσης με πρόβλημα ο Πέλκας και στη θέση του μπήκε ο Ακπόμ.

Το παιχνίδι φάνηκε να αλλάζει στο 59′ όταν ο Πρίγιοβιτς μείωσε σε 3-1, ενώ ακολούθησε δύο λεπτά αργότερα η αποβολή του Σίγκνεβιτς για χτύπημα εκτός φάσης στον Κρέσπο.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πίεσαν, δημιούργησαν φάσεις και ίσως μπορούσαν να πετύχουν κάποιο γκολ. Η αμυντική λειτουργία της ΜΠΑΤΕ εξακολουθούσε να είναι σωστή, ωστόσο ευκαιρίες ήρθαν, αλλά χάθηκαν… Δύο φορές που η τελική ήταν εντός εστίας υπήρξε αποτελεσματική επέμβαση του Σερμπίτσκι.

«Είναι δύσκολη βραδιά για εμάς. Ζητώ συγγνώμη από τον κόσμο μας που ήρθε να μας στηρίξει και πλήρωσε εισιτήριο. Πρέπει να δούμε τα λάθη μας και μέσα από αυτά να μάθουμε. Δεν σκύβουμε το κεφάλι, το ξεχνάμε, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αρχίζουμε τα παιχνίδια, εκεί είναι το πρόβλημα», παραδέχθηκε ο Λέο Μάτος.

Σε ό,τι αφορά τους Βιεϊρίνια και Πέλκα, που αποχώρησαν τραυματίες, ο πρώτος είχε ενοχλήσεις στον δικέφαλο, ενώ για τον διεθνή μέσο εκφράζονται φόβοι για θλάση στο γαστροκνήμιο.    

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια (46′ Τόσκα), Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Μαουρίσιο, Κάνιας, Πέλκας (55′ Ακπόμ), Ζαμπά, Λημνιός (46′ Ουάρντα), Πρίγιοβιτς.

ΜΠΑΤΕ: Σερμπίτσκι, Φιλίποβιτς, Ντραγκούν (87′ Γιαμπλόνσκι), Ιβανιτς, Σίγκνεβιτς, Σκάβις (82′ Γκόρντερλτσουκ), Ρίος, Στάσεβιτς, Βόλκοφ, Μπάγκα, Πολίσκοφ.