Για να το διατυπώσουμε με κινηματογραφικούς όρους, η Τερίζα Μέι είναι, απλά, πολύ σκληρή για να πεθάνει. Παρέμεινε στη θέση της όταν, στις εκλογές του 2017 που η ίδια προκάλεσε, έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή. Εμεινε ακλόνητη πάρα τις εκκωφαντικές παραιτήσεις 20 και πλέον υπουργών της. Τα κατάφερε και πάλι χθες το βράδυ, βγαίνοντας αλώβητη από την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματός της. Το γεγονός όμως ότι 117 βουλευτές των Τόρις δήλωσαν πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αρχηγό τους υποδηλώνει ότι το μέλλον της στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας μόνο εξασφαλισμένο δεν είναι.

Η ιδέα των 48 βουλευτών των Τόρις να θέσουν θέμα ηγεσίας σε αυτή τη συγκυρία δεν ήταν και τόσο φαεινή. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, η πρωθυπουργός είχε αναβάλει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας για το Brexit ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευθεί αυτό που οι ίδιοι οι οπαδοί του Brexit της ζητούσαν να επαναδιαπραγματευθεί: τη δικλίδα ασφαλείας (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία. Για ποιον λόγο να επιχειρήσεις να τη ρίξεις προτού επιστρέψει από εκεί που εσύ την έχεις στείλει και προτού δεις τι αποτελέσματα έχει (ή δεν έχει) φέρει; It doesn’t make sense, όπως θα έλεγαν οι συμπατριώτες της.

Λίγα λεπτά πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία, οι Brexiteers πίεσαν τη Μέι να ορίσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από την αρχηγία. Εκείνη ξεγλίστρησε με μία ήξεις αφήξεις υπόσχεση ότι «δεν είναι στις προθέσεις της» να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές του 2022 – αποφεύγοντας όμως να αποκλείσει μία ακόμη υποψηφιότητα αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα.

Η Μέι κέρδισε. Αλλά η νίκη αυτή δεν της προσφέρει πολλά. Σήμερα, αρχίζει μια νέα ημέρα. Αυτή, όπως και οι επόμενες, δεν θα είναι καθόλου εύκολες. Η «επαναδιαπραγμάτευση» με τις Βρυξέλλες μοιάζει καταδικασμένη να αποτύχει. Το έχουν προεξοφλήσει οι ευρωπαίοι εταίροι της. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να γυρίσει στο Λονδίνο και να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία για το Brexit (πιθανότατα έως τα μέσα του Ιανουαρίου). Εκεί, όλα δείχνουν ότι θα ηττηθεί. Και τότε, πολλοί εκτιμούν ότι ο χρόνος της θα έχει τελειώσει. Πολύ σκληρή για να πεθάνει, ναι. Αλλά μια άλλη ταινία, που γυρίστηκε δύο δεκαετίες νωρίτερα, μας θυμίζει ότι σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν…