Η πειθαρχική επιτροπή της UEFA θα τιμωρήσει σήμερα την ΑΕΚ για όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ στο ματς με τον Αγιαξ. Η ΑΕΚ ζήτησε χθες να κάνει παράσταση για να τεκμηριώσει με μάρτυρες ότι υπάρχουν ευθύνες της αστυνομίας για τα επεισόδια. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό: η πειθαρχική της UEFA δεν θα μπορούσε ν’ αλλάξει τη διαδικασία – μόνοι μάρτυρές της είναι οι παρατηρητές της και οι εκθέσεις τους. Αν κρίνω από όσα διάβασα στα ρεπορτάζ, η εξέλιξη αυτή κάπως τρόμαξε την ΑΕΚ. Νομίζω ότι δεν θα ‘πρεπε: άλλωστε και να γινόταν δεκτό το αίτημά της, δύσκολα θα λαμβανόταν σοβαρά υπόψη η όποια κατάθεση. Η UEFA για όσα γίνονται εντός του γηπέδου θεωρεί τις ομάδες υπεύθυνες κι αυτό δεν αλλάζει. Η ΑΕΚ δικαίως ανησυχεί γιατί είναι και υπότροπη – μικρή σημασία έχει ότι η υποτροπή της δεν αφορά επεισόδια. Θα τολμήσω πάντως μια πρόβλεψη: δεν θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις, παρά μόνο με τιμωρία έδρας και πρόστιμο. Αν γίνει γνωστή η τιμωρία, θα επανέλθω.

Εκοψε

Σας έγραφα τις προάλλες ότι για τους ξένους αρχιδιαιτητές που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διαιτησίας: αν πρόβλημα υπάρχει, για αυτούς, αυτό είναι η φασαρία που κάνουν οι ομάδες για τους διαιτητές. Οποιος θεωρεί ότι υπερβάλλω δεν έχει παρά να διαβάσει όσα δήλωσε ο πορτογάλος αρχιδιαιτητής κ. Βίτορ Μέλο Περέιρα στην τελευταία του συνέντευξη. Κατά τον αρχιδιαιτητή, υπάρχει τρομερή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι και όλος αυτός ο θόρυβος γίνεται για «να πάρουν κάποιοι κάποιο πλεονέκτημα κάνοντας bullying». Είπε ακόμα ότι το μόνο κριτήριο για τη σύσταση των πινάκων διαιτησίας είναι τα τεστ και το αν οι διαιτητές τα περνάνε. Γιατί όμως δεν μας δίνει στη δημοσιότητα τα τεστ των διαιτητών για να δούμε τις επιδόσεις τους; Κι αν δεν θέλει να το κάνει για όσους τώρα βρίσκονται στους πίνακες, γιατί δεν το κάνει για τους περσινούς διαιτητές, τους πρώτους που έβαλε στους πίνακες; Μήπως γιατί θα φανεί ότι πέρυσι οι καλύτεροι στα τεστ ήταν ο Μήτσιος και ο Πουλιμάς που ανεξήγητα έκοψε;

Εικόνα

Είναι να απορείς επίσης και για ένα άλλο κομμάτι της συνέντευξης. Ο Περέιρα βλέπει βελτίωση της διαιτησίας και μάλιστα αναφέρει και μια δική του στατιστική που εμφανίζει φέτος τα λάθη λιγότερα – δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω, άλλωστε τα λάθη τα μετρά ο καθένας όπως θέλει. Αφού όμως η εικόνα είναι τόσο βελτιωμένη, γιατί, όπως λέει, σκέφτεται να καλέσει ξένους διαιτητές και για παιχνίδια λιγότερο σημαντικά από τα ντέρμπι; Δηλαδή βελτιώνει τους διαιτητές, όπως ισχυρίζεται, για να βλέπουν τους ξένους να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα; Παράξενα πράγματα…

Ακοπα

Ωραία και άκοπα χρήματα παίρνει ο Περέιρα και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω αν, όπως λέγεται, πληρώνονται αδρά από τα χρήματα που η UEFA στέλνει στην Ελλάδα για υποδομές – όπως και να ‘χει, τα χρήματα που οι αρχιδιαιτητές παίρνουν εδώ θα τα έβρισκαν μόνο στη Σαουδική Αραβία και στο Ντουμπάι, όπως σας έχω ξαναγράψει. Τώρα συζητάνε για την ανανέωση των συμβολαίων τους. Στη διαιτησία δεν έχουν προσφέρει τίποτα – πέρα από το ότι εξευτέλισαν τους έλληνες διαιτητές φέρνοντας ξένους. Αλλά αν μέρος της αμοιβής που εισπράττουν έχει να κάνει με το ότι προσπαθούν γενικά να μας τρελάνουν, πρέπει να πάρουν και αύξηση! Οι άνθρωποι (μας) δουλεύουν υπέροχα.

Νύχτα

Μετά την ΑΕΚ, απόψε ολοκληρώνουν την παρουσία τους στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Η νύχτα θα είναι ολότελα διαφορετική για τους δύο: ο Ολυμπιακός έχει μια πραγματικά δύσκολη αποστολή, αφού για να αποκλείσει τη Μίλαν πρέπει να την κερδίσει με 2-0 ή με 3-1, ενώ ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να μην προκριθεί ακόμα κι αν κερδίσει την καθόλου αδιάφορη πάντως ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Η δική του πιθανότητα πρόκρισης έχει να κάνει και με το αποτέλεσμα που θα φέρει η Βίντι στη Βουδαπέστη με την Τσέλσι – αν οι πρωταθλητές Ουγγαρίας δεν ηττηθούν, ο ΠΑΟΚ αποκλείεται, ό,τι και να κάνει. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα δύσκολο ματς, ο ΠΑΟΚ ένα ματς σαφώς ευκολότερο, όμως δεν κρατά την τύχη στα χέρια του.

Σαν Σίρο

Οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας και της συμπεριφοράς τους στο ματς του Σαν Σίρο. Κόντρα στη Μίλαν, ο Ολυμπιακός είχε κάνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι για μία ώρα. Είχε προηγηθεί με 0-1 με ένα γκολ του Γκερέρο νωρίς νωρίς, είχε απονευρώσει τη Μίλαν καθώς έπαιζε πολύ καλά στη μεσαία γραμμή, και τελικά έχασε με 3-1 χωρίς να καταλάβει πώς!

Πολλοί είπαν ότι ήταν τότε οι αλλαγές του Τζενάρο Γκατούζο (ο Κουτρόνε και ο Τσαλχάνογλου) που μπέρδεψαν τον Ολυμπιακό. Η αλήθεια είναι πως ο Μαρτίνς σε αυτές δεν είχε απαντήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως δεν ήταν αυτός ο λόγος της ήττας. Ο Ολυμπιακός είχε πληρώσει την κακή ελληνική νοοτροπία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: συχνά πυκνά σε αυτές μια ομάδα όταν βλέπει ότι βρίσκεται πίσω στο σκορ, μολονότι κάνει ένα καλό ματς, σταματά να παίζει και παρατάει το παιχνίδι πιστεύοντας ότι αυτό κρίθηκε! Αυτό το έπαθε πολλές φορές και η ΑΕΚ φέτος: στα περισσότερα παιχνίδια της στην Ευρώπη δέχτηκε δύο γκολ σε ένα πεντάλεπτο – το έπαθε με την Μπάγερν, τον Αγιαξ δύο φορές, αλλά και με την Μπενφίκα στην Αθήνα. Αυτό είχε συμβεί και με τον Ολυμπιακό στο Μιλάνο: κανείς παίκτης του δεν είχε καταλάβει πως η ομάδα όφειλε να υπερασπιστεί ακόμα και το εις βάρος της 2-1. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δέχτηκε τρίτο γκολ, αλλά παραλίγο να δεχτεί και τέταρτο καθώς η Μίλαν είχε δοκάρι στο 95′!

Εκτίμηση

Ο Τζενάρο Γκατούζο, που έχει περάσει από τον ΟΦΗ, έχει σε τεράστια εκτίμηση τον Ολυμπιακό: στο πρώτο ματς είχε πει πως η Μίλαν παίζει με μια ομάδα που ανήκει στο Τσάμπιονς Λιγκ και ως τέτοια η Μίλαν θα την αντιμετωπίσει. Το ‘κανε στο Σαν Σίρο και είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάσει μια σοβαρή ομάδα και απόψε. Στον Ολυμπιακό γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη δυσκολία της ομάδας στο γκολ: απόψε για να έχει μια τύχη όμως η ομάδα του Μαρτίνς, πρώτα από όλα πρέπει γκολ να μη δεχτεί. Κι αυτό δεν είναι καθόλου απλό.

Απλό

Αντιθέτως, απλό μοιάζει το ματς του ΠΑΟΚ. Εχει κερδίσει με 1-4 την ΜΠΑΤΕ στη Λευκορωσία και μοιάζει αδύνατο να μην ξανακάνει το ίδιο απόψε. Αν τον βοηθήσει και η Τσέλσι και κερδίσει με τους αναπληρωματικούς της τη Βίντι, ο ΠΑΟΚ θα γράψει Ιστορία για τη ρέντα του: θα προκριθεί έχοντας κάνει βαθμούς μόνο με μία από τις ομάδες του ομίλου! Δεν έχει σίγουρα ξαναγίνει…