Κύριε Διευθυντά,

Ο Μάκης και η Μαρία είναι τα δυο παιδιά ενός μεγαλογιατρού καρδιολόγου σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Μάκης σπουδάζει Φαρμακευτική στη Βουλγαρία και η Μαρία Μάρκετινγκ στην Κύπρο.

Ο Χάρης μπήκε στη Νομική Κομοτηνής προερχόμενος από μια εργατική οικογένεια στην Πάτρα.

Ο Δημήτρης, παιδί δημοσίων υπαλλήλων, επιθυμεί να κάνει ένα μεταπτυχιακό στην «τεχνητή νοημοσύνη». Πανεπιστήμιο που να καλύπτει την επιθυμία του υπάρχει στο Λονδίνο.

Ο Μάκης, η Μαρία, ο Δημήτρης και ο Χάρης πληρώνουν σχεδόν τα ίδια χρήματα για τις σπουδές τους. Θα μπορούσαν όμως να σπουδάσουν στον τόπο τους, αν δεν ίσχυε ακόμα το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί, επιτέλους, να αποτελέσει ευκαιρία ενός άλματος προς τη διεθνή πραγματικότητα και όχι ακόμα μια αυτοκτονική πράξη αδράνειας και οικονομικής απαξίωσης.

(…) Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που εύκολα μου έρχεται στον νου είναι η ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου διεθνούς κύρους στην Αρχαιολογία. Αλήθεια! υπάρχει καταλληλότερη χώρα στον κόσμο να σπουδάσει κάποιος Αρχαιολογία από την Ελλάδα; Προφανώς και όχι. Οι σπουδαστές που θα έρθουν από όλο τον κόσμο στη χώρα μας, εκτός από το συνάλλαγμα που θα εισάγουν, στο μέλλον θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της.

Οι έρευνες και η αύξηση της επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες. Η δραστηριοποίηση αυτή μοιραία θα ενεργοποιήσει και το δημόσιο πανεπιστήμιο καθώς νέα δεδομένα της Ιστορίας θα βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Της δικής μας γης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην Ιατρική, στα Μαθηματικά, στη Γενετική, στη Σεισμολογία, στη Γεωπονική, στη Ναυπηγική, στη Θεολογία, στον Πολιτισμό κ.ο.κ. Καθηγητές θα βρουν εργασία, υπάλληλοι θα προσληφθούν, εργάτες και τεχνικοί θα βρουν δουλειά, νέα συγγράμματα θα εκτυπωθούν, νέες επιχειρήσεις θα ιδρυθούν, φόροι θα αποδοθούν.

Αν οι φίλοι μας της Αριστεράς απορρίψουν και αυτή τη φορά την πρόταση αυτή, με το επιχείρημα ότι οξύνονται οι ανισότητες, εκτός του ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, θα πρέπει να μας απαντήσουν γιατί τότε διατηρούν την ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων, ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, ιδιωτικών νοσοκομείων και οτιδήποτε ιδιωτικό σε αυτή τη χώρα την ώρα που ιδιωτικοποιούν (και καλά κάνουν) δημόσιες δομές.

Η απάντηση είναι απλή, το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως είναι μέχρι σήμερα, αποτελεί εκκολαπτήριο των αυριανών κομματικών στελεχών της, εκτροφείο έκνομων συλλογικοτήτων, όπως αυτή του Ρουβίκωνα και εφαλτήριο νέων επαναστατικών εξορμήσεων για μια φαντασιακή κοινωνία που δεν υπάρχει, αφού καταστρέψουν πρώτα αυτή που υπάρχει, αλλά τους μοιάζει.

Οσο η κομματική ιδιοτέλεια είναι κυρίαρχη στην κατ’ ευφημισμόν δημόσια και δωρεάν παιδεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο οι μέτριοι στη χώρα μας θα γίνονται «Ρουβίκωνες» και οι άριστοι όπως ο Μάκης, η Μαρία και ο Δημήτρης θα μετοικούν σε χώρες που τους προσφέρουν τις δυνατότητες να «διαβαίνουν τους Ρουβίκωνες» με επιτυχία.

Αντώνης Κρούστης

Ο Θεός ίλεως

Κύριε Διευθυντά,

Η «είδηση» – σχόλιο της αθηναϊκής εφημερίδος «Αθηνά» του έτους 1859, η οποία αναφέρεται στην πλήρως διασαλευθείσα δημόσια τάξη στους χρόνους του Βασιλέως Οθωνος (1833 – 1862), συνάδει, ως σχόλιο, με την έξαρση της πάσης φύσεως εγκληματικότητας, η οποία παρατηρείται στην Αθήνα του 2018… Την παραθέτω με τη διευκρίνιση ότι η αναφερόμενη λέξη «σικάριος», κατά το «Μέγα Λεξικό της Ελληνικής γλώσσης» των Liddell – Scott, σημαίνει δολοφόνος, φονεύς.

«Αθηνά», 6.6.1859 – Η γενομένη προχθές την εσπέραν επίθεσις των ροπαλοφόρων σικαρίων του υπουργείου κατά των μαθητών και άλλων αθώων πολιτών ενέσπειρε πανταχού τη φρίκην. Η φυσιογνωμία της πρωτευούσης είναι σήμερον αγρία και η ανησυχία είναι εις όλα τα πνεύματα. Οι πλέον φιλήσυχοι και φιλειρηνικοί πολίται δεν κρατούνται πλέον από την αγανάκτησιν…

Πού καταντήσαμεν, λέγουν, και ποίαν έχομεν πλέον ασφάλειαν; Εξήλθομεν της νομιμότητος και ζώμεν εν πλήρει ανομία; […] Αλλ’ όταν η ισχύς δοθή εις σικαρίους, μυστικώς μισθωμένους, οίτινες χωρίς να είναι εις υπηρεσίαν και χωρίς να δίδουν όρκον πίστεως, επομένως ανυπόλογοι και ανεύθυνοι, έχουν εις χείρας των τη ζωήν των πολιτών, υπάρχει τότε ασφάλεια, υπάρχει πλέον δεσμός κοινωνίας ή τα πάντα είναι χάος και αποσύνθεσις; Ο Θεός ίλεως.

Αντώνης Ν. Βενέτης

Μοναστηράκι Δωρίδος

Το γεφυράκι στο Μαρκόπουλο

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Επιτέλους έλεος με το γεφυράκι κοντά στην εκκλησία Παναγίτσα του Βαραμπά στο Μαρκόπουλο. Εκτός του ότι δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης για τα καταλύματα της περιοχής, δεν μπορεί και να περάσει κανείς από το γεφυράκι όταν πλημμυρίζει. Επιτέλους θα ευαισθητοποιηθεί κανείς ή περιμένετε να θρηνήσουμε θύματα, κύριοι της Αυτοδιοίκησης; Και μην αρχίσετε να μας λέτε προεκλογικά για μελέτες, για έργα, για, για, για… Τόσα χρόνια δεν αντέχουμε άλλο. Οι τουρίστες δεν έχουν νερό να πιουν και να κάνουν μπάνιο, αποχέτευση δεν υπάρχει, είναι όλα στο έλεος του Θεού, απορριμματοφόρα δεν περνάνε από εκεί, ρεύμα δεν υπάρχει, στύλοι το ίδιο, αστυνομία τίποτα, λες και είσαι στο Σόχο του Λονδίνου ή στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Δρόμοι δεν υπάρχουν για να έρθεις από το αεροδρόμιο, περνάς μέσα από χαντάκια, λάσπες, χώματα, ανάμεσα σε σκύλους, βουστάσια, ερειπωμένα κτίρια, σκυλιά που σε κυνηγάνε, χωρίς φως, με κίνδυνο της ζωής σου. Συμμορίες, αδέσποτα σκυλιά που ορμάνε να σε φάνε και παντελής απουσία Δήμου, Περιφέρειας, Κράτους. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε, να πάρουμε τα όπλα να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας; Και πώς θα πάμε στις περιουσίες και τα χωράφια μας από τα οποία βγάζουμε ένα κομμάτι ψωμί που μας παίρνει ο Δήμος και το Κράτος με τους φόρους και τα τέλη που πληρώνουμε, τον ΦΠΑ, τους Δημοτικούς φόρους, τον ΕΝΦΙΑ; Ελεος πια, νισάφι! Μόνο μην τολμήσει κανείς να εμφανιστεί από την περιοχή!

ΥΓ: Σας παρακαλώ μη δημοσιεύσετε τα στοιχεία μου, γιατί φοβάμαι ότι θα μου δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολιτικοί… Ευχαριστώ πολύ.

Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Κύριε Διευθυντά, επιτρέψτε μου

Εχει πολύ καθυστερήσει η δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», όπως την οραματίστηκαν οι συνιδρυτές της BENELUX, και σ’ αυτό μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η κυρία Μέρκελ, που κουβαλάει το Deutschland über alles.

Οσο για τη γνώμη της για ευρωπαϊκό στρατό, καλύπτεται η όποια απειλή από το ΝΑΤΟ, που άλλωστε διαθέτει πολυετή εμπειρία και σύγχρονο εξοπλισμό.

Τα όποια δυσμενή προβλήματα στην ήπειρό μας τα δημιουργούν οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές τύπου Τσίπρα, που, ευτυχώς, ο πολύς κόσμος τούς κρατάει χαμηλά κοινοβουλευτικά.

Χρειαζόμαστε εμπνευσμένους οραματιστές ως κυβερνήτες.

Ευελπιστώ ότι κάποτε θα βρεθούν.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Στέφανος Μπρούμας

Για τον οικογενειακό γιατρό

Κύριε Διευθυντά

Η Κυβέρνηση καθιέρωσε με Νόμο τον θεσμό του οικογενειακού Γιατρού. Ολοι οι ασφαλισμένοι αντιστοιχίστηκαν αυτόματα με έναν οικογενειακό Γιατρό. Για να βρούμε αυτόν τον Γιατρό πρέπει να γνωρίζουμε την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάτι δύσκολο για τους ηλικιωμένους.

Πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και μάλλον στον φοροτεχνικό που μας συντάσσει και τη φορολογική δήλωση.

Οταν τον βρούμε, αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δηλώσουμε αν τον θέλουμε ή θέλουμε κάποιον άλλο. Πάλι μέσω του φοροτεχνικού. Θα ήταν πολύ απλό αν πηγαίναμε στο ΚΕΠ και με την προσκόμιση του ΑΜΚΑ μαθαίναμε τον οικογενειακό Γιατρό.

Και γιατί όλα αυτά; Οταν πονάει το μάτι μας προφανώς πρέπει να πάμε σε οφθαλμίατρο. Γιατί πρέπει να πάμε πρώτα στον οικογενειακό; Καθυστέρηση. Ραντεβού στον οικογενειακό, ραντεβού στον οφθαλμίατρο. Οταν πονάει ο λαιμός μας ή το αφτί μας προφανώς πρέπει να πάμε σε ΩΡΛ. Γιατί πρέπει να πάμε πρώτα στον οικογενειακό; Καθυστέρηση. Ραντεβού στον οικογενειακό, ραντεβού στον ΩΡΛ Και τι θα πρωτοκάνει ο οικογενειακός; Θα εξετάζει τους ασθενείς, θα γράφει παραπεμπτικά, θα γράφει συνταγές; Πότε θα τα προλαβαίνει όλα αυτά;

Πέρα από όλα αυτά στο Χαλάνδρι όπως πληροφορήθηκα δεν έχει κανείς παθολόγος συμβληθεί σαν οικογενειακός Γιατρός. Ισως είναι μικρή η αμοιβή. Ας το επανεξετάσει ο αρμόδιος υπουργός το θέμα.

Γιάννης Γεωργιάδης