Το επιβλητικό γκλισάντο του τρομπονιού – όπως το αποδίδουν εύστοχα οι μουσικοί όροι – στον δίσκο «Εδώ Λιλιπούπολη», με το οποίο μπαίνει το υπόλοιπο μουσικό σύνολο, δεν ξέφυγε από το αφτί ενός πεντάχρονου ακροατή. Εκείνος ο τρομπετίστας, ο Παναγιώτης Στέφος, που τόσο είχε μαγέψει τον λιλιπούτειο ακροατή, έγινε λίγα χρόνια αργότερα ο δάσκαλός του. Ετσι αρχίζει να ξετυλίγεται η μουσική ζωή του Αχιλλέα Λιαρμακόπουλου, του διεθνούς και καταξιωμένου σήμερα τρομπονίστα.

Ο 33χρονος μουσικός είναι μέλος του περίφημου κουιντέτου των Canadian Brass, οι οποίοι μετρούν σχεδόν μισό αιώνα επιτυχίας με εμφανίσεις σε όλον τον κόσμο,  πωλήσεις που αγγίζουν τα 2.000.000 δίσκους, ενώ κομμάτια τους έχουν βρεθεί για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες στο τοπ 25 του Billboard Classical Music, σκαρφαλώνοντας ακόμα και στη 2η θέση.

Ο Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος εμφανίζεται συχνά ως σολίστ και με τους – πολύ αγαπημένους στο ελληνικό κοινό – Pink Martini. Η συνεργασία αυτή προέκυψε από μια χαριτωμένη συγκυρία: «Ξεκίνησα να παίζω μαζί τους τον Ιανουάριο του 2013. Το email που μου έστειλαν έγραφε πως θα ήθελαν να παίξω μαζί τους γιατί ο τρομπονίστας τους μόλις είχε αποκτήσει μωρό και δεν μπορούσε να ταξιδεύει τόσο συχνά. Από τότε έχω παίξει μαζί τους σε πάνω από εκατό συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική». Αυτή η πορεία έχει θεμέλια τις σπουδές του στο Yale, το Curtis και το San Francisco Conservatory αλλά και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Ο ίδιος όμως επιμένει ότι «σίγουρα είναι εφόδιο, όχι όμως το παν».

Ο διεθνής τρομπονίστας μέσα στη φρενίτιδα των συναυλιών του σε όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου πρόσθεσε και τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις που έχει ως βοηθός καθηγητή από το 2014 στο Brooklyn College at CUNY University στη Νέα Υόρκη. Και συχνά το μυαλό του επιστρέφει σε εκείνη την πρώτη φορά που είδε τρομπόνι στη ζωή του.  «Ηταν στο Παλλάς, το 1994, στη συναυλία της θρυλικής Celia Cruz, και ήξερα, από το ίδιο βράδυ, πως ήθελα να μάθω κι εγώ αυτό το μουσικό όργανο. Ηταν ο γλυκός ήχος του τρομπονίστα που με συνεπήρε, τον οποίο και γνώρισα, πολλά χρόνια μετά, στη Νέα Υόρκη, σε μια πραγματικά απρόσμενη συνάντηση».

Το ότι ζείτε μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αμερική πόσο χρησιμεύει στην κατανόηση των κωδικών συνεργασίας που διέπουν μια διεθνή καριέρα όπως είναι πια η δική σας;

Με τον ανταγωνισμό να είναι σαφώς μεγαλύτερος στην Αμερική, έμαθα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει να είσαι στην ώρα σου, να είσαι έτοιμος και πολύ καλά διαβασμένος στην πρόβα, αλλά επίσης να είσαι ευχάριστος και όχι δύσκολος στις συνεργασίες σου. Κανείς δεν θέλει να δουλέψει με κάποιον που δημιουργεί άσχημο κλίμα στις πρόβες, όσο καλός και να είναι.

Η showbiz έχει μεγάλη σχέση με το φαίνεσθαι… Το αναφέρω δεδομένου ότι ακόμα και η «Washington Post» χαρακτηρίζει τους Canadian Brass το καλύτερο γκρουπ χάλκινων, μην παραλείποντας ένα σχόλιο στο ότι συνδυάζετε αθλητικά και κοστούμι… Πιστεύετε ότι ευρήματα αυτού του τύπου ενισχύουν τη δημοφιλία ενός συγκροτήματος;

Στη σκηνική παρουσία φαίνεται ότι παίζει ρόλο κάτι το οποίο μπορεί να κάνει ένα σύνολο πιο αναγνωρίσιμο. Μπορεί να είναι στο ντύσιμο, στα όργανα κ.λπ. Στους Canadian Brass ο συνδυασμός λευκών αθλητικών και κοστουμιού πριν από 40 χρόνια, αλλά ακόμα και τώρα, είναι σίγουρα ευφάνταστος.

INFO

  • Οι Pink Martini εµφανίζονται στις 15 Δεκεμβρίου στις 21.00 και στις 16 Δεκεμβρίου στις 17.00 και στις 21.00 στο Κλειστό Ολυµπιακό Στάδιο Γαλατσίου.
  • Οι Canadian Brass συναντούν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνων στις 4 Ιανουαρίου στις 20.30.