Η απώλεια του Σέρχιο Αραούχο το καλοκαίρι έβαλε την ΑΕΚ στη διαδικασία να αναζητήσει στην αγορά όχι απλώς έναν καλό σέντερ φορ, αλλά έναν γκολτζή που θα έδινε στην ομάδα όλα εκείνα που προσέφερε ο αργεντινός άσος. Αυτός ήταν και ο λόγος που η συγκεκριμένη μεταγραφή ήρθε χρονικά στο φινάλε των μεταγραφών. Με την Ενωση να παλεύει μέχρι τέλους για την περίπτωση που είχε ξεχωρίσει και εκτιμούσε πως άξιζε να εξαντλήσει τα περιθώρια να την ολοκληρώσει θετικά.

Ο Εκι Πόνσε, που αποτελούσε από την αρχή τον εκλεκτό της ΑΕΚ για τη γραμμή κρούσης, ήρθε τελικά στην Ενωση και δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να κάνει τους ανθρώπους του Δικεφάλου να νιώθουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους. Ο αργεντινός άσος είναι ένας παίκτης με σπάνια αίσθηση του γκολ, που έχοντας πλέον βρει για τα καλά ρυθμό, κάνει τη διαφορά για τους Κιτρινόμαυρους και βάσει αριθμών έχει εξελιχθεί σε βαρόμετρο για την απόδοσή τους.

Στα ματς που ο Πόνσε βρίσκει δίχτυα η ΑΕΚ παίρνει νίκες. Οκτώ «τρίποντα» μετρά μέχρι στιγμής ο Δικέφαλος, με τον αργεντινό φορ που μετρά επτά τέρματα στο πρωτάθλημα να έχει σκοράρει στα έξι εξ αυτών. Κάτι που δείχνει και το πόσο καθοριστικός ποδοσφαιριστής είναι πια για την Ενωση, που βρήκε στο πρόσωπό του τον παίκτη που θα της δίνει τη λύση εκεί που τη χρειάζεται.

Στο ματς του Σαββάτου απέναντι στη Λαμία ο 21χρονος επιθετικός έκανε και πάλι τη δουλειά. Ο Πόνσε άνοιξε το σκορ με ένα εντυπωσιακό βολέ στην κίνηση (13′) και απλοποίησε από νωρίς τα πράγματα για τους Κιτρινόμαυρους. Που συνέχισαν με νίκες με αυτό το 2-0 επί της Λαμίας (το δεύτερο γκολ σημειώθηκε με αυτογκόλ του Αθανασιάδη στο 47′), ανεβάζοντας κι άλλο την απόδοσή τους σε σχέση με το ματς με την Ξάνθη και χάνοντας ευκαιρίες για πολύ περισσότερα τέρματα.

Η Ενωση άφησε πίσω της όπως φάνηκε το δύσκολο διάστημα του Νοεμβρίου, απέκτησε και πάλι ψυχολογία και έχοντας μπροστάρη τον Πόνσε, επέστρεψε στις επιτυχίες. Η ηρεμία και τα χαμόγελα επέστρεψαν στις τάξεις των πρωταθλητών, που πλέον θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, να επεκτείνουν το σερί τους και να κλείσουν τον πρώτο γύρο όσο πιο κοντά μπορούν στις πρώτες θέσεις. Προκειμένου να μαζέψουν τη διαφορά στη βαθμολογία και από εκεί και πέρα να δουν μέχρι πού μπορεί να τους οδηγήσει η αντεπίθεση που έχουν ήδη ξεκινήσει.

ΑΕΚ (Μ. Ουζουνίδης, 4-2-3-1): Τσιντώτας, Γκάλο, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος (83′ Τσόσιτς), Αλεφ (56′ Μοράν), Κλωναρίδης, Μάνταλος (71′ Αλμπάνης), Μπογέ, Πόνσε.

Λαμία (Μ. Χάβος, 4-2-3-1): Σαράνοφ, Βασιλαντωνόπουλος, Πλιάτσικας (18′ Αναστασιάδης), Αντέτζο, Ασίγκμπα (73′ Παπαργυρίου), Σκόνδρας, Μπλάζιτς, Καραμάνος, Μπερτόλιο, Επστάιν, Μπαράλες (54′ Ρόμανιτς).