Με τα εύσημα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γιούρκι Κατάινεν για την ελληνική βιομηχανία κατασκευής μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας Sunlight συνοδεύτηκε η ανακοίνωση της χρηματοδότησης, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, από το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (πακέτο Γιούνκερ).

Πιο συγκεκριμένα, ο Κατάινεν τόνισε για τη δανειοδότηση της εταιρείας που αποσκοπεί στην επέκταση του εργοστασίου της Ξάνθης: «Η Sunlight αποτελεί ελληνική και ευρωπαϊκή επιτυχία, με εξαγωγές σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με αυτή τη συμφωνία δανειοδότησης θα βοηθηθεί ώστε να επεκταθεί, να καινοτομήσει και, πράγμα πολύ σημαντικό, να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Το δάνειο αυτό, που έχει τη στήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, αποτελεί πραγματικά απόδειξη της στήριξης της Ευρώπης για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα». Από την άλλη μεριά, η εταιρεία Συστήματα Sunlight επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ για την ταχεία επιστροφή της στην αγορά και την αποκατάσταση της λειτουργίας του εργοστασίου στο Ολβιο της Ξάνθης, το οποίο είχε πληγεί από την πυρκαγιά του περασμένου Μαΐου.

 

ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Παράλληλα, μακροπρόθεσμα η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις. Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της Βασίλης Μπίλλης, στη διάρκεια εκδήλωσης για την υπογραφή του επταετούς δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η χρηματοδότηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη Sunlight. Με τον τρόπο αυτό στηρίζεται η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, αλλά και το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων (μπαταριών μολύβδου – οξέος και ιόντων λιθίου).

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την πυρκαγιά στην παραγωγική μονάδα επιδιώχθηκε η ταχεία αποκατάσταση ώστε τον Σεπτέμβριο να επαναλειτουργήσει το σκέλος της παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων και τον Οκτώβριο εκείνου των βιομηχανικών μπαταριών. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι το εργοστάσιο θα έχει αποκατασταθεί πλήρως σε ό,τι αφορά την παραγωγική ικανότητά του. Σε σχέση με το θέμα της ασφαλιστικής αποζημίωσης, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες με τις οκτώ εταιρείες που αποτελούν το συνασφαλιστικό σχήμα. Η εταιρεία είναι ασφαλισμένη έναντι πυρός και απώλειας κερδών, με το συνολικό ύψος της κάλυψης να ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές έχουν ήδη προκαταβάλει 18 εκατ. ευρώ.

 

ΝΕΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. Η χρηματοδότηση των 12,5 εκατ. ευρώ τονίστηκε ιδιαιτέρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως αναφέρει, η Sunlight απασχολεί περισσότερους από 840 υπαλλήλους για την ανάπτυξη, παραγωγή και ανακύκλωση συσσωρευτών που χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, μεταξύ άλλων, σε βιομηχανικά οχήματα, εκτός δικτύου συστήματα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έξυπνα δίκτυα και τηλεπικοινωνίες. Η χρηματοδότηση που παρέχεται μέσω του δανείου αυτού θα βοηθήσει την εταιρεία να επενδύσει σε νέο εξοπλισμό για το εργοστάσιό της στην Ξάνθη και να ενισχύσει τις ικανότητές της για έρευνα και καινοτομία ώστε να αναπτύξει νέα προϊόντα.