Οάνδρας με τα μαύρα γυαλιά στεκόταν πίσω από μια κολόνα. Εμοιαζε να παρακολουθεί κάτι εδώ και αρκετή ώρα. Τα λεπτά περνούσαν, εκείνος όμως παρέμενε στη θέση του. Η εικόνα μού κίνησε την περιέργεια. Αναγκάστηκα να ρωτήσω ένα από τα μέλη ασφαλείας γνωστού, πολυτελούς ξενοδοχείου, στο κέντρο της Αθήνας, αν γνώριζε κάτι γύρω από την ταυτότητα του συγκεκριμένου, εντυπωσιακού στην εμφάνιση, καλογυμνασμένου κυρίου. Η απάντηση ομολογώ ότι με ξάφνιασε.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της λαμπερής ξενοδοχειακής μονάδας επεσήμανε ότι η πόλη έχει γεμίσει με… πράκτορες το τελευταίο διάστημα. Μα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι τελικά; Η Ελλάδα μεταμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κέντρο πρακτόρων για λογαριασμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Πριν όμως πληροφορηθούμε κάτι σε πιο… επίσημο επίπεδο, οι άνδρες με τα μαύρα έχουν κατακλύσει την ελληνική πρωτεύουσα. Το σκηνικό είναι μάλλον γελοίο. Μια χώρα η οποία, παρά την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών παραγόντων, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, γέμισε ξαφνικά από… επίδοξους Θου-Βου. Είμαι σίγουρη ότι ακόμα και αυτός ο Θανάσης Βέγγος, ο άνθρωπος ο οποίος ερμήνευσε με τεράστια επιτυχία τον ρόλο (Θου-Βου, ο φαλακρός πράκτωρ), θα διασκέδαζε αφάνταστα με το θέαμα. Πράκτορες-γιαλαντζί να «ψάχνουν» δεν ξέρω τι σε μια χώρα στην οποία έτσι κι αλλιώς όλα μοιάζουν τόσο αστεία. Οι άνδρες με τα μαύρα κοστούμια, τα ασορτί γυαλιά με τους καθρέπτες και γύρω από τα ακριβά ξενοδοχεία παρκαρισμένες, τεθωρακισμένες Mercedes, Bentley και Porche.

Μερικά μέτρα πιο μακριά, οι άστεγοι, οι επαίτες και οι ακαθαρσίες δημιουργούν ένα τραγικό θέαμα. Ο πράκτωρ 007… κρύβει ντροπιασμένος το πρόσωπό του.

Η ταινία και η συλλογή «Labyrinth» στο Μουσείο Μπενάκη

Το μαύρο χρώμα έχει «κυριεύσει» την ελληνική πρωτεύουσα. Οι νεαροί «πράκτορες» με τα μαύρα κοστούμια και οι ρασοφόροι οι οποίοι το τελευταίο διάστημα μπαίνουν και βγαίνουν συνέχεια στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής στην Πλάκα. Ολοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εκκλησιαστικό ζήτημα, ενώ η δήλωση του Αρχιεπισκόπου «εγώ θα μιλήσω τελευταίος» δημιουργεί… κλίμα μυστηρίου. Προτιμώ να «ανηφορίσω» στον κινηματογράφο Νιρβάνα Cinemax για την πρεμιέρα της οσκαρικής ταινίας του Στιβ ΜακΚουίν «Οι χήρες».

Μια ιστορία με τέσσερις γυναίκες που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, ένα ιλιγγιώδες, σύγχρονο θρίλερ. Πολύς κόσμος ήταν εκεί. Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη η ταλαντούχα σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελενα Σύρακα πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση κοσμημάτων με τίτλο «Labyrinth». Μια εντυπωσιακή συλλογή, εμπνευσμένη από τον μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό. Η εκδήλωση έγινε με σκοπό την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη σε ευπαθείς ομάδες…

Μοναδική τους απόλαυση το φαγητό…

Κατατέθηκε λοιπόν ο προεκλογικός προϋπολογισμός από τον υπουργό Οικονομικών (μέγα θαυμαστή της Σκάρλετ Τζοχάνσον) Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ενας προϋπολογισμός χωρίς περικοπές συντάξεων, με θετικά μέτρα, ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πολίτες περιμένουν κάποιες καλύτερες ημέρες. Ρώτησα φίλο μου τραπεζίτη πώς εξηγεί το φαινόμενο να είναι γεμάτα τα εστιατόρια, καφέ-μπαρ (από τα πλέον trendy και ακριβά μέχρι τα φθηνότερα), ενώ υπάρχει έντονη οικονομική κρίση. Μου απάντησε ότι οι περισσότεροι έχουν σταματήσει να αγοράζουν ρούχα, παπούτσια, δώρα για φίλους. Η μοναδική απόλαυση που τους έχει απομείνει είναι ένα πιάτο φαγητό έξω από το σπίτι. Οι περισσότεροι λοιπόν το έχουν ρίξει στο φαγητό. Απολαμβάνουν τα εδέσματα εστιατορίων και «ψαγμένων» ταβερνείων, συναντούν κόσμο, παρατηρούν. Αρκετά καινούργια spots έχουν δημιουργηθεί στη Μητροπόλεως, στο ύψος του Electra Palace…