Αφησε πίσω του ένα σπασμένο βραχιολάκι και έγινε καπνός. Ο λόγος για τον ελβετό τραπεζίτη Ζαν-Κλoντ Οσβαλντ, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Εγινε δε ο δεύτερος υπόδικος για υπόθεση διαφθοράς, που καταφέρνει να… δραπετεύσει σπάζοντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η πρώτη φορά που είχε γίνει κάτι τέτοιο ήταν τον Νοέμβριο του 2016 από 43χρονη υπόδικη για οικονομικό αδίκημα. Ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Αμπου Ντάμπι έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα που είχε εκδοθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης χθες το βράδυ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως «διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (“βραχιολάκι”) από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα γάλλο πολίτη J.-Cl. Oswald». Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αργά το βράδυ, ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών από τον Νοέμβριο του 2016, επέστρεψε στο σπίτι του χθες το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 12.50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, στις 13.56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία που αναζητά τον υπόδικο τραπεζίτη.

Ο Τσίπρας διχάζει

Πάμε τώρα λίγο Γερμανία. Ως γνωστόν ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την παράσταση του σοσιαλδημοκράτη στο θεματικό συνέδριο (DebattenCamp) του SPD προ δεκαημέρου στο Βερολίνο. Η πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες όμως, βρήκε τον μπελά της κι αυτό αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος μέχρι και αποχωρήσεις ελλήνων μελών από το SPD. Ο Γιώργος Β., μέλος της οργάνωσης του Σβάμπινγκ στο Μόναχο – λένε οι γερμανικές πηγές μας – μία από τις ιστορικότερες του SPD στη Γερμανία, αντιμετώπιζε με δυσπιστία την αριστερόστροφη ρητορική της σημερινής ηγεσίας του SPD. H εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο θεματικό συνέδριο του SPD στο Βερολίνο ήταν ο καταλύτης για να αποχωρήσει από το κόμμα με μία σύντομη, αλλά περιεκτική αιτιολόγηση: «Δεν αποδέχομαι το κόμμα μου να προσκαλεί στην “Αρένα συζητήσεων” (DebattenCamp) ως ομιλητή έναν αντι-ευρωπαίο πολιτικό, τον οποίο χειροκροτούσαν ένθερμα στο Ευρωκοινοβούλιο η κα Λεπέν και ο κ. Φάρατζ, και ο οποίος επιπρόσθετα κυβερνά στη χώρα του συνεργαζόμενος στην κυβέρνηση με ακροδεξιές δυνάμεις».

Αλλοθι

Πυροδότησε κι άλλα όμως η παρουσία Τσίπρα. Την «απογοήτευση μίας σειράς έμπιστων, ελληνικής καταγωγής υποστηρικτών του SPD» εξέφρασε η ΠΑΣΚΕΜ, (Προοδευτική Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Ελλήνων Μεταναστών), με επιστολή της στη «συντρόφισσα Αντρέα» και το προεδρείο του SPD. «Απορούμε που το SPD με ιστορία 150 χρόνων προσκάλεσε έναν πολιτικό, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα με ψέματα, λοιδορίες και ύβρεις κατά της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας» τονίζεται στην επιστολή. «Είχαμε την προσδοκία ότι το SPD, το κόμμα που υποστηρίζουν και ψηφίζουν οι έλληνες σοσιαλιστές στη Γερμανία, θα είχε διαφορετική στάση έναντι του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στη σημερινή συγκυρία που επιχειρεί την ανανέωση στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ. Αντ΄ αυτού φαίνεται να δίνει στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ άλλοθι για να παρουσιαστεί ως φιλευρωπαίος και Σοσιαλδημοκράτης». Δεν καταπίνουν όλοι, όπως βλέπετε, τη συριζαϊκή στροφή.

Συμπαράσταση στον Σημίτη

Σημίτης και Θεοχαρόπουλος συναντήθηκαν χθες στη Βουλή. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για την ακρίβεια εξέφρασε τη συμπαράστασή του κόμματός του για τη στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού από το Μαξίμου. «Η παρουσία μου σήμερα εδώ και η συνάντηση μαζί σας καταδεικνύει ότι όλο το Κίνημα Αλλαγής ακόμη και όσοι δεν ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ, όλοι οι πραγματικοί δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες στεκόμαστε απέναντι στις μεθοδεύσεις που επιχειρούν να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους και να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε: «Το μόνο που καταφέρνουν όσοι σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοιες ενέργειες είναι να “ρίχνουν” νερό στον μύλο των δήθεν αντισυστημικών, των εθνικολαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων».

Τα «ζωτικά ζητήματα»

Αύριο θα συνεδριάσει το ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών παρουσία ενός «επίτιμου καλεσμένου», του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη. Ο Γεωργιάδης θα βρεθεί εκεί προκειμένου να παρουσιάσει στους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προτίθεται να συζητήσει με τα μέλη του ΔΣ και όλα τα ζωτικά θέματα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τους γαλάζιους «ζωτικά ζητήματα» κρίνονται η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, η ρευστότητα και τα γενικότερα κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, θυμίζω.

Επίσκεψη στο Μαντούδι

Πενήντα ημέρες μετά την πλημμύρα πήγε στο Μαντούδι ο Δημήτρης Κουτσούμπας και έκανε ομιλία στο τοπικό κλειστό γυμναστήριο. «Η κατάσταση στο Μαντούδι και την ευρύτερη περιοχή δεν αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, μια εξαίρεση από τον κανόνα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται με πιο συχνές επαναλήψεις και τραγικά αποτελέσματα» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ πρότεινε: «Να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα σαν άνθρωποι». Είπε όμως και κάτι ακόμη ενδιαφέρον: «Μιλάνε για ακραία καιρικά φαινόμενα, λες και ζούμε στον Μεσαίωνα, όπου ο άνθρωπος πρέπει οπωσδήποτε να είναι έρμαιο των ακραίων φυσικών φαινομένων. Λες και σήμερα δεν υπάρχει εκείνο το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για να μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει τέτοια φαινόμενα, παίρνοντας μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, κάλυψης κενών σε υποδομές και υπηρεσίες κρατικές, σε πυροσβεστικά μέσα και τόσα άλλα». Θα συμφωνήσω.