Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι για να συναντηθεί το βράδυ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να συζητήσουν για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και για την πολιτική διακήρυξη για το μελλοντικό πλαίσιο σχέσης των δύο πλευρών.

Τα δύο κείμενα, το πρώτο νομικά δεσμευτικό, το δεύτερο υπό τη μορφή πολιτικής δήλωσης, θα τεθούν προς έγκριση ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής. Στη συνέχεια τα κείμενα αυτά, που συνιστούν το πακέτο της συμφωνίας του Brexit, θα πρέπει να επικυρωθούν από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Με τις συζητήσεις για πιθανή απόπειρα ανατροπής της Μέι να φουντώνουν, η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Και όχι επειδή έχει επιτευχθεί μια συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και τον λογαριασμό των 39 δισ. λιρών. Αλλά διότι διαρκώς προκύπτουν νέα ζητήματα.

Για παράδειγμα, το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία. Χθες, το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι κάλεσε την πρωθυπουργό να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ, υπενθυμίζοντάς της ότι χρειάζεται τις 8 ψήφους του για να περάσει νομοθετήματα που αφορούν εσωτερικά ζητήματα. Οι βουλευτές του DUP απείχαν από την ψηφοφορία επί τριών τροπολογιών του σχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ επί μίας τέταρτης ψήφισαν με την αντιπολίτευση, με σκοπό να στείλουν ένα «πολιτικό μήνυμα» υπό μορφή προειδοποίησης προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του DUP Σάμι Γουίλσον, η συμφωνία παραβιάζει τη «θεμελιώδη» εγγύηση ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκειται σε καθεστώς διαφορετικό από εκείνο που θα ισχύει στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Γουίλσον δήλωσε ότι η συμφωνία μακροπρόθεσμα θα αποσπάσει τη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, χθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η χώρα του θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ εάν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ, το οποίο βρίσκεται μεν υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713, αλλά την κυριότητά του εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη. Αν και οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στην Ισπανία ότι η όποια συμφωνία με τη Βρετανία δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, εάν δεν έχει προηγηθεί συναίνεση της Μαδρίτης, η ισπανική κυβέρνηση θέλει αυτό το καθεστώς να αποτυπωθεί και στη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. To Γιβραλτάρ αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, παρότι το 96% του πληθυσμού του ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής στην Ενωση. Την ίδια στιγμή η Γαλλία με τη στήριξη χωρών όπως η Ολλανδία και η Δανία πιέζουν προκειμένου να συμπεριληφθεί στη συμφωνία, όρος που θα εξαρτά τη μελλοντική εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ από την παραχώρηση εκ μέρους του Λονδίνου παρόμοιων με τα υφιστάμενα δικαιωμάτων πρόσβασης στα βρετανικά ύδατα για τους ευρωπαίους αλιείς.

Οσο για τις 48 επιστολές που απαιτούνται για την πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της Μέι, εκπρόσωπος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του κόμματός της παραδέχθηκε ότι δεν έχουν συμπληρωθεί, προσθέτοντας ότι ίσως αυτό γίνει όταν και εφόσον η πρωθυπουργός χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit μέσα στον Δεκέμβριο.

Στηρίζει τη συμφωνία η Τράπεζα της Αγγλίας

Οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν σχέδια για τη συνέχιση της λειτουργίας τους εάν η Βρετανία εξέλθει της ΕΕ χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο το οποίο, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, μπορεί να βυθίσει την οικονομία της χώρας σε μια κρίση τόσο μεγάλη, όπως εκείνη της δεκαετίας του 1970.

Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εξέφρασε τη στήριξή του στη συμφωνία του Brexit που επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει να είναι ομαλή η αποχώρηση της χώρας από την Ενωση. «Εχουμε τονίσει από την αρχή τη σημασία τού να έχουμε κάποια μετάβαση μεταξύ των σημερινών ρυθμίσεων και των τελικών ρυθμίσεων» τόνισε. «Αρα χαιρετίζουμε τις μεταβατικές ρυθμίσεις στη συμφωνία αποχώρησης και λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου».

Ο Κάρνεϊ, μιλώντας σε βουλευτές, είπε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη ανάλυση από την κεντρική τράπεζα για τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit δεν θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα είχε μια απόφαση της Βρετανίας να παραμείνει στην ΕΕ. «Δεν σκοπεύουμε να εξετάσουμε την παροχή επιπλέον ανάλυσης για το τρίτο σενάριο, που είναι να μη να γίνει καθόλου το Brexit» πρόσθεσε. Εσπευσε να επαναλάβει όμως την προειδοποίησή του στους επενδυτές να μην υποθέσουν ότι η κεντρική τράπεζα θα απαντήσει στο σοκ πιθανής μη επίτευξης συμφωνίας με μείωση των επιτοκίων, όπως έκανε μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016.