Για τους πολλούς, το Πολυτεχνείο είναι μνήμη, σύμβολο, τόπος αντιφασιστικού προσκυνήματος. Για τους λίγους, είναι εκδίκηση, εκτόνωση, αντιεξουσιαστική μανία. Υπάρχει όμως και το ουσιαστικό, το καθημερινό, το αφανές Πολυτεχνείο, εκείνο που δεν τραβά εύκολα τα φώτα της δημοσιότητας επειδή επιτελεί εκπαιδευτικό σκοπό.

Και όπως φαίνεται, τον επιτελεί άριστα. Οχι μόνο επειδή το Μετσόβιο ξεχωρίζει πάντα στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης. Αλλά κι επειδή, όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», το επίπεδό του αναγνωρίζεται πλέον από κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως είναι το Κολούμπια. Γι’ αυτό και τα δύο πανεπιστήμια θα συνεργαστούν για πρώτη φορά σε προπτυχιακή κλίμακα για την απονομή κοινών πτυχίων, των λεγόμενων joint degrees.

Σε μια χώρα που η κυβέρνησή της θεωρεί την αριστεία ρετσινιά και εξακολουθεί να βλέπει με καχυποψία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτοντας πεισματικά την ίδρυσή τους, μια τέτοια συνεργασία μόνο θετικά μηνύματα μπορεί να στείλει. Και πρέπει να χρησιμεύσει ως οδηγός για την επέκταση τέτοιων σχημάτων, που διαπνέονται από κοσμοπολιτισμό και προσδίδουν κύρος. Ηδη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια επιδιώκουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με το ΕΜΠ.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που έχουν μεταναστεύσει λόγω της κρίσης λείπουν πολύ από την Ελλάδα. Για να ανακοπεί όμως το brain drain, και να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν και να συμβάλουν στην ανόρθωση της χώρας, πρέπει να δοθούν δείγματα δυναμισμού και εξωστρέφειας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει όλα τα μέσα να αποδειχθεί σε αυτό το πεδίο ένας ικανός προπομπός και πρεσβευτής.