Καθαρές βγήκαν οι τοξικολογικές εξετάσεις του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στη Γλάδστωνος, ύστερα από ξυλοδαρμό που υπέστη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν χθες γνωστά, δεν βρέθηκε ίχνος ναρκωτικής ουσίας στο αίμα του, γεγονός που δίνει μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση και ίσως δρομολογήσει νέες εξελίξεις. Οπως προκύπτει από την εργαστηριακή έκθεση της τοξικολογικής εξέτασης που δημοσιοποιήθηκε και επιβεβαιώνεται από την πολιτική αγωγή, ο Ζακ Κωστόπουλος το μοιραίο μεσημέρι δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι στην ειδική αναζήτηση ναρκωτικών ουσιών, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και για τις πέντε κατηγορίες (οπιούχα, κοκαΐνη/μεταβολίτες, αμφεταμίνες/μεταμφεταμίνες, βενζοδιαπεζίτες, μεθαδόνη/μεταβολίτες). Η εξέταση είναι θετική μόνο στην αναζήτηση οργανικών φαρμάκων. Ειδικότερα ανιχνεύθηκε μια ουσία η οποία εμπεριέχεται στα κοινά αναλγητικά – αντιφλεγμωνώδη φάρμακα. Επίσης εντοπίστηκε ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα, τόσο μικρή που δεν εμπίπτει ούτε στους κανονισμούς του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ολοκληρώθηκαν επίσης, όπως έγινε γνωστό, και οι ιστολογικές εξετάσεις οι οποίες ανάμεσα στα άλλα έδειξαν έντονο οίδημα και συμφόρηση πνευμόνων, καθώς και ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου. Ολα τα ευρήματα από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις θα αναλυθούν και θα συσχετισθούν από τους ιατροδικαστές στο τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη. Από το πόρισμα αναμένεται να διευκρινιστούν επακριβώς οι συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο του Ζακ ώστε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση.

Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Η καταγεγραμμένη επίσημη θέση των ιατροδικαστών, η οποία θα παραδοθεί στον ανακριτή, πιθανώς θα παίξει ρόλο και στην ποινική εξέλιξη της υπόθεσης. Αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που αιωρούνται τόσους μήνες για την αιτία που προκάλεσε τον θάνατο του Ζακ. Στο αν δηλαδή ο θάνατός του προκλήθηκε από τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη στο κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας.

Σε δύο βασικά σημεία των όσων αναφέρονται στο πόρισμα των εργαστηριακών εξετάσεων (τοξικολογικών και ιστολογικών) επικεντρώνει την προσοχή του ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του θύματος, ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης: «Το πρώτο είναι ότι δεν βρέθηκε ίχνος ναρκωτικής ουσίας και το δεύτερο ότι δεν υπήρχε προϋπάρχουσα παθολογία» είπε χαρακτηριστικά. Φειδωλός στις δηλώσεις του, ο έμπειρος ιατροδικαστής απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Ζακ, αναμένοντας το επίσημο ιατροδικαστικό πόρισμα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση δεν προσδιορίστηκαν οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου χαρακτηρίστηκαν «αδιευκρίνιστα».

«Το βέβαιο είναι ότι, όπως έγινε γνωστό από τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων, ο θάνατός του δεν σχετίζεται με προηγηθείσα λήψη ουσίας, ούτε με προϋπάρχουσα παθολογία. Ως προς τις συνθήκες θανάτου, από τη συνεπαγωγή μπορεί να βγάλει κάποιος ένα συμπέρασμα. Αυτό που τον επηρέασε είναι ό,τι του συνέβη εκείνα τα λεπτά. Αυτά που συνέβησαν σχετίζονται με τον θάνατό του» προσθέτει ο τεχνικός σύμβουλος.

Το τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα αναμένει και η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, Αννυ Παπαρούσου. «Αυτό που κρατώ από όσα έχουν γίνει γνωστά είναι ότι δεν υπήρχε παθολογική νόσος και ότι δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αυτό δείχνουν οι εξετάσεις. Ηταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που κάτω από αυτές τις συνθήκες βρήκε τον θάνατο ύστερα από μια εκτεταμένη κακοποίηση».