Το ραντεβού έγινε κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 12 χθες το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε το κατώφλι του μεγάρου της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να ενημερωθεί από τον ίδιο τον διοικητή της για τις προτάσεις που εκείνος ετοιμάζει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2021.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόταν από τον τομεάρχη  Οικονομικών του κόμματος Χρήστο Σταϊκούρα και τον διευθυντή του γραφείου του Στέλιο Πέτσα. Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση όσων διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα, ο Μητσοτάκης είχε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το τελικό κείμενο του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Το ενδιαφέρον του είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Πειραιώς στο εν λόγω ζήτημα ειδικά, αλλά και στην εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος συνολικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, χαρακτήρισε τη ρευστότητα των τραπεζών «αναγκαία προτεραιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας» αλλά υπογράμμισε επίσης ότι «χρειάζεται μια τολμηρή, αλλά δίκαιη ρύθμιση των κόκκινων δανείων για την πραγματική ελάφρυνση των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Με τους όρους «τολμηρή» και «δίκαιη» οι νεοδημοκράτες εννοούν μια ρύθμιση που «θα διαχωρίζει σαφώς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη και έχουν βρεθεί όμηροι ενός χαμηλού δανείου». Μια ρύθμιση, δηλαδή, που θα προστατεύει τους τελευταίους. Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επισήμως και αναλυτικά στο σχέδιο της TτΕ μόλις αυτό παρουσιαστεί δημοσίως. Ωστόσο, πηγές του κόμματος επέμεναν πως θα πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιείται η προϋπόθεση της προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών.