Νέο σχέδιο για τη μετά Κατσέλη εποχή επεξεργάζονται η κυβέρνηση και οι τράπεζες καθώς στο τέλος του χρόνου λήγει η ισχύς του νόμου και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση στον ισχύοντα νόμο.

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην παραταθεί ο νόμος Κατσέλη μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 ανακοίνωσε άλλωστε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης πριν από μερικές ημέρες, αναφέροντας ότι αναζητείται ένα νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υπάρχει μεν σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά τον Δεκέμβριο θα εξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα η πορεία του νόμου που είναι αποτέλεσμα της κρίσης, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει ανάλογα.

Στο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα παρόμοιο μοντέλο (αλλά με αυστηρότατα κριτήρια) με το σχέδιο «Εστία» της Κύπρου, με σκοπό να αντικαταστήσει με αυτό τον νόμο Κατσέλη. Το νέο μοντέλο θα αποτελεί έναν συνδυασμό προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιδότησης των δόσεων, αλλά μόνο για τους εξαιρετικά οικονομικά ασθενείς δανειολήπτες. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα τέτοιο σχέδιο δεν αναμένεται να βρει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών και αυτό γιατί αυστηροποιει ιδιαίτερα το ισχύον πλαίσιο και παρέχει προστασία στοχευμένα σε εξαιρετικά ασθενείς οικονομικά ομάδες. Από την πλευρά των τραπεζών, μάλιστα, εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο ενός τέτοιου σχεδίου θα ήταν μια ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση στη μετά Κατσέλη εποχή.

Οπως δήλωσε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρνωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις ενώ στις προθέσεις και των δυο πλευρών είναι να υπάρξει μια προστασία για ορισμένες ομάδες με χαμηλά εισοδήματα. Ο κ. Καραμούζης δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο προστασίας για κάποια κοινωνικά στρώματα που έχουν ανάγκη και η ΕΕΤ είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες όπως ο νόμος Κατσέλη στον οποίο παρείσφρησαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ο ίδιος ανέφερε πως εξετάζονται και μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια παραμένουν μεγάλο το πρόβλημα το οποίο δεν είναι επιλύσιμο σε μία ημέρα.

Να σημειωθεί ότι το κυπριακό σχέδιο «Εστία» προβλέπει κούρεμα του δανείου του δανειολήπτη όταν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου και για το υπόλοιπο του δανείου που απομένει η αποπληρωμή του γίνεται κατά το 1/3 με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο και  ενώ τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης καταβάλλονται από τον οφειλέτη. Ως προϋπόθεση είναι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, η αξια του ακινήτου τα 350.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, να μην υπερβαίνουν το 125% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, όπως θα προκύπτει από την εκτίμηση.