Η διακοπή του πρωταθλήματος για τους αγώνες των εθνικών ομάδων βρίσκει τους ελληνικούς συλλόγους στο 1/3 της διαδρομής της φετινής χρονιάς. Υστερα από 10 παιχνίδια στη Σούπερ Λίγκα έχουν φανεί ήδη κάποια πράγματα και τα πρώτα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί.

Ο απολογισμός δεν μπορεί να δείχνει θετικός για την ΑΕΚ, καθώς η Ενωση έχει μείνει εννιά βαθμούς πίσω από την κορυφή και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει ένα πρόσωπο που πείθει πως μπορεί να διατηρηθεί στην κορυφή. Οι Κιτρινόμαυροι άλλαξαν πολλά το καλοκαίρι, ξεκινώντας από τη θέση του προπονητή. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αντικατέστησε τον Μανόλο Χιμένεθ και επιχείρησε να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα.

Η Ενωση άλλαξε αγωνιστικό προσανατολισμό, ενώ πλέον στηρίχθηκε και σε πρόσωπα που απέκτησαν διαφορετικό ρόλο. Παίκτες – κλειδιά όπως ο Βράνιες, ο Χριστοδουλόπουλος και ο Αραούχο αποχώρησαν, με νέους όπως ο Οικονόμου, ο Μπογέ, ο Πόνσε αλλά και ο αναγεννημένος Μπακασέτας να βρίσκονται φέτος στην πρώτη γραμμή.

Οι αριθμοί

Βάσει των όσων προκύπτουν από τη στατιστική μελέτη των πεπραγμένων των παικτών της ΑΕΚ ύστερα από δέκα αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, ο Ουζουνίδης στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο γκρουπ παικτών, που τραβάνε το περισσότερο κουπί. Με λίγα λόγια, ο προπονητής του Δικεφάλου δείχνει να κρατά προς το παρόν σχετικά περιορισμένο το rotation που επιχειρεί, με το ρόστερ της ΑΕΚ να δείχνει σε έναν βαθμό… κοντό. Ισως και περισσότερο από όσο είναι, αφού υπήρξαν από το ξεκίνημα της σεζόν και μια σειρά από απουσίες που περιόρισαν κατά πολύ τις επιλογές του έλληνα προπονητή.

Οι αριθμοί δείχνουν πως οι Κιτρινόμαυροι έχουν στηριχθεί κατά βάση σε 18 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι χωρίζονται ταυτόχρονα σε δύο γκρουπ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν επτά παίκτες της ΑΕΚ που έχουν καταγράψει περισσότερα από 600 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα και μια ενδεκάδα Κιτρινόμαυρων που τους συμπληρώνει, με την εν λόγω 18άδα να αποτελεί τον κορμό πάνω στον οποίο έχει στηριχθεί μέχρι στιγμής η Ενωση, σε αυτό το 1/3 του πρωταθλήματος.

Στο πρώτο γκρουπ συγκαταλέγονται επτά ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που η παρουσία τους δείχνει κάτι παραπάνω από απαραίτητη στα πλάνα του Ουζουνίδη. Με όλους τους παραπάνω ποδοσφαιριστές να έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 600 αγωνιστικά λεπτά στο πρωτάθλημα. Αυτοί είναι οι Μπάρκας (939′) Μπακάκης (676′), Λαμπρόπουλος (657′), Σιμόες (728′), Λιβάγια (815′), Μπακασέτας (732′) και Μάνταλος (691′).

Τη σκυτάλη παίρνουν οι Τσιγκρίνσκι (490′), Γκάλο (524′), Οικονόμου (374′), Τσόσιτς (428′), Κλωναρίδης (220′), Πόνσε (583′), Γαλανόπουλος (587′), Χουλτ (567′), Αλεφ (429′), Μπογέ (254′), αλλά και ο Λόπες, που μέχρι να τραυματιστεί είχε καταγράψει 381 λεπτά.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές του κιτρινόμαυρου ρόστερ δείχνουν να βρίσκονται προς το παρόν εκτός της αγωνιστικής εξίσωσης. Με ολιγόλεπτες ή και μηδαμινές συμμετοχές, παρότι κάποιοι εξ αυτών αποτέλεσαν προσθήκες του καλοκαιριού. Οπως οι Αλμπάνης, Γιαννιώτης, Σβάρνας και Γιαννίκογλου. Κάτι που ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί μετά την επιστροφή της ΑΕΚ στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, αφού φαίνεται πως υπάρχει η ανάγκη να… ανοίξει το rotation και το ρόστερ να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Προκειμένου η ομάδα να μπορέσει να διατηρήσει τη φρεσκάδα της και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Υπογραφές με Λόπες

Μπορεί οι υποθέσεις των Μπακασέτα, Σιμόες και Λαμπρόπουλου να παραμένουν ανοικτές σε ό,τι έχει να κάνει με την ανανέωση των συμβολαίων τους, ωστόσο ένας συμπαίκτης τους θα βάλει άμεσα την υπογραφή του στη νέα συμφωνία του με την ΑΕΚ. Ο Ελντες Λόπες τα έχει βρει σε όλα με τους πρωταθλητές Ελλάδας για συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται στη χώρα μας ο ατζέντης του προκειμένου να οριστικοποιηθεί το deal και να υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

n Μετά το διήμερο ρεπό που έδωσε στην ομάδα του ο Μαρίνος Ουζουνίδης, οι Κιτρινόμαυροι επιστρέφουν σήμερα και πάλι στις προπονήσεις. Το ραντεβού των παικτών της ΑΕΚ στα Σπάτα έχει δοθεί για το πρωί, με την Ενωση να ξεκινά έτσι την προετοιμασία της για το δύσκολο παιχνίδι του Αγρινίου με τον Παναιτωλικό.

Ερέρα αντί Χιμένεθ στη Λας Πάλμας!

Πώς τα φέρνει η μοίρα… Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν στέριωσε στη Λας Πάλμας και λίγους μήνες μετά την έλευσή του στα Κανάρια Νησιά απολύθηκε. Ποιος ανέλαβε στη θέση του; Ο Πάκο Ερέρα, γνώριμός μας από τη θητεία του στον Αρη. Κύκλους κάνει η ζωή των προπονητών.

Με την (πετυχημένη) συνταγή του Ιανουαρίου

Η ΑΕΚ έχει ξεκινήσει για τα καλά την προετοιμασία της για τη μεταγραφική της ενίσχυση ενόψει Ιανουαρίου. Η Ενωση έχει κενά στο ρόστερ της που πρέπει να καλυφθούν και η απόφαση που έχει παρθεί είναι να γίνουν όλα όσα απαιτούνται ώστε αγωνιστικά η ομάδα να είναι έτοιμη να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον τίτλο.

Η απουσία ενός χαφ που θα κάνει τη διαφορά στον άξονα του Δικεφάλου είναι εμφανής. Η ΑΕΚ με την απόφαση να μην αποκτήσει έναν μέσο πρώτης γραμμής το καλοκαίρι παρουσίασε ένα μεγάλο κενό στο κέντρο της, το οποίο επιθυμεί να καλύψει.

Η απόκτηση ενός χαφ θεωρείται δεδομένη για την Ενωση, όμως όλα δείχνουν πως δεν θα είναι η μοναδική που θα απασχολήσει την ΑΕΚ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας κρατούν ανοικτά τα μάτια τους και για περιπτώσεις μεσοεπιθετικών, με το ενδιαφέρον τους να αφορά κυρίως παίκτες γραμμής. Ενα εξτρέμ, δηλαδή, που θα αγωνίζεται κατά βάση δεξιά και θα μπορεί να προσδώσει διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Τα τελευταία χρόνια οι Κιτρινόμαυροι έχουν δείξει πως διαθέτουν την ικανότητα να επιλέγουν στόχους τον Ιανουάριο. Η ΑΕΚ έχει πραγματοποιήσει κάποιες πολύ πετυχημένες μεταγραφές στις προηγούμενες χειμερινές περιόδους και αυτήν τη συνταγή επιδιώκει να ακολουθήσει και τώρα.

Η Ενωση έχει απλώσει για τα καλά τα δίχτυα της σε χώρες που γνωρίζει καλά μέσω του τμήματος σκάουτινγκ τα τελευταία χρόνια και που παράλληλα προσφέρονται για συμφέρουσες συμφωνίες. Αυτές είναι η Πορτογαλία και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η ΑΕΚ εκτιμά πως μπορεί να βρει εκεί τα «λαβράκια» που αναζητά, καθώς έχει επαφές με πρόσωπα των οποίων οι διασυνδέσεις στις εν λόγω αγορές είναι σημαντικές. Σημαντικό ρόλο στις παραπάνω εξελίξεις παίζουν οι Βλαντίμιρ Ματιάσεβιτς και Νίκος Λυμπερόπουλος. Που έχουν μοιράσει τις αρμοδιότητές τους, με τον πρώτο να έχει ενεργοποιηθεί στα Βαλκάνια και τον δεύτερο στην Ιβηρική.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο αθλητικός και ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον Μαρίνο Ουζουνίδη αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη που ασχολούνται με τα μεταγραφικά ώστε να γίνει μια λεπτομερής αναφορά των κινήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και να παρθούν οι αποφάσεις για τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Δύσκολα θα ασχοληθεί με Βιγιαφάνιες η ΑΕΚ

Το όνομα του Λούκας Βιγιαφάνιες έχει επιστρέψει εσχάτως στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωση του αργεντινού άσου η Ενωση.

Μπορεί ο Ουζουνίδης να εκτιμά πολύ τις ικανότητες του πρώην άσου του Παναθηναϊκού και παράλληλα ο Βιγιαφάνιες να είναι θετικός στο να επιστρέψει στην Ελλάδα, όμως το οικονομικό παραμένει αγκάθι που δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Βλέπετε, ο Βιγιαφάνιες έχει συμβόλαιο με την Αλάνιασπορ, το οποίο μάλιστα είναι και «αλμυρό». Η ΑΕΚ θα πρέπει με λίγα λόγια να ικανοποιήσει οικονομικά τόσο τον παίκτη όσο και τον σύλλογό του, καταβάλλοντας συνολικά ένα υψηλό ποσό για να τον αποκτήσει. Κάτι που δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει, από τη στιγμή που δεν καίγεται και για την προσθήκη μεσοεπιθετικού. Τουλάχιστον αυτά ισχύουν τούτη την ώρα.