Το μοναδικό καινούργιο πρόσωπο στην πρεμιέρα του Αγγελου Αναστασιάδη στην εθνική ομάδα ήταν η Παναγιά: «Η Παναγιά έτσι ήθελε να γίνει, μπορεί να μας το δώσει αλλού». Σχετικά με το δεύτερο γκολ που θέλαμε (σε περίπτωση ισοβαθμίας με τη Φινλανδία) και το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Κατά τα άλλα, ο νέος ομοσπονδιακός εμφάνισε το ίδιο φαγητό που είχε μαγειρέψει ο Σκίμπε. Το ζέστανε, το έβαλε στο πιάτο και το σέρβιρε. Κι εδώ που τα λέμε, το υλικό δεν αφήνει περιθώρια για πολλές αλλαγές και διαφοροποιήσεις. Οπως στο χθεσινό παιχνίδι που εκ των πραγμάτων έπρεπε να χρησιμοποιηθούν και οι ποδοσφαιριστές που δεν έπαιξαν την Κυριακή. Νωρίς είναι ακόμα, αλλά το μοναδικό νεότερο που έχει προστεθεί στην εξίσωση είναι η Αγία Τριάδα: «Τα παιδιά προσπαθήσανε για ένα δεύτερο γκολ, αλλά δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον Θεό». Ολα τα άλλα είναι ακριβώς ίδια.

Αυτογκόλ

Δηλαδή, διώξανε τον Σκίμπε και φέρανε τον Αγγελο (φωτογραφία πάνω) για να έχουμε μαζί μας τη Θεία Χάρη; Αν είναι έτσι, το αυτογκόλ των Φινλανδών δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και δεν είναι θέμα του Αναστασιάδη, που έτσι ή αλλιώς ξέραμε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τις εμμονές του. Αν ο Β. Γραμμένος αντί για προπονητή της εθνικής ομάδας έψαχνε πολιτικό μηχανικό για να χτίσει, και μόλις έριχνε τα μπετά και τις κολόνες, του έλεγε «ο Θεός να βάλει το χέρι του να κρατήσουνε», πώς θα του φαινότανε; Αν έχανε μια υπόθεση στο δικαστήριο κι ο δικηγόρος του, του έλεγε, «έτσι ήθελε να γίνει η Παναγιά. Μπορεί να μας το δώσει στην έφεση», θα συνέχιζε να τον εμπιστευόταν; Αν χρειαζόταν έναν γιατρό και τον άκουγε να λέει «εγώ τους ασθενείς μου, τους αφήνω στα χέρια της Παναγιάς», θα τον εμπιστευόταν; Αν το κόστος και οι συνέπειες τον αφορούσαν προσωπικά, θα επέλεγε έναν επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του στη θεία βούληση;

Αγωγές

Τον Αναστασιάδη, πώς μπορεί και τον ακούει; Είναι προφανές. Ούτε η εθνική ομάδα είναι προσωπική του υπόθεση, ούτε πληρώνει τον προπονητή της από την τσέπη του. Κατόπιν τούτων, δεν έχει κανένα πρόβλημα να εναποτεθεί στα χέρια της Παναγιάς. Κατά τα άλλα, χωρίς πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας το Σαββατοκύριακο, η «φασαρία» Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο μπάσκετ κάλυψε την επικαιρότητα. Με την Ευρωλίγκα να επαναφέρει το πρόστιμο των 410.000 ευρώ στους Πράσινους, αντεγκλήσεις και εκατέρωθεν αγωγές. Φασαρία που κάποτε τουλάχιστον είχε μπορείς να πεις και αξία. Δύο φορές σε επίπεδο ημιτελικών φάιναλ φορ σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα. Τελευταία φορά που βρέθηκαν και οι δύο σε φάιναλ φορ ήταν το 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα, το επίπεδο της «φασαρίας» έχει πέσει χαμηλά. Αν κοιτάξεις τη βαθμολογία και οι δύο είναι στο μπαίνω – δεν μπαίνω στην οκτάδα.

Κρίση

Ακόμα είναι νωρίς στη σεζόν, αλλά το μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα προς τα πίσω. Η κρίση, ου γαρ έρχεται μόνη. Το 2009 το μπάτζετ Κόκκινων και Πράσινων ήταν στα 30+ εκατομμύρια. Σήμερα είναι στα 15. Οταν η ΤΣΣΚΑ είναι στα 40, η Ρεάλ στα 35, η Φενέρ στα 25+. Οταν ομάδες σαν την Μπαρτσελόνα, την Αρμάνι, την Εφές, ανεβάζουν συνεχώς τα μπάτζετ τους. Ακόμα κι η Ζαλγκίρις, που στηρίζεται στην προσωπικότητα του Γιασικεβίτσιους και το ταλέντο των Λιθουανών, έφτασε τα 8 εκατ. που για τα δικά της δεδομένα συνιστούν υπέρβαση. Με την εικόνα που έχουν και 4-3 νίκες ο Ολυμπιακός και 3-4 ο Παναθηναϊκός, είναι προφανές ότι θα αγκομαχάνε μέχρι το τέλος να μπουν στην οκτάδα. Τα παραπάνω θα συνιστούν υπέρβαση. Με τους μπουκ ωστόσο να σέβονται τις βαριές φανέλες και να δίνουν τον Παναθηναϊκό τέταρτο φαβορί με απόδοση 10 και τον Ολυμπιακό πέμπτο μαζί με την Μπαρτσελόνα με απόδοση 12.

Γκίνια

Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε. Τα ντερβισιλίκια του στους διαιτητές και τα πακέτα που είχε φάει ο ΠΑΟΚ στις υποθέσεις Μολέντο και Κουρμπέλη. Περί του Λούμπος Μίχελ (φωτογραφία κάτω) ο λόγος. Και παρά το γεγονός ότι ο Μάριο Μπράνκο ήταν «έτοιμος» να αναλάβει αθλητικός διευθυντής, αυτό που αιφνιδίασε ήταν το timing. Κάθε άλλο όμως παρά τυχαίο. Ηταν η σταγόνα που προέκυψε κι έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Στο πρόσφατο ματς με τη Βίντι. Ο Μίχελ αντί να συνοδεύει την αποστολή ως όφειλε, πετάχτηκε δίπλα στην πατρίδα του, στη Σλοβακία. Στον δρόμο για τη Βουδαπέστη, την Πέμπτη, την ημέρα του ματς, είχε γκίνια. Επεσε σε κίνηση και καθυστέρησε. Με αποτέλεσμα ο Ιβάν Σαββίδης που είχε φτάσει πρώτος στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή του ΠΑΟΚ, να τον αναζητεί ματαίως. Κατόπιν τούτου, η λύση της συνεργασίας, μέσω της παραίτησης, ήταν αναπόφευκτη.

Ακουγε

Κι είναι ένα ζήτημα βέβαια, κατά πόσο ήταν αθλητικός διευθυντής ο Μίχελ στην πράξη. Ούτε ο Στανόγιεβιτς ήταν δική του επιλογή ούτε ο Λουτσέσκου. Ούτε στις μεταγραφές πέρναγε ο λόγος του. Η ιδιοκτησία έκανε τις περισσότερες επιλογές. Το κυριότερο προσόν του Σλοβάκου ήταν η γνώση της Ρωσικής. Δηλαδή να ακούει και να καταλαβαίνει τι του λένε.