«Εμοιαζε σαν να έπαιζε η Ολλανδία εναντίον της Αλβανίας ή της Ισλανδίας παρά εναντίον της περήφανης παγκόσμιας πρωταθλήτριας». Υπερβολή από την ολλανδική εφημερίδα «AD»; Κάθε άλλο. Οι Τουλίπες άνθισαν ξανά στους ποδοσφαιρικούς κάμπους της Ευρώπης κάνοντας τους Γάλλους να μοιάζουν με δευτεροκλασάτη ομάδα.

Μια Ολλανδία που απέτυχε να προκριθεί στις τελικές φάσεις του Euro 2016 και του Μουντιάλ 2018 αναγεννήθηκε από τις στάχτες της υπό τις οδηγίες του εκλέκτορα της ομάδας Ρόναλντ Κούμαν και απόψε διεκδικεί στο Γκέλζενχιρχεν από τη Γερμανία το τέταρτο και τελευταίο εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Ιουνίου. Οι Οράνιε νίκησαν την Παρασκευή 2-0 τη Γαλλία και έστειλαν στη Β’ Κατηγορία  τους Γερμανούς, τους οποίους στις 13 Οκτωβρίου είχαν νικήσει στην Αρένα του Γιόχαν Κρόιφ με 3-0.

Εναντίον των αήττητων το 2018 Μπλε, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι Ολλανδοί ήταν καταιγιστικοί, αναγκάζοντας τον Ούγκο Γιορίς σε εννέα επεμβάσεις, τις περισσότερες στην τελευταία δεκαετία. «Φυσικά και δεν το περίμενα, αυτό που έδειξαν οι παίκτες μου ήταν εξαιρετικά καλό» δήλωσε ο Κούμαν μετά το παιχνίδι στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ.

Η νέα γενιά

Ο Κούμαν χρειάστηκε εννέα μήνες για να χτίσει μια νέα ομάδα με νεαρούς παίκτες όπως ο Ντε Λιχτ και ο Ντε Γιονγκ. Ο τελευταίος που έμοιαζε με μαέστρο στη νίκη επί των Γάλλων αποτελεί τον διακαή πόθο των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρώπης. Δηλώνουν ερωτευμένοι μαζί του οι Καταλανοί της Μπαρτσελόνα αλλά και οι Πολίτες της Μάντσεστερ Σίτι. Μόλις 21 ετών, ο μέσος του Αγιαξ θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

«Η νέα γενιά της Εθνικής Ολλανδίας μπορεί να συγκριθεί με αυτή στις αρχές του αιώνα, όταν αναδείχτηκαν παίκτες όπως ο Φαν Πέρσι, ο Ρόμπεν, ο Φαν ντερ Φάαρτ και ο Σνάιντερ» λέει ο γνωστός δημοσιογράφος Σάιμον Κούπερ. Και προσθέτει: «Από τότε που έκανε ντεμπούτο ο Σνάιντερ με τους Οράνιε δεν είδα ξανά παίκτη που μπορούσε να αγωνιστεί σαν αυτόν, μέχρι που εμφανίστηκε ο Φρένκι ντε Γιονγκ».

Η εφημερίδα «Volkskrant» αναρωτήθηκε μετά το παιχνίδι με τη Γαλλία «Ποιος είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής;». Και σημείωσε για την αποψινή αναμέτρηση με τους Γερμανούς: «Τη Δευτέρα παίζουμε με τη Γερμανία που υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία. Ποιος να το φανταζόταν πριν από μερικούς μήνες;».

«Συνεχίζουμε» λέει ο Λεβ

Οι άσπονδοι φίλοι τους Γερμανοί θα προσπαθήσουν πάντως να παγώσουν τα χαμόγελα των Οράνιε, αφού αν τους νικήσουν απόψε στον τελευταίο τους αγώνα για το 2018, θα τους αφήσουν εκτός φάιναλ φορ.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γιόαχιμ Λεβ τόνισε πως η νίκη είναι επιβεβλημένη για να βρίσκεται η Μάνσαφτ στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της προκριματικής φάσης του Euro 2020 που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο.

Τα γκρουπ δυναμικότητας θα προκύψουν από την τελική κατάταξη των ομάδων στο Nations League (η Ελλάδα παλεύει με τη Σκωτία για το αν θα βρίσκεται στο 3ο ή στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας) και η Γερμανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από την Πολωνία, η οποία κατέχει τη 10η και τελευταία θέση που εξασφαλίζει παρουσία στο γκρουπ των ισχυρών.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Γερμανίας το 2018 ο Λεβ τα χαρακτήρισε ένα μάθημα για το μέλλον. Τόνισε με νόημα πως στη θέση που βρίσκεται τώρα η ομάδα είναι εδώ και χρόνια η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Αγγλία, ενώ υπενθύμισε πως η Γερμανία είναι το πιο σταθερό συγκρότημα την τελευταία δεκαετία.

«Είναι φυσιολογικό να βρίσκεσαι σε φάση αλλαγής, δεν μπορείς να παραμένεις για πάντα ο ίδιος. Ημασταν η πιο σταθερή ομάδα την τελευταία δεκαετία και τώρα δεχτήκαμε ένα χαστούκι στο πρόσωπο. Ομως συνεχίζουμε».

Διαμαρτυρίες από τους Τούρκους

«Θα σου δώσω δύο πέναλτι αν δω πως έκανα λάθος», είπε ο ρουμάνος διαιτητής Ιστβαν Κόβατς στον Μάρκους Μπεργκ στο ημίχρονο του αγώνα της Σουηδίας με την Τουρκία όταν διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι που δεν του δόθηκε. Τελικά η Σουηδία νίκησε 1-0 με… πέναλτι και οι Τούρκοι θέλουν επανάληψη του αγώνα.