Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει. Η γνωστή ελληνική παροιμία έφτασε μέχρι το Τελ Αβίβ, όπου η ιδιαίτερα φιλόδοξη Μακάμπι φέτος είδε ότι το… σπίτι της δεν έχει προκοπή με τον Νέβεν Σπάχια (1-6 και ουραγός στην Ευρωλίγκα έπειτα από επτά αγωνιστικές) και καλεί εσπευσμένα τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, τον οποίο έφτασε σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας το 2015 και το 2017, είναι ο εκλεκτός του Σιμόν Μιζράχι για να βγάλει τη Μακάμπι από το τέλμα και να την οδηγήσει στη δική της γη της επαγγελίας (πρόκριση στα πλέι οφ).

Εργο δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο για έναν ικανότατο έλληνα προπονητή, που μάλιστα θα γίνει ο τρίτος του κλαμπ της Ευρωλίγκας μετά τους δύο κατοίκους… Μόσχας, οι οποίοι είναι και οι δύο Ελληνες που έχουν κατακτήσει Ευρωλίγκα.

Τον Γιώργο Μπαρτζώκα (πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό το 2013 στο Λονδίνο) που συνεχίζει στη Χίμκι,  αλλά και τον Δημήτρη Ιτούδη (πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2016 στο Βερολίνο) που παραμένει το απόλυτο αφεντικό στη Ρωσική Αρκούδα.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει δώσει τα δικά του διαπιστευτήρια και μάλιστα από την εποχή που ήταν συνεργάτης σημαντικών προπονητών στον Ολυμπιακό, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Πίνι Γκέρσον που πάντα βρίσκεται κοντά στη Μακάμπι και είναι βέβαιο ότι μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο τεχνικό της ομάδας του λαού.

Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι δύο πρώην συνεργάτες του Πίνι Γκέρσον, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική σόλο καριέρα στη συνέχεια και έγιναν εξαιρετικοί προπονητές, είναι τώρα οι προπονητές στις δύο ομάδες της καρδιάς του.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη Μακάμπι και ο Ντέιβιντ Μπλατ στον Ολυμπιακό!

Οπως και να έχει, η Μακάμπι πλέον έχει έναν προπονητή ο οποίος άφησε το στίγμα του στους Ερυθρόλευκους, κατακτώντας μεταξύ άλλων και δύο πρωταθλήματα με εντυπωσιακά ρεκόρ για την ιστορία του συλλόγου.

Καθώς κατέκτησε για πρώτη φορά πρωτάθλημα κόντρα στον Παναθηναϊκό με 3-0 νίκες στους τελικούς (2015), όπως και πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ κόντρα στο Τριφύλλι και μάλιστα για πρώτη φορά με δύο νίκες στην έδρα του Παναθηναϊκού σε επίπεδο τελικών (2016).

Παράλληλα οδήγησε τους Πειραιώτες σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας, έχοντας όμως την ατυχία και τις δύο φορές, τόσο το 2015 στη Μαδρίτη, όσο και το 2017 στην Κωνσταντινούπολη, να πέσει πάνω στους «πεινασμένους» γηπεδούχους που είχαν και το μομέντουμ εκείνη την περίοδο.

Τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Φενέρμπαχτσε, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να γίνει ο τρίτος έλληνας προπονητής που θα κατακτούσε την Ευρωλίγκα.

…και οι άλλοι

Η πειθαρχία και η έφεσή του στην άμυνα είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του κόουτς «Σφαιρό», που συμφώνησε με τη Μακάμπι για συμβόλαιο μέχρι το τέλος του έτους (με συνολικές απολαβές περί τα 200.000 δολάρια) και πρώτα ο Θεός, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, οι δύο πλευρές θα ανανεώσουν τη συνεργασία τους για μια ακόμα σεζόν, η οποία πρόκειται να αποφέρει στον έλληνα τεχνικό υπερδιπλάσιες αποδοχές (περί τα 450.000 δολάρια).

Ετσι η Ευρωλίγκα αυτή τη στιγμή αριθμεί τρεις έλληνες προπονητές (!) ενώ ένας ακόμα (ο Δημήτρης Πρίφτης) είναι στην Ούνιξ Καζάν που παίζει στο Γιούροκαπ. Ενώ μην ξεχνάμε και τον Φώτη Κατσικάρη, που έγινε  ο πρώτος έλληνας προπονητής που δουλεύει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και στο ΝΒΑ ως ασίσταντ κόουτς των Γιούτα Τζαζ!

Υπάρχει και ο Ηλίας Ζούρος στην Εθνική Γεωργίας και γενικά μαζί και με τους συνεργάτες των ελλήνων τεχνικών της Ευρωλίγκας στο εξωτερικό δουλεύουν με επιτυχία αυτή τη στιγμή 23 έλληνες προπονητές!

(Αντ)άλλαξαν θέσεις

Πριν από λίγα χρόνια Γιάννης Σφαιρόπουλος και Ντέιβιντ Μπλατ βρέθηκαν αντίπαλοι ως τεχνικοί του Ολυμπιακού και της Μακάμπι αντίστοιχα. Τώρα το σκηνικό θα επαναληφθεί από την αντίστροφη όταν οι δύο ομάδες θα βρεθούν στο Τελ Αβίβ.