Τώρα που θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως έδωσαν τη μάχη των συντάξεων και την κέρδισαν – για να ακριβολογούμε, φαίνεται να κέρδισαν αυτό που οι ίδιοι είχαν χάσει – άρχισαν να φτιάχνουν στο μυαλό τους την επόμενη «μάχη». Η Εφη Αχτσιόγλου βγήκε μπροστά. «Το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου το θεωρούμε και αυτό αχρείαστο δημοσιονομικά» δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα («Realnews») και πρόσθεσε ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την ακύρωσή του» ενώ «μια κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι θα εφάρμοζε το μέτρο, καθώς εντάσσεται στον πυρήνα του προγράμματός της». Πήραν τα μυαλά τους αέρα. Θα συνιστούσα εγκράτεια.

Μέχρι να πει το Eurogroup την τελευταία λέξη για τις συντάξεις, κρατηθείτε λίγο βρε παιδιά και μετά πάμε κάλπες με ό,τι να ‘ναι. Ούτως ή άλλως η μείωση του αφορολογήτου προβλέπεται για το 2020, οπότε μέχρι τότε ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μετά τις κάλπες άλλωστε ευδοκιμούν οι «κωλοτούμπες». Υπενθυμίζω πάντως πως η μείωση του αφορολογήτου εκτός από δημοσιονομική διάσταση έχει και βαθιά διαρθρωτική, κατά την εκτίμηση των δανειστών.

Και αυξήσεις έχω

Μιας και πιαστήκαμε με την κ. Εφη, αναπαράγω από την ίδια συνέντευξη τη δήλωση ότι δεν έχει καμία βάση η συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20 με 25 ευρώ, με την υποσημείωση ότι «το ύψος της αύξησης είναι αντικείμενο της εν εξελίξει διαδικασίας», θα το αποφασίσει «ο υπουργός Εργασίας και θα το εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2019».

Σημειώστε ότι στη διαδικασία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η ΓΣΕΕ δεν μετέχει. Σημειώστε επίσης ότι για να προκύψει αύξηση των μισθών, η προβλεπόμενη διαδικασία όπως περιγράφεται στις εν ισχύι διατάξεις νόμου ξεκινά από την παραδοχή ότι υπάρχει αύξηση της παραγωγικότητας. Κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας ότι η παραγωγικότητα στην Ελλάδα πέφτει, δεν αυξάνεται, τα τελευταία χρόνια και ελάτε να τα ξανασυζητήσουμε τον Ιανουάριο. Στο μεσοδιάστημα, μαθαίνω, θα βγάλει μια ειδική έκθεση για τον κατώτατο μισθό το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Την περιμένω με ενδιαφέρον.

Νύχτα ο προϋπολογισμός

Κάτι άκουσα ότι τον προϋπολογισμό του 2019 σχεδιάζει να τον καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών απόγευμα προς βράδυ την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή. Δεν μου κάνει εντύπωση, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Αυτό που θα μου έκανε εντύπωση θα ήταν αν το οικονομικό επιτελείο έκανε μια συνέντευξη Τύπου για να τον παρουσιάσει και να τον εξηγήσει, όπως συνέβαινε παλιά.

Η καθυστέρηση στην κατάθεση ενδεχομένως να συνδέεται με το γεγονός ότι την ίδια μέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα από την Κομισιόν δύο εκθέσεις για την Ελλάδα. Μία για τον προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και μία για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία. Η πρώτη έχω την αίσθηση πως φέρνει χαμόγελα, η δεύτερη, γκρίνια. Ο προϋπολογισμός πάντως φέρνει κοινωνικό μέρισμα και αναζητά «ψηφαλάκια» στον δρόμο προς την κάλπη.