Το καραβάνι με τους χιλιάδες μετανάστες που πορεύονται εδώ και έναν μήνα από την Κεντρική Αμερική πλησιάζει στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Χθες έφθασαν οι πρώτες εκατοντάδες μεταναστών στην Τιχουάνα, μια μεθοριακή πόλη που συνορεύει με το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Με τις αμερικανικές Αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και τους χιλιάδες στρατιώτες που έχει στείλει στα σύνορα ο πρόεδρος Τραμπ, όλοι φοβούνται τα επεισόδια που μπορεί να προκληθούν όταν οι μετανάστες αποπειραθούν να περάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Την Τετάρτη οι αμερικανικές Αρχές έκλεισαν με τη βοήθεια τσιμεντένιων οδοφραγμάτων και συρματοπλέγματος τα συνοριακά φυλάκια του Σαν Ισίνδρο και Οτάι Μέσα, που οδηγούν από το Μεξικό στην Καλιφόρνια.

«Θέλουμε να φθάσουμε στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που φύγαμε από τη χώρα μας», δήλωσε ο 40χρονος Σαούλ Ριβέρα από το Σαλβαδόρ. «Είμαστε καλοί άνθρωποι και ελπίζουμε όλα να κυλήσουν ειρηνικά» προσθέτει ο Βίκτορ ντε Λεόν από τη Γουατεμάλα και προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνειδητοποιήσει τις πραγματικές μας ανάγκες, ότι δεν ερχόμαστε εκεί για να προκαλέσουμε προβλήματα, αλλά για να βρούμε ευκαιρίες που δεν έχουμε στο Μεξικό ή στη χώρα μας».

Η άφιξη των πρώτων μεταναστών στην Τιχουάνα σήμανε το τέλος του ενός αγώνα τους – να φθάσουν με ασφάλεια μέχρι τα αμερικανικά σύνορα. Ομως σημαίνει την αρχή της άλλης προσπάθειας, που θα αποδειχθεί μάλλον πιο δύσκολη, δηλαδή να διασχίσουν τα σύνορα, κάτι που απέκλεισε ο πρόεδρος Τραμπ αποκαλώντας τους «εισβολείς» και προχωρώντας σε αλλαγές στη νομοθεσία περί ασύλου. Κάποιοι από τους 800 μετανάστες που έφθασαν χθες στην Τιχουάνα προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για να τους βοηθήσουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους στις ΗΠΑ για άσυλο. Κάποιοι άλλοι όμως εξετάζουν τρόπους για να περάσουν παράνομα στην Αμερική ή σκέφτονται την περίπτωση να παραμείνουν στο Μεξικό.

Σύντομα στην Τιχουάνα θα φθάσουν και πολλές χιλιάδες ακόμα μετανάστες που πορεύονται αυτή τη στιγμή προς τα βόρεια μεξικανικά σύνορα. Από την άλλη μεριά των συνόρων, ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτι ταξίδεψε στο Τέξας για να συναντηθεί με κάποιους από τους 5.600 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Πολλοί επέκριναν τον πρόεδρο Τραμπ για την απόφασή του κατηγορώντας τον ότι το έκανε για να πάρει ψήφους στις ενδιάμεσες εκλογές. Η αλήθεια είναι πως ο Τραμπ δεν έχει αναρτήσει κανένα tweet για το καραβάνι μετά τις εκλογές, στις 6 Νοεμβρίου.

Από τα μέσα Οκτωβρίου όταν το καραβάνι των μεταναστών άρχισε να σχηματίζεται στην Ονδούρα, αυτό το κύμα μαζικής μετανάστευσης έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το μέγα θέμα και έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις χώρες από τις οποίες πέρασε. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στο έδαφος του Μεξικού μεταξύ των Πολιτειών Σιναλόα και Σονόρα. Περπατούν, κάνουν οτοστόπ ή περιμένουν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που έχουν δωρίσει τοπικές Αρχές, ενορίες και οργανώσεις για να φθάσουν στα βόρεια σύνορα. Από σήμερα αναμένεται να φθάνουν περίπου 1.000 άτομα κάθε μέρα στα σύνορα με τις ΗΠΑ, κάτι που θα διαρκέσει όλη την επόμενη εβδομάδα.

Γεμάτα ήδη τα καταφύγια

Φόβους για ανθρωπιστική κρίση εκφράζουν οργανώσεις, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα για το πού θα διαμείνουν και πώς θα τρέφονται οι χιλιάδες μετανάστες που κατευθύνονται στην Τιχουάνα και στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Ηδη τα διαθέσιμα καταφύγια είναι γεμάτα – και το κύριο σώμα του καραβανιού δεν έχει ακόμα φθάσει.