To VAR μπαίνει από την επόμενη περίοδο στην υπηρεσία της… αυτής μεγαλειότητος. Υστερα από πολλές πιέσεις οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ αποφάσισαν χθες να εισαχθεί αυτή η βοήθεια της τεχνολογίας στο πρωτάθλημα, καθώς τα λάθη σε αυτές τις πρώτες δώδεκα αγωνιστικές είναι πολλά.

Η Πρέμιερ Λιγκ ήταν το μοναδικό από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα  που δεν είχε δεχτεί το VAR. Απλά, η χρήση γίνεται δοκιμαστικά από την περσινή χρονιά, σε αγώνα του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν την περίοδο 2012-2013 στο ολλανδικό πρωτάθλημα και σταδιακά η χρήση του άρχισε και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές Λίγκες. Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, ενώ από πέρυσι και η Ισπανία.

Οι πιέσεις έγιναν περισσότερες μετά την επιτυχημένη χρήση στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ενώ το VAR θα προσφέρει βοήθεια στους διαιτητές και στο ασιατικό Κύπελλο που θα διεξαχθεί το 2019.  Δεν ήταν λίγοι οι προπονητές που πίεζαν από πέρυσι προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμφωνία και γκρίνιες

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της εφαρμογής του VAR. Την περασμένη αγωνιστική υπήρξαν για ακόμα μία φορά λάθος αποφάσεις. Ο επιθετικός της Σαουθάμπτον Τσάρλι Οστιν υποστήριξε πως αν υπήρχε χρήση VAR θα μετρούσε το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Γουότφορντ. «Η Πρέμιερ Λιγκ παραμένει στο σκοτάδι» σημείωσε και ο προπονητής της ομάδας Μαρκ Χιουζ. Γκρίνια (δικαιολογημένη) και από τη Φούλαμ για το γκολ του Μίτροβιτς που δεν μέτρησε στο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ.

«Αν υπήρχε χρήση VAR, ο Μπερνάρντ θα είχε τιμωρηθεί» έλεγε ο αμυντικός της Τσέλσι Αντόνιο Ρούντιγκερ μετά το ματς με την Εβερτον. Ο Ρούντιγκερ υποστήριξε πως ο παίκτης της Εβερτον έκανε βουτιά για να πάρει φάουλ και όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε, δέχτηκε χτύπημα στο μέτωπο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πρέμιερ Λιγκ συζητήθηκαν και οι πιθανές συνέπειες του Brexit, με το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των ξένων παικτών. Ολες οι ομάδες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε ό,τι αφορά την πρόταση της ομοσπονδίας.

«Θέλουμε να παραμείνει το ίδιο καθεστώς. Να είμαστε σε θέση να φέρνουμε ποδοσφαιριστές με τους οποίους το πρωτάθλημα θα διατηρηθεί στη θέση που είναι τώρα» υποστήριξε ο διευθυντής της Γουότφορντ Γκλιν Εβανς.