Η αλλαγή διάθεσης και το θετικό πνεύμα ήταν κάτι παραπάνω από φανερά χθες στην εθνική ομάδα, στο ντεμπούτο του Αγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο.

Ομως αυτά τα στοιχεία δεν στάθηκαν αρκετά για να μείνει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε τροχιά πρωτιάς του ομίλου (που θα οδηγούσε και σε άνοδο στη Β’ Κατηγορία, αλλά θα μας επέτρεπε να έχουμε και μια εναλλακτική επιλογή διεκδίκησης πρόκρισης στο Euro 2020 μέσω του φάιναλ φορ).

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Φινλανδούς ένα κουβάρι, καθώς η νίκη μας με 1-0 «κλείδωσε» την πρωτιά για αυτούς, ό,τι και αν γίνει την Κυριακή στην τελευταία αγωνιστική, καθώς βρίσκονται τρεις βαθμούς μπροστά από εμάς και έχουν και την ισοβαθμία (από τη νίκη τους με 2-0 στο Τάμπερε).

Αν μη τι άλλο, όμως, η εμφάνιση ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με το… χάλι που είχαμε πριν από έναν μήνα στη Φινλανδία. Πλέον η Εθνική θέλει την Κυριακή στο τελευταίο της – όπως όλα δείχνουν – παιχνίδι στο ΟΑΚΑ να κλείσει νικηφόρα αυτή την παρθενική της πορεία στο Nations League κόντρα στην Εσθονία, κρατώντας τη δεύτερη θέση στον όμιλο.

Πολύ απλά διότι υπάρχει και το ενδεχόμενο, εάν η Φινλανδία προκριθεί από τους προκριματικούς ομίλους στα τελικά του Euro, να έχει η Εθνική μας μια δεύτερη ευκαιρία (εάν δεν έχει περάσει από τους ομίλους) να διεκδικήσει την πρόκριση μέσω του φάιναλ φορ των ομάδων της Γ’ Κατηγορίας.

Αν και ο – ξεκάθαρος – στόχος είναι να προκριθούμε απευθείας από τους ομίλους και να μην περιμένουμε σενάρια. Το μοναδικό γκολ του αγώνα ήρθε για την Εθνική μας στο 25ο λεπτό με αυτογκόλ του Γκράνλουντ.

Ο Τοροσίδης είχε κάνει τη σέντρα από δεξιά, ο Πέλκας πήρε την κεφαλιά στο κέντρο της άμυνας, ο Χραντέτσκι απέκρουσε προσωρινά και ο Γκράνλουντ στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα την έστειλε στα δίχτυα της εστίας της ομάδας του.

Πριν από την κλήρωση η έδρα

Η Εθνική όμως δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά για δεύτερο γκολ, ιδιαίτερα στο δεύτερο 45λεπτο, παρά την είσοδο του Κουλούρη στη θέση του Μήτρογλου.  Μελανό σημείο ο τραυματισμός του Μανωλά (δεν παίζει την Κυριακή), ενώ ντεμπούτο έκαναν με την Εθνική ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος (ο οποίος πλέον «κατοχυρώθηκε» με την Εθνική Ελλάδας) και ο Λεονάρντο Κούτρης.

Ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Αγγελος Μπασινάς με δηλώσεις του πριν από την έναρξη του αγώνα με τη Φινλανδία (στο TV Open) αποκάλυψε ότι η απόφαση για την έδρα της Εθνικής θα έχει ληφθεί από τον κόουτς Αναστασιάδη και τον ίδιο πριν από την κλήρωση των ομίλων των προκριματικών του Euro 2020 τη 2α Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο.

«Νομίζω ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ή 1 Δεκεμβρίου, πριν από την κλήρωση των προκριματικών, θα έχουμε αποφασίσει οριστικά ποια θα είναι η έδρα μας. Ενα, δύο γήπεδα που πρέπει να δηλώσουμε στην UEFA. Πρέπει να κάνουμε μια αυτοψία, να δώσει την έγκριση και η UEFA και στις 30 Νοεμβρίου ή 1 Δεκεμβρίου να έχουμε αποφασίσει» τόνισε ο Αγγελος Μπασινάς, ενώ σχετικά με το τι θέλει να μεταφέρει από την αύρα του 2004 στην ομάδα και γενικά αυτό που θέλουν να περάσουν με τον κόουτς στην ομάδα τόνισε: «Οταν καλείσαι στην Εθνική και παίζεις με τα χρώματα της πατρίδας σου, δεν υπάρχει κάτι άλλο και οι ποδοσφαιριστές και όσοι δουλεύουμε στην ομάδα πρέπει να την έχουμε πάνω απ’ όλα, κορόνα στο κεφάλι μας. Η νοοτροπία αλλάζει και μέσα από τις νίκες που πρέπει να έρθουν και όσα θα τους πούμε. Αν συνεχιστεί ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Να αλλάξουμε τη διάθεση πάνω απ’ όλα και μετά όλα τα άλλα».

Ελλάδα (Αναστασιάδης): Βλαχοδήμος, Τοροσίδης, Μανωλάς (28′ Σιόβας), Παπασταθόπουλος, Κούτρης, Ζέκα, Κουρμπέλης, Φορτούνης, Πέλκας (84′ Μπακασέτας), Μάνταλος, Μήτρογλου (69′ Κουλούρης).

Φινλανδία (Κάνερβα): Χραντέτσκι, Γκράνλουντ, Τόιβιο, Αραγιουρι, Ούρονεν, Καμαρά, Κάουκο, Λουντ, Σόιρι (73′ Γένσεν), Τούομινεν (83′ Πίρινεν), Πούκι (93′ Λαμ).

n Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου μας η Ουγγαρία επικράτησε στην έδρα της 2-0 κόντρα στην Εσθονία.

Η βαθμολογία (σε 5 αγώνες): Φινλανδία 12, Ελλάδα 9, Ουγγαρία 7, Εσθονία 1.