Αγωγή εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και αρκετών βοηθών του κατέθεσε το CNN ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης του δημοσιογράφου του Τζιμ Ακόστα στον Λευκό Οίκο. Η αγωγή έρχεται ως απάντηση στην ανάκληση της δημοσιογραφικής διαπίστευσης του Τζιμ Ακόστα στον Λευκό Οίκο, την περασμένη εβδομάδα. Οι ερωτήσεις και τα ρεπορτάζ του Ακόστα ενοχλούσαν συχνά τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δεν δίσταζε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Το CNN βασίζει την αγωγή του στο ότι με την απαγόρευση εισόδου του Ακόστα παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα τόσο του δημοσιογράφου όσο και του ενημερωτικού δικτύου.

«Ζητήσαμε από το δικαστήριο να δώσει αμέσως εντολή να επιστραφεί το πάσο του Τζιμ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CNN. «Ενώ η αγωγή κατετέθη από το CNN και τον Ακόστα συγκεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα. Αν δεν αμφισβητηθούν, οι ενέργειες του Λευκού Οίκου θα έχουν επικίνδυνες συνέπειες για οποιονδήποτε δημοσιογράφο καλύπτει τους αιρετούς αξιωματούχους μας» προστίθεται.

Ειδικότερα, η μήνυση στρέφεται κατά έξι προσώπων: του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, του αναπληρωτή διευθυντή προσωπικού για τις επικοινωνίες Μπιλ Σάιν, του διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών και του αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών που κατάσχεσε το πάσο από τον δημοσιογράφο.

Την περασμένη Τετάρτη, άνδρες ασφαλείας είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν στον Ακόστα να εισέλθει στον περίβολο του Λευκού Οίκου. «Το CNN θα έπρεπε να ντρέπεται που σε έχει να δουλεύεις γι’ αυτούς! Είσαι ένας αγενής, απαίσιος άνθρωπος, δεν θα έπρεπε να δουλεύεις για το CNN! Είσαι πολύ αγενής. Ο τρόπος με τον οποίο φέρεσαι στη Σάρα Χάκαμπι είναι τραγικός. Δεν θα έπρεπε να φέρεσαι στους ανθρώπους έτσι» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ, αφού ο Ακόστα επέμενε σε ερωτήσεις για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές, αρνούμενος να δώσει το μικρόφωνο σε υπάλληλο του Λευκού Οίκου. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Ακόστα ότι απώθησε έντονα με το χέρι του την υπάλληλο και γι’ αυτό του απαγόρευσε την είσοδο. Μάλιστα ανήρτησε βίντεο που είχε αρχικά εμφανισθεί σε μια γνωστή ιστοσελίδα με θεωρίες συνωμοσίας, προς επίρρωσιν του ισχυρισμού, πιστεύεται όμως ότι το βίντεο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία.

Δύο ημέρες αργότερα, το CNN έστειλε επιστολή στον Λευκό Οίκο ζητώντας επισήμως να επιτραπεί η είσοδος του δημοσιογράφου και προειδοποίησε για πιθανή αγωγή, η οποία τελικά κατατέθηκε χθες. Στόχος είναι να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση του Ακόστα στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου και να μην μπορεί να απαγορευθεί και πάλι η είσοδός του στο μέλλον. Η Ενωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια του CNN να αποκατασταθεί η πρόσβαση του δημοσιογράφου στον Λευκό Οίκο και να διορθωθεί έτσι μια κίνηση που η κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχε κάνει αρχικά».

Η μήνυση βασίζεται κατ’ αρχήν στην πρώτη τροπολογία του Συντάγματος που προστατεύει τους δημοσιογράφους απέναντι σε αυθαίρετους περιορισμούς που μπορεί να επιβάλουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει την άδεια εισόδου ενός δημοσιογράφου του οποίου οι ερωτήσεις τον ενοχλούσαν είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία της χώρας. Και αυτό είναι άλλο ένα επιχείρημα στη νομική φαρέτρα του CNN, που φαίνεται τώρα να δίνει μια μάχη για τα δικαιώματα όλων των δημοσιογράφων απέναντι σε έναν πρόεδρο που τα αγνοεί επιδεικτικά.