Το στοιχείο της έκπληξης ήταν διπλό. Οχι μόνο ως προς τη μια υποψηφιότητα – αυτή του Πέτρου Τατσόπουλου, που ούτε οι μυημένοι στα γαλάζια πράγματα δεν περίμεναν -, αλλά και ως προς το τάιμινγκ. Σε μια φάση που όλοι εστιάζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Πειραιώς ανακοίνωσε δυο υποψήφιους βουλευτές στέλνοντας το μήνυμα πως ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μητέρα των εκλογικών μαχών, τις εθνικές κάλπες.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, η ένταξη του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου και του αρθρογράφου Αντώνη Πανούτσου, ο οποίος δεν έχει κρύψει τη στήριξή του στη ΝΔ στον δημόσιο λόγο του, σηματοδοτεί τη διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως και τη σημασία που αποδίδει ο αρχηγός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα ανοίγματα προς άλλους χώρους. Ο Τατσόπουλος είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Τον Ιανουάριο του 2014 αποχώρησε καταγγέλλοντάς τον για λαϊκισμό. Μετά εντάχθηκε στο Ποτάμι, με το οποίο κατέβηκε στις πρώτες εκλογές του 2015, χωρίς όμως να εκλεγεί. Οπότε, αν και πρώην συριζαίος, η στροφή στη ΝΔ ήρθε σχεδόν φυσικά. «Η προσέγγισή του με τη ΝΔ», λένε οι νεοδημοκράτες, «έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και είχε δώσει άλλωστε το «παρών» και στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος».

ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τους δυο έγινε χθες στο γραφείο του στη Βουλή, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ επέστρεψε από το Βελιγράδι. Δυο ήταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε κινούμενος ως μελλοντικός πρωθυπουργός στη σερβική πρωτέουσα. Πως η ΝΔ στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αλλά και ότι δεν σκοπεύει να μεταβάλλει την πάγια θέση της Ελλάδας για το καθεστώς του Κοσόβου. Ο γαλάζιος αρχηγός επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Σερβίας για δυο μέρες, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του προέδρου της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δίνοντας ίσως μια πρόγευση της προσέγγισης μιας διακυβέρνησής του στην ελληνική διπλωματία. Ποια θα είναι αυτή; Ως φαίνεται στη ΝΔ αποδίδουν μεγάλη σημασία σε μια εξωτερική πολιτική που θα δίνει έμφαση και στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες.