Αποστάσεις ασφαλείας τόσο από το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο κυρίως από το σκεπτικό της ΝΔ τήρησε το Κίνημα Αλλαγής στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συζήτησε επί του πορίσματος της πλειοψηφίας για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου διαπίστωσε ότι «η υπόθεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη ως προς τη διαπίστωση και περιγραφή ποινικού αδικήματος», ωστόσο επεσήμανε ότι «μπορεί το Δημόσιο να μη ζημιώθηκε (λόγω clawback και rebate), αλλά η πράξη (της διαγνωστικής αρθροσκόπησης) αυτή καθαυτήν γεννά πολλά ερωτηματικά». Οπως είπε, «εγώ δεν είμαι γιατρός, αλλά όλη αυτή η περιγραφή των 1.500 ευρώ για μία εξέταση η οποία λαμβάνει χώρα σε ένα ιατρείο γεννά σοβαρά ερωτηματικά» και δεν δίστασε να υιοθετήσει το επιχείρημα του πορίσματος της πλειοψηφίας – ότι υπάρχουν «σοβαρές υπόνοιες για συμπαιγνία και μεθοδεύσεις».

ΓΙΑ ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ ΣΑΛΜΑ. Για την εμπλοκή Βορίδη, ο οποίος υπέγραψε την επίμαχη υπουργική απόφαση για την κοστολόγηση της εξέτασης, είπε ότι «έπασχε πολλαπλώς», αλλά «δεν μπορεί να δικαιολογήσει και να τεκμηριώσει τη συμπαιγνία ή τον δόλο», ενώ για τον Σαλμά που προέβη στις αρθροσκοπήσεις και όσους ενεπλάκησαν σε αυτές σημείωσε πως «το ότι εκμεταλλεύθηκαν μια εσφαλμένη ή μεθοδευμένη απόφαση των αρμοδίων οργάνων της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά, αλλά δεν τεκμηριώνει την περιγραφή ποινικού αδικήματος. Για εμάς όλη αυτή η ιστορία μπορεί να κλείσει σε ένα πόρισμα, όμως δεν πρέπει να κλείσει από τη Δικαιοσύνη» τόνισε.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Η ΝΔ επιχείρησε «ρελάνς», πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην περίοδο Ξανθού – Πολάκη, καθώς τότε έγιναν οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι αν ο Βορίδης δεν υπέγραφε την επίμαχη υπουργική απόφαση βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ «θα δημιουργούσε θέμα νομιμότητας», ενώ για τον Σαλμά σημείωσε ότι δεν προκύπτει παρέμβασή του στην απόφαση του ΚΕΣΥ. Για τη ΝΔ «η τιμή στο ιατρείο δεν επηρέασε ουδόλως το ποσό που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ το 2015 και 2016», ενώ δήλωσε ότι «δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση». «Αντιθέτως θεωρούμε ότι αν υπάρχει ζημιά, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε.

«Πρέπει να υπάρξει τιμωρία εκ μέρους της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν βιαζόμαστε να τιμωρήσουμε», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι «κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια ότι ο Σαλμάς γνώριζε για την υπερκοστολόγηση και έσπευσε να επωφεληθεί».