Θεσσαλονίκη

Ο γρίφος του Μπουτάρη

Το πιθανότερο μετά τις 18 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει ο Γιάννης Μπουτάρης την πρόθεσή του ή μη να κατέβει για τρίτη φορά υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη. Σε αναμονή της απόφασης, όμως, βρίσκονται και τα κόμματα που θέλουν να δουν τους υποψηφίους προκειμένου να δώσουν τη στήριξή τους.

Ηδη πάντως την υποψηφιότητά του για τον δημαρχιακό θώκο έχει ανακοινώσει ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ταυτόχρονα, και ο προερχόμενος από τη ΝΔ πολιτικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κωνσταντίνος Ζέρβας διεκδικεί τη δημαρχία.

Στο μεταξύ, και ένα πολιτικό δίδυμο – Σπύρος Βούγιας και Νίκος Νυφούδης – έρχεται να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον επικεφαλής, το όνομα του συνδυασμού αλλά και τα πρώτα στελέχη του ψηφοδελτίου θα γίνουν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σκύρος

Με άρωμα τηλεόρασης

Με… τηλεοπτικό αέρα ο παρουσιαστής και αρχιτέκτονας Γιώργος Λαμπαθάκης (φωτογραφία) αναμένεται να διεκδικήσει τον Δήμο Σκύρου, ως επικεφαλής της παράταξης που εκπροσωπεί σήμερα ο νυν δήμαρχος Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Ενώ ο Χατζηγιαννάκης αρχικά είχε εκφράσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τελικά αυτό το σενάριο μάλλον απομακρύνεται, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καβάλα

Η νυν δήμαρχος ξανά υποψήφια

Εάν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, που στις προηγούμενες εκλογές είχε τη στήριξη της ΝΔ, εμμείνει στη δήλωση που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2017 ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για τον δήμο, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει εκλογικά τόσο τον Μάκη Παπαδόπουλο, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού Ο Τόπος της Ζωής Μας, όσο και τον νυν δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Αρη Βέρρο. Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει και ο Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος διεκδικεί τον Δήμο της Καβάλας για δεύτερη συνεχή φορά.

Κηφισιά

Πληθαίνουν οι… μνηστήρες

Απέναντι στον νυν δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο ανακοίνωσαν και επίσημα τις υποψηφιότητές τους τόσο ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βασίλης Βάρσος – ο οποίος μέσα από ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε το εκλογικό «παρών» – όσο και ο δημοτικός σύμβουλος (με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου) Δημήτρης Λιανός. Την ίδια στιγμή, τον Δήμο Κηφισιάς διεκδικεί και ο τέως δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Κουρμαδιάς, αλλά και ο Νίκος Αναγνωστάτος ως επικεφαλής του ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού Νέα Λαμπρή Εποχή. Υπενθυμίζεται πως ο Αναγνωστάτος είχε βάλει υποψηφιότητα και στις δημοτικές εκλογές του 2014, ωστόσο λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα.

Περιφέρεια Κρήτης

Ο… περιζήτητος περιφερειάρχης

Μάχη φαίνεται πως δίνουν τα κόμματα στην Κρήτη για την υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη (φωτογραφία). Ο περιζήτητος περιφερειάρχης ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα διεκδικήσει εκ νέου την περιφέρεια. Οπως δήλωσε, δεν περιμένει τα κομματικά χρίσματα, καθώς «η αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Δεν χρειάζονται χρίσματα. Θέλουμε τις συνεργασίες, τις συνέργειες, τις συμπορεύσεις με όλους αυτούς που μπορούν να έχουν τα ίδια οράματα με εμάς». Για την ιστορία, ήδη, το Κίνημα Αλλαγής – απ’ όπου και προέρχεται ο Αρναουτάκης – έχει ανακοινώσει τη στήριξή του στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη, τον οποίο «γλυκοκοιτάζουν» τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Εν αναμονή, λοιπόν, των αποφάσεων των δύο κομμάτων.

Ηράκλειο Αττικής

Μάχη για δύο συμβούλους

Πολύ νωρίς, στις 22 Απριλίου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Γιώργος Παπαδημητρίου (φωτογραφία). Μάλιστα, ο προερχόμενος από τη ΝΔ δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του Μαΐου του 2014 αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς. Ακριβώς ένα εξάμηνο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπαδημητρίου, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας επικεφαλής της παράταξης καθώς και υποψήφια δήμαρχος εκλέχτηκε ομόφωνα η Αιμιλία Τζίβα. Σημειώνεται πως στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές, η Τζίβα εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος Βόρειου Τομέα με τη Δύναμη Ζωής της Ρένας Δούρου.

Λέσβος

Περιμένοντας τον Κλεισθένη

Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ στον νυν δήμαρχο Σπύρο Γαληνό (φωτογραφία) συνεχίζεται και φαίνεται πως και ο ίδιος αρχίζει να σκέφτεται την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον δήμο ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας για την περιφέρεια. Τον Σεπτέμβριο ο Γαληνός είχε δηλώσει πως δεν θα διεκδικήσει και πάλι τη δημαρχία, λόγω «πολέμου» που δέχεται από συγκεκριμένες πηγές. Στο μεταξύ, η ανακοίνωση υποψηφιοτήτων έχει «παγώσει» καθώς όλοι περιμένουν να δουν αν τελικά θα «σπάσει» ο Δήμος Λέσβου στα δύο – σε Δήμο Καλλονής και σε Δήμο Μυτιλήνης – βάσει του Κλεισθένη.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δύο υποψήφιοι και δύο ερωτηματικά

Απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου με μια πολυσυλλεκτική Αλληλεγγύη – όπως έχει δηλώσει –, βρίσκεται ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής. Ο δημοτικός σύμβουλος με τον Γιάννη Μπουτάρη, Χρήστος Παπαστεργίου, είναι ο εκλεκτός του ΚΙΝΑΛ για τη διεκδίκηση της περιφέρειας. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου που θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηματικό παραμένει το αν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα στηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο ή θα «κατεβάσουν» δικό τους.

Μεσολόγγι

Τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση

Την απόφασή του να επιστρέψει στη σκηνή της Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής και τέως νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος με δήλωσή του θα διεκδικήσει αυτή τη φορά τη δημαρχία στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Την ίδια στιγμή, τα ηνία του δήμου διεκδικούν επίσης ο νυν δήμαρχος της πόλης Νίκος Καραπάνος, ο οποίος κατεβαίνει και πάλι στις εκλογές του Μαΐου, όπως και ο επικεφαλής της παράταξης Συνεργασία Πολιτών Νίκος Μουρκούσης, αλλά και ο Κωνσταντίνος Λύρος.