Και αίφνης ανακινήθηκε χθες το σενάριο που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει αθλητή για να κατέβει στη μάχη του Δήμου Αθήνας. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως θα κατεβάσει πρόσωπο που δεν ξέρει να χάνει – όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» – για πολλούς παρέπεμπε σε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Χθες έγινε ένα ακόμη βήμα και ακούστηκε το όνομα του πρώην διεθνούς μπασκετμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη, που παρεμπιπτόντως έχει πολιτικές ευαισθησίες, αλλά μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν αποφασίσει να εμπλακεί με την πολιτική, το πιθανότερο είναι ότι θα εξασφαλίσει μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ – οι συναντήσεις, άλλωστε, που είχε πριν από μερικούς μήνες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αποτελούν πια κοινό μυστικό. Οι δικές μου πηγές σε Μέγαρο Μαξίμου πάντως διαψεύδουν κάτι τέτοιο και μου λένε πως το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα έχει ισχυρό πολιτικό πρόσημο. Επιμένουν, δε, στην αρχική πληροφορία που σας παρέθεσα εδώ, πως θα είναι γυναίκα ή, τέλος πάντων, πως ο Τσίπρας θέλει γυναίκα για υποψήφια.

Ιερός πόλεμος

Πάμε τώρα λίγο στα της Εκκλησίας. Και δεν μπορώ να μη σταθώ στο εκ νέου σφυροκόπημα του Ανθιμου Θεσσαλονίκης. «Βεβαίως είναι διχαστική η συμφωνία… Αν δεν ήταν μεγάλο το ποσοστό των Ορθοδόξων, θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά τώρα μιλάμε για ελληνοχριστιανικό πολιτισμό» σημείωσε. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, «ο Μακαριότατος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού, αλλά αυτό την επομένη δημιούργησε εντύπωση, ανησυχία… Δεν μπορεί να περάσει αυτή η συμφωνία, τέτοια ενέργεια είναι εθνική αυτοκτονία». Είχε προηγηθεί ο Χρυσόστομος Μεσσηνίας σε κυριακάτικη εφημερίδα που ανέφερε πως «όσες ημέρες και εβδομάδες και να περάσουν, οι κληρικοί θα φωνάζουν. Και όταν οι κληρικοί θυμώνουν, γίνονται άγρια θηρία». Οι δικές μου πηγές πάντως μου λένε πως οι πραγματικά σκληροί δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί. Είδατε ακόμη να έχουν μιλήσει ο Δωρόθεος Σύρου; Ο Ευστάθιος Σπάρτης; Ο Δανιήλ Καισαριανής; Το μότο που ακούγεται – και μου μεταφέρθηκε από καλά πληροφορημένη πηγή – είναι «η Ιεραρχία είναι αποφασισμένη να δώσει ένα μάθημα σε όποιον δεν τη σέβεται, όποιος κι αν είναι αυτός». Και το μότο ακούγεται ακριβώς έτσι από πολλά και διαφορετικά χείλη σε διαφορετικές συζητήσεις…

Οι επαφές του Αλέξη

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών ετέθη χθες το βράδυ, αντί για σήμερα το πρωί όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, στη διμερή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε. Στο Παλέρμο, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Διάσκεψης για τη Λιβύη, όπου για πρώτη φορά εκλήθη ο Τσίπρας, οι δυο πολιτικοί είχαν εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, ενώ στο τραπέζι ετέθη και η κατάσταση στην ΕΕ λόγω και της έντασης της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός κλείνει σιγά σιγά το καρέ των επαφών του με τους ηγέτες της Μεσογείου, καθώς στο συνέδριο του SPD στη Γερμανία συνομίλησε με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, την Κυριακή στο Παρίσι είδε τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ συνομίλησε και με τον ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, τον οποίο προσκάλεσε στην Αθήνα, όπου και αναμένεται σύντομα.

Μηνύματα

Ο Νίκος Δένδιας έκανε χθες εκδήλωση στη Γλυφάδα όπου επισημοποίησε την κάθοδό του – το είχατε πρωτοδιαβάσει εδώ– ως υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα της Β’ Αθήνας (μετά την κατάτμηση της περιφέρειας). Είπε και μια ατάκα με νόημα: «Είμαστε το κόμμα του 40 συν, όχι του 30 μείον. Το κόμμα που θέλει να εκφράσει τις ελπίδες όλων των Ελλήνων. Και σας λέω ξεκάθαρα: Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε όλοι καραμανλικοί, Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε όλοι μητσοτακικοί. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε όλοι μαζί». Λέτε να ήθελε να απαντήσει στον Ευάγγελο Αντώναρο που νωρίτερα είχε προαναγγείλει την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού;

Παρουσίες

Τελετή λήξης του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον την Κυριακή το βράδυ. Ο αυτόπτης μάρτυράς μου έδωσε μια ενδιαφέρουσα διάσταση βλέποντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη να είναι εκεί. Οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού συνήθως χάνονται. Αφήστε που υπήρξε εποχή που άλλος έκανε την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ και άλλος την τελετή λήξης. Φαίνεται όμως πως ο Ξυδάκης κράτησε το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό. Το απέδειξε και στην εμπλοκή του στις παρασκηνιακές ζυμώσεις για την ΑΕΠΙ. Χθες το βράδυ πάλι εθεάθη στο Μέγαρο Μουσικής όπου απονέμονταν τα θεατρικά βραβεία κοινού του «Αθηνοράματος», του οποίου (για να τα ξέρετει όλα!) υπήρξε – προ ετών πολλών – συντάκτης.

Στενές σχέσεις

Χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε για Βελιγράδι. Σήμερα ο γαλάζιος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούσιτς. Να σας επισημάνω ότι είναι το δεύτερο μητσοτακικό ταξίδι στη Σερβία. Και όπως μου τόνισαν πηγές μου από την Πειραιώς, η ΝΔ συνεργάζεται στενά με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και ο Κυριάκος έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Βούσιτς. Παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη δώσει μια συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα «Politika», στην οποία αναφέρει ότι «στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού» και αυτό δεν επιτυγχάνεται με τη συμφωνία των Πρεσπών, που το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει «είτε στη σημερινή Βουλή είτε σε όποια επόμενη».