Το αποκαλούν «Νταβός της ερήμου». Η ετήσια διάσκεψη της Πρωτοβουλίας Μελλοντικών Επενδύσεων διοργανώνεται εφέτος για δεύτερη φορά από τη Σαουδική Αραβία. Πέρυσι, ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου Ritz-Carlton (όπου διεξάγονται οι εργασίες) ως ροκ σταρ, περιτριγυρισμένος από στελέχη ξένων εταιρειών και επενδυτές που προσπαθούσαν να βγάλουν μια σέλφι μαζί του. Εφέτος, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Εν μέσω των έντονων διεθνών αντιδράσεων για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και των ψεμάτων με τα οποία έγινε απόπειρα να καλυφθεί, πολλοί απέσυραν τη συμμετοχή τους από τη διάσκεψη. Και όσοι θα παραστούν έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να αποφύγουν οποιαδήποτε κοινή δημόσια εμφάνιση με τον 33χρονο πρίγκιπα. «Μη τυχόν και βγάλεις φωτογραφία με τον διάδοχο» ήταν η συμβουλή που δόθηκε σε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Πόσω μάλλον τώρα που έρχονται νέες πληροφορίες στη δημοσιότητα, την ώρα που η Ριάντ προσπαθεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Κασόγκι λίγο μετά την είσοδο του δημοσιογράφου στο προξενείο και τον πίεσε να επιστρέψει στη Ριάντ. «Ο Κασόγκι αρνήθηκε και μόλις έκλεισαν το τηλέφωνο τον σκότωσε η ομάδα των δολοφόνων» γράφει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ αίσθηση για τον τρόπο με τον οποίο οι Σαουδάραβες προσπάθησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα προκαλούν και οι εικόνες από κάμερα ασφαλείας που δείχνουν έναν πράκτορα με ψεύτικα γένια, γυαλιά και τα ρούχα του Κασόγκι να βγαίνει από την πίσω πόρτα του προξενείου λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ώστε να δοθεί η εντύπωση πως έφυγε ζωντανός από εκεί.

Ολες οι αποκαλύψεις, μαζί με αυτές που αναμένεται να κάνει σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα στο «Νταβός της ερήμου», που ήταν ιδέα του πρίγκιπα Μοχάμεντ. Η εκπροσώπηση δυτικών εταιρειών και τραπεζών δεν θα είναι τόσο υψηλόβαθμη εφέτος. Αντίθετα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες θα είναι από εταιρείες της Ιαπωνίας και της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, η οποία τάχιστα βελτιώνει τις σχέσεις της με τη Ριάντ, γι’ αυτό και στέλνει επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τον Κίριλ Ντμίτριεφ, που ηγείται του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της. Η αντίθεση είναι μεγάλη με πέρυσι, όταν ο διάδοχος είχε φιλοξενήσει στελέχη από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της JPMorgan Chase και της  BlackRock, ανακοινώνοντας τη δημιουργία μια νέας πόλης κόστους 500 δισ. δολαρίων που θα προέρχονταν κυρίως από ξένους επενδυτές.

Εκπρόσωπος των διοργανωτών ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών θα πάρουν μέρος επικεφαλής κυβερνήσεων από τον αραβικό κόσμο, την Αφρική και την Ασία. Μεταξύ εκείνων που είχε προγραμματιστεί να συμμετέχουν αλλά αποσύρθηκαν είναι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, καθώς και πολλοί επικεφαλής μεγάλων εταιρειών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από χώρες της Δύσης.

Το πολυτελές ξενοδοχείο είναι πανέτοιμο να δεχθεί τους καλεσμένους, αν και εφέτος γίνεται προσπάθεια για να επιτευχθεί μεγάλη συμμετοχή – πέρυσι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 3.800. Το Ritz-Carlton είναι το ίδιο ξενοδοχείο το οποίο χρησιμοποίησε πέρυσι ο διάδοχος Μοχάμεντ για να κρατήσει επί μήνες εκατοντάδες πρίγκιπες και επιχειρηματίες που κατηγόρησε για διαφθορά. Στόχος του ήταν να εδραιώσει την εξουσία του, όμως πολλοί εκ των συλληφθέντων αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να αφεθούν ελεύθεροι.