Προσέξτε. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 «κλείδωσε» χθες από τη Eurostat στο 4,14% του ΑΕΠ. Τον Απρίλη είχε εκτιμηθεί στο 4,2% του ΑΕΠ (σε όρους προγράμματος και 4% με τη μεθοδολογία ESA 2010). Η αναθεώρηση είναι οριακή και επί της ουσίας κλείδωσε το υπερπλεόνασμα της υπερφορολόγησης και της υπερπερικοπής των επενδύσεων στα ύψη. Ετσι δόθηκαν τα μερίσματα στα τέλη του περασμένου έτους.

Για εφέτος, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται σε 3,83% του ΑΕΠ. Προσέξτε. Οχι 3,8% ή 3,9% του ΑΕΠ. 3,83%. Με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων υπολογίζουν τα πλεονάσματα στο υπουργείο Οικονομικών. Και εάν αναρωτιέστε αν τα «ψιλά» έχουν αξία, η απάντηση είναι πως έχουν μεγάλη. Ιδίως όταν από αυτά τα «ψιλά» θα δοθούν στο τέλος της χρονιάς τα κοινωνικά μερίσματα και τα επιδόματα πετρελαίου και μέρος των αναδρομικών στους γιατρούς και δεν ξέρω τι άλλο. Από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος στο 3,83% του ΑΕΠ, βγαίνει ένα «περίσσευμα» κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, αν και ορισμένοι εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών πως το υπερπλεόνασμα θα χτυπήσει 900άρι (εκατομμύρια ευρώ).

Πέφτει πέφτει ο ΦΠΑ

Τρελά κέφια είχε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου χθες στη Βουλή και πάνω στο τσακίρ κέφι ανακοίνωσε ότι επίκειται η άμεση κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία θα μειωθεί ο ΦΠΑ από 24% σε 6% για τις συναυλίες. Για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, προς το παρόν, οι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.

Μην απογοητεύεστε όμως. Σχετική εξαγγελία έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα μειωθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 24% στο 22% και ο «μικρός» από το 13% στο 12%. Μέχρι τότε, υπομονή.

Επιτάχυνση

Θυμάμαι πέρυσι, τέτοια εποχή ήταν, που ο διοικητής του ΕΦΚΑ έβγαζε αποφάσεις για έκτακτες πληρωμές συντάξεων, ύστερα από συγκρότηση ειδικών κλιμακίων με τους εργαζομένους να δουλεύουν διπλοβάρδια και Σαββατοκύριακα. Τότε η κυβέρνηση κυνηγούσε μία ακόμα δόση από το Μνημόνιο και η υπερπροσπάθεια έκδοσης νέων συντάξεων (από τις χιλιάδες που βρίσκονταν στην αναμονή) είχε καθοριστική σημασία για να έρθουν τα λεφτά στην ώρα τους και να μην αρχίσει πάλι η γκρίνια εντός και εκτός. Τώρα, εκτός μνημονίων, οι δανειστές ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους να μηδενιστούν ούτε οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ούτε οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου όπως είχαν δεσμευθεί οι συναρμόδιοι υπουργοί Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης. Το έχουν πει άλλωστε και οι ίδιοι οι υπουργοί ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα…

Υπ’ αυτό το πρίσμα μού έκανε μεγάλη εντύπωση η απόφαση του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία συγκροτούνται «κλιμάκια επιτάχυνσης» για την καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Στόχος, λέει, να εκδοθούν 15.980 αποφάσεις συνταξιοδότησης και 13.396 εφάπαξ έως το τέλος του Δεκεμβρίου αλλά και να πληρωθούν – στο ίδιο διάστημα – 11.985 «νέοι» συνταξιούχοι και 10.047 εφάπαξ. Μήπως «μυρίζουν» εκλογές; Διότι για να πάρουν επικουρική οι δικαιούχοι περιμένουν μέχρι σήμερα  ίσαμε τέσσερα χρόνια.