Οταν στις 10 Οκτωβρίου η βρετανική αλυσίδα ειδών εστίασης Patisserie Valerie διαπίστωσε παρατυπίες δεκάδων εκατομμυρίων στα οικονομικά της, ζήτησε αμέσως την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Λονδίνο και έθεσε σε διαθεσιμότητα τον οικονομικό της διευθυντή. Μέσα στις επόμενες 48 ώρες το εν λόγω στέλεχος Κρις Μαρς συνελήφθη από τις Αρχές και στη συνέχεια βγήκε με εγγύηση, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Λιουκ Τζόνσον έριξε σε αυτήν 20 εκατ. στερλίνες για να τη σώσει, εν όψει γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα για να συζητηθεί ενίσχυσή της με νέα κεφάλαια.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο άμεσα είναι τα αντανακλαστικά επιχειρηματιών και εποπτικών Αρχών στις οργανωμένες και μεγάλες οικονομίες όπου γίνονται άμεσα κινήσεις για να προστατευθούν η αγορά, οι επενδυτές και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ. Πρόκειται για μεγάλη αντίθεση αν τη συγκρίνει κανείς με την υπόθεση της Folli Follie, όπου πεντέμισι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση από το αμερικανικό fund για τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της ελληνικής εισηγμένης – και ενώ καθημερινά βλέπουν τη φως της δημοσιότητας στοιχεία που δείχνουν μαγειρέματα στον ισολογισμό της – σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη της διαλεύκανσης της υπόθεσης. Η ίδια η εταιρεία δείχνει να ροκανίζει τον χρόνο αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που της παρέχει ο νόμος για να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Οι Αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και η ανεξάρτητη αρχή Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), δεν κινητοποιήθηκαν άμεσα όπως έγινε στην περίπτωση της βρετανικής εταιρείας.

Αντίθετα, υπήρξε μεγάλη και ανεξήγητη καθυστέρηση. Η πρώτη προχώρησε στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας αρκετές μέρες μετά τις αποκαλύψεις και ενώ η μετοχή είχε βουλιάξει, με χιλιάδες μετόχους και ομολογιούχους να γράφουν μεγάλες ζημιές. Η ΕΛΤΕ, η οποία είναι η εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος και αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων, χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες για να καταλήξει σε πόρισμα, το οποίο παρέδωσε χθες στον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.  Patisserie Valerie αποκάλυψε ότι χρειαζόταν άμεσα 20 εκατ. στερλίνες για να αποφευχθεί η κατάρρευσή της, προειδοποιώντας ότι τα κέρδη για το τρέχον οικονομικό έτος αναμένεται ότι θα είναι 12 εκατ. στερλίνες, ή 60% χαμηλότερα από όσα αναμένονταν αρχικά.

Ο πρόεδρός της Λιουκ Τζόνσον έριξε στην εταιρεία το ποσό αυτό για να σωθούν 2.500 θέσεις εργασίας και να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα. Δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη από την εταιρεία των προβλημάτων και την άμεση αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της, η αρμόδια κρατική αρχή της Βρετανίας που ασχολείται με σοβαρά οικονομικά εγκλήματα – το επονομαζόμενο Serious Fraud Office (SFO) – ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες για συγκεκριμένο πρόσωπο χωρίς να το κατονομάζει. Λίγο νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι ο οικονομικός διευθυντής Κρις Μαρς είχε συλληφθεί το βράδυ από την αστυνομία, για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια με εγγύηση. Οι μετοχές της Patisserie Valerie είναι εισηγμένες στην αγορά μικρής κεφαλαιοποίησης – ΑΙΜ – του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου που βοηθά μικρότερες εταιρείες να αντλούν κεφάλαια.