Σε καλό δρόμο βρίσκεται όπως μαθαίνουμε το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς για την κάλυψη του ομολόγου Tier ΙΙ ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η λύση που εξετάζεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι πυροσβεστική, με στόχο να εξαλειφθεί κάθε εστία αβεβαιότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τα σενάρια της πυροσβεστικής, όπως μας λένε, παρέμβασης θέλουν την κάλυψη του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ ακόμα και με κρατικά κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για αυτό και δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίσκεψη του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, στα γραφεία του ΤΧΣ, την περασμένη Τετάρτη. Στην κουβέντα που είχε ο υπουργός Επικρατείας με τον πρόεδρο του Ταμείου Ανδρέα Βερύκιο και τα υπόλοιπα μέλη του Ταμείου, εκτός από το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων συζητήθηκε και το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού και στα ελληνικά

Κοιτώντας τα προσχέδια προϋπολογισμού του 2019 που κατέθεσαν στην Κομισιόν την περασμένη Δευτέρα οι 19 χώρες της ευρωζώνης, διαπιστώνουμε ότι επτά κράτη υπέβαλαν τα προσχέδια στη μητρική ή την επίσημη γλώσσα τους. Μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Εξι χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, κατέθεσαν το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού τους στην αγγλική γλώσσα, ενώ οι υπόλοιπες έξι χώρες, πιο σοβαρές, υπέβαλαν τα σχέδια τους στην αγγλική και την επίσημη γλώσσα του κράτους. Πιο μπροστά από όλα τα κράτη, η Φινλανδία, η οποία υπέβαλε το σχέδιο της σε τρεις γλώσσες, στα αγγλικά, τα φινλανδικά και τα σουηδικά. Ο Γιώργος Χουλιαράκης δεσμεύτηκε ότι το προσχέδιο που κατέθεσε στις Βρυξέλλες θα μεταφραστεί στα ελληνικά. Παρεμπιπτόντως, το Μνημόνιο Τσίπρα ποτέ δεν μεταφράστηκε και ποτέ δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Σαν να μην υπήρχε…

Εμείς οι… αισιόδοξοι της Ευρώπης για το πετρέλαιο

Μένοντας στα προσχέδια προϋπολογισμού που κατατέθηκαν στις Βρυξέλλες, διαπιστώνουμε τις αποκλίσεις που υπάρχουν στις προβλέψεις μεταξύ των χωρών για μεγέθη στα οποία θα έπρεπε κανονικά να συμφωνούν όπως η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Για παράδειγμα η Γερμανία προβλέπει φέτος την τιμή του μπρεντ να φθάνει στα 74 δολάρια το βαρέλι για να ανέβει στα 76 δολάρια το βαρέλι το 2019. Η Γαλλία το βλέπει σε πιο χαμηλά επίπεδα, στα 72 δολάρια φέτος και στα 73 δολάρια το βαρέλι το 2019. Κοντά στις προβλέψεις της Γαλλίας με μικρές αποκλίσεις βρίσκονται η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.

Εμείς πάλι είμαστε πιο αισιόδοξοι. Προβλέπουμε ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα φθάσει το 2018 τα 70,23 δολάρια το βαρέλι και κόντρα στις υπόλοιπες χώρες που βλέπουν ότι το 2019 θα κινηθεί ανοδικά, βλέπουμε την τιμή του μπρεντ να μειώνεται στα 68,99 δολάρια το βαρέλι. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια χώρα θα πέσει μέσα και οι προβλέψεις της θα επιβεβαιωθούν. Προς το παρόν τα νοικοκυριά καίγονται από τις τιμές – φωτιά που αναγκάζονται να πληρώνουν για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Προεκλογικό δωράκι

Ενα ακόμα προεκλογικό δωράκι ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Πρόκειται για μια νέα ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία και Εφορία για όσους είχαν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια. Η μοναδική επιλογή που έχουν όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή δεν έχουν πλέον εμπορική ιδιότητα, για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στην Εφορία και στα Ταμεία, είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Σύντομα όμως θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις και, όπως είπε ο Φώτης Κουρμούσης, «τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν ρύθμιση για τις ομάδες που δεν καλύπτονταν είτε από τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη είτε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό». Εκτίμησε μάλιστα ότι η νέα ρύθμιση «θα παρουσιαστεί ώς το τέλος του έτους». Για να δούμε…