Η Θεσσαλονίκη ζει και αναπνέει για το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής Αρης – ΠΑΟΚ, που επιστρέφει στην πόλη έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια και δεν είναι τυχαίο ότι νυν και παλαιότεροι παίκτες και των δύο ομάδων περιμένουν πώς και πώς τη μονομαχία. Στα social media γίνεται χαμός και είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο προπονητές, ο Πάκο Ερέρα του Αρη και ο Ραζβάν Λουτσέσκου του ΠΑΟΚ, προσπαθούν να κρατήσουν τους παίκτες τους μακριά από αυτά και κυρίως φροντίζουν να μείνουν προσηλωμένοι στο αγωνιστικό πλάνο.

Και οι δύο ομάδες θέλουν τη νίκη και ουσιαστικά οι δύο τεχνικοί καταστρώνουν τα πλάνα τους με βάση τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους. Ο ισπανός τεχνικός των Κιτρίνων, για παράδειγμα, μέχρι προχθές είχε ισχυρό… πονοκέφαλο καθώς ήταν αμφίβολη η συμμετοχή τουλάχιστον τριών βασικών παικτών του.

Ομως στη χθεσινή προπόνηση είδε να παίρνουν κανονικά μέρος και ο Μίτζεν Μπάσα και ο Φραν Βέλεθ, τους οποίους πλέον υπολογίζει κανονικά.

Ο πρώτος είχε επιστρέψει με διάταση έξω πλαγίου συνδέσμου από τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Αλβανίας και ο γιατρός της ομάδας Βαγγέλης Πανταζής είχε συστήσει απουσία από κάθε αγωνιστική δράση για δέκα ημέρες (προκειμένου να αποφευχθεί και ο παραμικρός κίνδυνος η διάταση να μετατραπεί σε θλάση), εκτός εάν ο ίδιος δεν ένιωθε την παραμικρή ενόχληση στις προπονήσεις, οπότε μπορούσε να αγωνιστεί με δική του ευθύνη. Ο Μπάσα είχε ζητήσει να παίξει ιδιαίτερα σε αυτό το παιχνίδι ακόμα και με ένεση, αλλά χθες η εξέλιξη ήταν καλή για τον αλβανό μέσο καθώς δεν είχε ενοχλήσεις.

Οσον αφορά τον ισπανό κεντρικό αμυντικό Φραν Βέλεθ, οι ενοχλήσεις στους οπίσθιους μηριαίους – που τον άφησαν και εκτός του αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη – έχουν υποχωρήσει οριστικά, ενώ χθες προπονήθηκε κανονικά και θα είναι στη διάθεση του προπονητή του ύστερα από απουσία δύο εβδομάδων.

Πολύ βασική προσθήκη ο έμπειρος στόπερ καθώς είναι ίσως ο μοναδικός από τους κεντρικούς αμυντικούς του Αρη που μπορεί να φτιάξει παιχνίδι από πίσω, και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά του. Από εκεί και πέρα ο έτερος στόπερ, ο Γιώργος Δεληζήσης (που είχε διάταση στη γάμπα), ανεβάζει σιγά σιγά ρυθμούς και χθες ακολούθησε μέρος του ομαδικού προγράμματος, αλλά σήμερα λογικά θα φανεί εάν θα δώσει το «παρών» στο ντέρμπι.

Οσο για τον ισπανό τερματοφύλακα Χουλιάν Κουέστα, η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί μέσα στις επόμενες ώρες και αναλόγως θα ληφθεί απόφαση. Μοναδική περίπτωση να αγωνιστεί είναι με την ταυτόχρονη τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα, αλλά και με τον κίνδυνο υποτροπής, πιο σοβαρού τραυματισμού και μεγάλου χρονικού διαστήματος αποκατάστασης.

Δύο κενά

Στον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για τον Ραζβάν Λουτσέσκου που γνωρίζει ότι δεν θα έχει (όχι μόνο με τον Αρη, αλλά πιθανότατα και στο επόμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό) στη διάθεσή του δύο κομβικούς παίκτες, τον Ζοζέ Μαουρίσιο και τον Δημήτρη Πέλκα.

Τον πρώτο θα τον αντικαταστήσει με τον Σάχοφ ή τον Βέρνμπλουμ, ενώ τον δεύτερο θυμίζουμε στην Κρήτη, όπου τον είχε ξεκουράσει στον αγώνα με τον ΟΦΗ, είχε καλύψει επάξια ο Μπίσεσβαρ.

Οπως και να έχει, ο ρουμάνος τεχνικός βρίσκεται σε αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης για την κάλυψη των κενών δύο από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του.

Πάντως, χθες οι χαμένοι στο οικογενειακό διπλό έπλυναν τα αυτοκίνητα των νικητών, με τον Λέο Μάτος και τον Λέο Ζαμπά να παίρνουν λάστιχο και σφουγγάρι και τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να επιβλέπει. Στον λογαριασμό του τελευταίου στο Instagram μπήκε και ο μεγαλομέτοχος της ομάδας Γιώργος Σαββίδης, που υποσχέθηκε να πλύνει αυτός τα αυτοκίνητα όλων των παικτών, αρκεί να νικήσουν τον Αρη!

Ανέβασε τον Λευκό Πύργο

Ο ιταλός διαιτητής του ντέρμπι Αρη – ΠΑΟΚ Ντανιέλε Ντόβερι ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook μια εικόνα του Λευκού Πύργου με τα σήματα των δύο ομάδων, δηλώνοντας τον ενθουσιασμό του που θα «σφυρίξει» αυτό το παιχνίδι.