Τρίο Σονάτες στη διάρκεια δύο αιώνων, London Baroque, BIS, 8 CD

Οι οκτώ αυτοί δίσκοι απαρτίζουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό ταξίδι σε δύο αιώνες και στις κυριότερες μουσικές δυνάμεις του μπαρόκ από την Ιταλία μέχρι την Αγγλία. Μέσα από την καθοριστική φόρμα της τρίο σονάτας, που προηγείται άλλων σχημάτων όπως το κουαρτέτο εγχόρδων, το London Baroque με την απαράμιλλη ποιότητά του, προσφέρει ένα μουσικό μωσαϊκό που η προετοιμασία του διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια και που μέσα από αυτό μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για την εξέλιξη της μουσικής σε μια από τις πιο γόνιμες περιόδους της, καθώς και τη διαφορά στην ανάπτυξή της από χώρα σε χώρα. Επίσης, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει κανείς πλήθος συνθετών που, αλλιώς, είναι αρκετά πιο δύσκολο. Εξοχη, από κάθε άποψη πολύ σημαντική συλλογή.

Henryk Szeryng: Οι πλήρεις ηχογραφήσεις στη Philips, τη Mercury και τη Deutsche Grammophon, DECCA, 44 CD

Αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους βιολονίστες του 20ού αιώνα, ο Szeryng υπήρξε υποδειγματικός ερμηνευτής αλλά και κορυφαίος μουσικός παιδαγωγός που συνέβαλε στη διαμόρφωση πολλών μεγάλων της επόμενης γενιάς. Οι ηχογραφήσεις του ξεχωρίζουν για τη σταθερότητα της μουσικής τους αξίας, για τη σοβαρότητα της ερμηνευτικής του προσέγγισης, για τις τεχνικές του δεξιότητες, όπως και για τις συνεργασίες τους με επίσης κορυφαίους εταίρους τόσο στη μουσική δωματίου όσο και στα κοντσέρτα που έχει αποτυπώσει συνοδευόμενες από ορχήστρες και μαέστρους πρώτης γραμμής. Αν και διέθετε στον υπερθετικό βαθμό τη δυνατότητα να λειτουργεί ως βιρτουόζος, ο Szeryng σεβάστηκε πάντοτε πάνω από όλα τα έργα και τους συνθέτες τους – και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που του δίνουν την ξεχωριστή του θέση στη δισκογραφία, αλλά και που του εξασφάλισαν τη διαρκή εκτίμηση και την αγάπη του διεθνούς κοινού, καθώς και πλήθους από τους πιο σημαντικούς ομότεχνούς του της εποχής του. Η έκδοση, με τα αυθεντικά εξώφυλλα των πρώτων εκδόσεων, περιλαμβάνει και δύο μέχρι σήμερα ανέκδοτες ηχογραφήσεις του: ένα Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι υπό τον Αντάλ Ντοράτι και τη Συμφωνία Κονσετράντε του Μότσαρτ με τον Μπρούνο Γκιουράνα στη βιόλα. Περιλαμβάνει επίσης αρκετές ηχογραφήσεις που κάνουν εδώ για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε διεθνή κυκλοφορία, κάποιες εκ των οποίων έχουν μέχρι σήμερα δει το φως μόνο στην ιαπωνική αγορά, την πληρέστερη του κόσμου μακράν των υπολοίπων. Μεγάλο τμήμα του υλικού, έχει επίσης νέα ηχητική επεξεργασία, γεγονός που προσδίδει στην έκδοση ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

120 χρόνια Deutsche Grammophon: επετειακή έκδοση, 121 CD, 1 Bluray audio

Τα 120 χρόνια της γιορτάζει φέτος η Deutsche Grammophon, μία από τις παλαιότερες και αδιαλείπτως στη δισκογραφική ιστορία μέχρι και σήμερα, σημαντικότερες εταιρείες στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1898 στο Αννόβερο από τον Emile Berliner, τον εφευρέτη του ίδιου του δίσκου, και από τότε μέχρι τώρα στις τάξεις της περιλαμβάνεται πλήθος από τους κορυφαίους μουσικούς τόσων γενεών από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πρακτικά αδύνατον να απαριθμήσει κανείς το σύνολο των καλλιτεχνών που ηχογράφησαν στην «κίτρινη ετικέτα» όπως και τις ίδιες τις ηχογραφήσεις της που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους στη δισκογραφία. Για να γιορτάσει τη μεγάλη επέτειο, η εταιρεία εκδίδει ένα κουτί με 120 CD με επιλεγμένες ηχογραφήσεις της από τις πρώτες, οι οποίες σε αυτή την έκδοση επωφελούνται από νέες ηχητικές επεξεργασίες, μέχρι και κάποιες από τις πλέον πρόσφατες. Οπότε, πέρα από το αμιγώς μουσικό ενδιαφέρον στο οποίο αποτυπώνονται σημαντικές ερμηνείες τέτοιου βεληνεκούς καλλιτεχνών, αποτυπώνεται επίσης και η ίδια η εξέλιξη του μέσου της ηχογράφησης σε όλα τα στάδια της ιστορίας της. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις που περιλαμβάνονται εδώ διατίθενται τώρα σε πρώτη διεθνή κυκλοφορία. Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση της σημασίας της εταιρείας, αρκεί να σημειωθεί ένα μόνο μέγεθος: το 1929, τη χρονιά του θανάτου του ιδρυτή της, ήδη πουλούσε περίπου δέκα εκατομμύρια δίσκους τον χρόνο και, αυτό, παρά το γεγονός ότι η κύρια αγορά της ήταν η Γερμανία, η οποία είχε πτωχεύσει ήδη από το 1924 και βρισκόταν σε μεγάλη και διαρκή πολιτική περιδίνηση με τις γνωστές σε όλους τραγικές συνέπειες. Ηταν χρόνια στα οποία το πρόβλημα της ανεργίας ήταν δραματικό ακόμα στη χώρα: κι όμως, το εργοστάσιο στο Αννόβερο απασχολούσε τότε πάνω από 600 εργαζομένους! Εκδοση που δεν μπορεί παρά να συναρπάσει τον ακροατή της, παρά το γεγονός ότι πολύ μεγάλο μέρος του υλικού βρίσκεται φυσικά ήδη από καιρό στις δισκοθήκες των συστηματικών φίλων της μουσικής.