Η πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή ταινιών δεν θα μπορούσε να λείπει από το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ετσι λοιπόν από την 1 έως τις 11 Νοεμβρίου οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν 20 ταινίες μεγάλου μήκους και 34 μικρού, όλες made in Greece. Πρωτοεμφανιζόμενοι, πολλά υποσχόμενοι αλλά και έμπειροι δημιουργοί εμπιστεύτηκαν 12 ταινίες τους στο Φεστιβάλ για να κάνουν εκεί την πρώτη τους προβολή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το «Ακίνητο ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή που πρωτοπαρουσιάστηκε στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών. Αλλά και το «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Λαπατά με τους Θοδωρή Αντωνιάδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Ενδιαφέρον έχει και το «Η νύχτα τ’ Αγι’ Αντώνη (Μακρόνησος Β11)» του Θανάση Σκρουμπέλου, με πρωταγωνιστή έναν απόστρατο αξιωματικό που ξεμένει ένα βράδυ στη Μακρόνησο. Μια ριζοσπαστική ματιά στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπαλζάκ είναι η ταινία «Μαγικό δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, με τους Χάρη Φραγκούλη, Τζένη Θεωνά, Γιάννη Μπέζο.

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται τρεις ταινίες από σκηνοθέτες που δοκιμάζουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για το «Κιμμέρια» του Σάιμον Φαρμακά, το οποίο εξελίσσεται στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου. Αλλά και το «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή για μια γυναίκα που ζει σ’ έναν καταπιεστικό γάμο. Τέλος, υπάρχει και το «Night out» του Στράτου Τζίτζη μ’ ένα πολύχρωμο μείγμα ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων.

Στην ενότητα «Δεύτερη ματιά» τα πέντε φιλμ έχουν κάνει ήδη την πρεμιέρα τους κι έχουν αγαπηθεί από το κοινό. Ανάμεσά τους είναι τα «1968» του Τάσου Μπουλμέτη με αφετηρία τον αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας και «Καζαντζάκη» του Γιάννη Σμαραγδή, το οποίο φωτίζει σημαντικές στιγμές στη ζωή και στο έργο του μεγάλου συγγραφέα. Αξίζει κάποιος να δει και την «Κενή διαθήκη» του Αλέξανδρου Ευαγγελάτου Φασόη, έργο βασισμένο στο βιβλίο «Η Κενή Διαθήκη» του Πάρι Τακόπουλου. Από το φετινό Φεστιβάλ των Καννών ξεκίνησε την πορεία της η ταινία «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Η ενότητα κλείνει με το « Chinatown – Τα τρία καταφύγια» της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν με τους Θέμιδα Μπαζάκα και Γιάννη Στάνκογλου.

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ. Από τις ταινίες μικρού μήκους ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον πρωτοπόρο animator Ιορδάνη Ανανιάδη. Από το σύνολο της φιλμογραφίας του στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν 10 ταινίες. Εδώ θα κάνει πρεμιέρα η νέα του ταινία «Καρέκλες», ενώ στο περιθώριο της παρουσίας του θα δώσει και masteclass. Νέοι έλληνες σκηνοθέτες συστήνονται με τις μικρού μήκους δημιουργίες τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Acrobatic» που επιμελείται η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Πρόκειται για τα φιλμ «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου (το οποίο έρχεται από το πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας), «37 μέρες» της Νικολέτας Λεούση, «Κατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου, «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα, «Μανέκι Νέκο» του Μανώλη Μαύρη και «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με τη σπονδυλωτή ταινία «Acrobatics» όλων των προηγούμενων δημιουργών. Τις προβολές, τέλος, θα πλαισιώσουν και οι μεταδόσεις των 17 βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ της Δράμας.