Στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι κοινός τόπος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον πολύ συνειδητά, επιλέγει να συνταχθεί με τον Πάνο Καμμένο. Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον υπουργό Αμυνας απέναντι στον Νίκο Κοτζιά δείχνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει έως τις εκλογές – και την εικόνα αυτή αναδεικνύουν και με τις αντιδράσεις τους. «Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως ο Τσίπρας «δεν είναι απλά ένας αδύναμος Πρωθυπουργός. Είναι πια ένας εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα».

Το Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για ένα «πουλόβερ που ξηλώνεται» και μια παραίτηση που «επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό». «Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν τη χώρα μαζί τους» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το Ποτάμι. Για έναν Πρωθυπουργό «όμηρο» του Καμμένου έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως «οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του».

Για το ΚΚΕ, η παραίτηση Κοτζιά αποδεικνύει πως για τον Τσίπρα ισχύει «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», ενώ από την Ενωση Κεντρώων ανέφεραν πως ο Κοτζιάς είναι το «πρώτο μεγάλο θύμα» της συμφωνίας των Πρεσπών – «το δεύτερο θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας».